Κύμα καύσωνα πρόκειται να «χτυπήσει» την Ευρώπη

Κύμα καύσωνα πρόκειται να «χτυπήσει» την Ευρώπη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους δυνητικά μεγαλύτερους καύσωνες πρόκειται να «χτυπήσει» την ηπειρωτική Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα, με τις θερμοκρασίες σε γερμανικές και ισπανικές πόλεις να αναμένεται να ξεπεράσουν τους 32 βαθμούς Κελσίου και σε ορισμένες περιπτώσεις τους 38 ή ακόμα και 40 βαθμούς.

Ο συνδυασμός μίας καταιγίδας που έχει «μείνει» πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό και υψηλών πιέσεων πάνω από την κεντρική Ευρώπη, πρόκειται να «φέρουν» ζεστές αέριες μάζες από την Αφρική προς την Ευρώπη, αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian.

Στη Γαλλία, οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 35 έως 40 βαθμούς σε όλη τη χώρα εκτός της Βρετάνης, αναφέρει η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo-France. «Αν και θα είναι προσωρινός, αυτός ο καύσωνας θα έχει μεγάλη ένταση», τονίζει στην πρόβλεψή της.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας, προειδοποίησε τις τοπικές αρχές, τα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας να είναι σε επιφυλακή, σημειώνοντας ότι ο περσινός καύσωνας οδήγησε 1.500 θανάτους μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Οι μετεωρολόγοι στη Γερμανία δήλωσαν ότι υπάρχει 50% πιθανότητα η θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, τονίζουν, ότι δεν αποκλείεται η θερμοκρασία να «σπάσει» το ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίων, το οποίο σημειώθηκε στη Βαυαρία το 2015.

Η μετεωρολογική ιστοσελίδα AccuWeather αναφέρει ότι σε πόλεις από τη Μαδρίτη μέχρι το Βερολίνο, συμπεριλαμβανομένων του Παρισίου, των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης, είναι πιθανό να βιώσουν έναν «πολυήμερο καύσωνα». Το πρώτο μισό της εβδομάδας, με παρόμοιες θερμοκρασίες 32 βαθμούς Κελσίου αναμένεται και στο Βουκουρέστι, τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη, το Βελιγράδι και τη Σόφια.

Κύμα καύσωνα πρόκειται να «χτυπήσει» την Ευρώπη-1

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο και στην Ελλάδα

Για την Ελλάδα, από τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής, και κυρίως το διήμερο Σαββατοκύριακο, ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες αναμένεται να επεκταθούν από την Αφρική, προς την Ευρώπη και τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, το Σάββατο οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στους 35-36 βαθμούς και τοπικά στη Θεσσαλία στους 37 βαθμούς.

Την Κυριακή η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο φτάνοντας, όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί, σε αρκετές περιοχές στους 35-37 βαθμούς, ενώ στην πεδιάδα της Θεσσαλίας θα φτάσει τοπικά στους 38-39 βαθμούς Κελσίου.

Με πληροφορίες από Guardia, meteo.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή