«Η χαρά των Ελλήνων»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη στιγμή που ακύρωσε την εκλογή του Εκρέμ Ιμάμογλου στον δημαρχιακό θώκο της Κωνσταντινούπολης, ήταν σίγουρο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έκανε ό,τι δυνατό για να επικρατήσει ο δικός του υποψήφιος στην επαναληπτική εκλογή. Καθώς διαφαίνεται ότι η ήττα αυτή την Κυριακή θα είναι οδυνηρότερη εκείνης της 31ης Μαρτίου, ο Τούρκος πρόεδρος και στελέχη του κόμματος ΑΚΡ έφθασαν να κατηγορούν τον Ιμάμογλου για έλλειψη πατριωτισμού, υπονοώντας σαφώς ότι ίσως είναι Ελληνας και χριστιανός.

«Ποιοι χάρηκαν πιο πολύ από τις εκλογές της 31ης Μαρτίου; Ηταν οι Ελληνες. Θυμάστε τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων για τον Ελληνα που κατέκτησε την Πόλη;» δήλωσε ο Ερντογάν προχθές. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Νουρετίν Τσανικλί, είχε ανοίξει τον χορό λέγοντας: «Οι Ελληνες λένε ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι Ελληνας. Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις και αμφιβολίες. Πρέπει να αποδείξεις ότι το πνεύμα, η καρδιά και το μυαλό σου είναι μαζί με το τουρκικό έθνος». Τα υπονοούμενα στηρίζονται στο γεγονός ότι ο Ιμάμογλου κατάγεται από τον Πόντο και μιλάει για μια Τουρκία όπου εθνικές διαφορές δεν θα έχουν σημασία. «Ασχετα από τις εθνικές τους ρίζες, σεβόμαστε όλους τους 82 εκατ. πολίτες αυτής της χώρας», δήλωσε πρόσφατα στην Τραπεζούντα.

Ο ενθουσιασμός των συγκεντρωμένων –πολλοί εκ των οποίων ψηφίζουν στην Κωνσταντινούπολη– έδειξε ότι ενοχλήθηκαν από τα υπονοούμενα ότι οι άνθρωποι της περιοχής είναι κρυπτοέλληνες. Εξάλλου, και ο Ερντογάν κατάγεται από εκεί.

«Εάν ήμουν ελληνικής καταγωγής δεν θα δίσταζα να το δηλώσω», είπε ο Ιμάμογλου στους «Τάιμς του Λονδίνου». «Το ίδιο ισχύει εάν η καταγωγή μου ήταν αρμενική, ασσυριακή ή όποια άλλη». Επίσης, οι Κούρδοι στήριξαν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης και τον Μάρτιο και τώρα. Ετσι, φαίνεται ότι το τακτικό λάθος του Ερντογάν να ακυρώσει την πρώτη εκλογή του Ιμάμογλου αναδεικνύεται και στρατηγικό λάθος: εάν χάσει μεθαύριο, θα χρεωθεί όλη την ήττα μόνος του· θα φανεί, επίσης, ότι ο διχασμός δεν είναι πάντα ακαταμάχητος, ούτε σε μια χώρα με το σκληρό παρελθόν της Τουρκίας.

Ο,τι και αν έγραψαν ελληνικές εφημερίδες, ό,τι και αν λέγεται σε καφενεία, οι Τούρκοι ψηφοφόροι είναι αυτοί που εξέλεξαν τον Ιμάμογλου στις 31 Μαρτίου και ίσως πάλι στις 23 Ιουνίου. Η αυταρχικότητα του Ερντογάν, η επιθετικότητα και οι απρόβλεπτες κινήσεις του πλήττουν κυρίως τους ίδιους τους Τούρκους, υπονομεύουν τις προοπτικές τους, διώχνουν πολλούς από τη χώρα. Το πικρό ποτήρι που πίνει ο Ερντογάν, ο δικός του ο λαός το σερβίρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή