Από ακτίνες περνούν τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ οι τράπεζες

Από ακτίνες περνούν τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ οι τράπεζες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ψυχραιμία παρακολουθούν οι τράπεζες τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, μετά την πρώτη καθησυχαστική επαφή που είχαν μέσω τηλεδιάσκεψης με τις οικονομικές υπηρεσίες της Επιχείρησης και εν αναμονή της συνάντησης που έχουν προγραμματίσει με τη διοίκηση της εταιρείας για την επόμενη εβδομάδα, χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία. Το δημοσίευμα της «Κ» την περασμένη Τρίτη για τα αρνητικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους και τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι οικονομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ προς τη διοίκηση σχετικά με τις παρενέργειες στις δανειακές συμβάσεις και τη δυνατότητα συνέχισης της ομαλής λειτουργίας της Επιχείρησης, κινητοποίησε τις τράπεζες, οι οποίες αφού συνομίλησαν μεταξύ τους ζήτησαν στη συνέχεια ενημέρωση από την ίδια τη ΔΕΗ.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, οι συνεργάτες της οικονομικής διευθύντριας της ΔΕΗ κ. Κόνιδα καθησύχασαν τις τράπεζες, αν και παραδέχθηκαν ότι το EBITDA του πρώτου τριμήνου θα είναι οριακά αρνητικό, λόγω επιβάρυνσης από ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ισχύος), ρύπους (CO2) και πετρέλαιο. Σε σχέση με το πρόβλημα ρευστότητας, η ΔΕΗ διαβεβαίωσε τις τράπεζες ότι θα υπάρξει βελτίωση καθώς αναμένεται η είσπραξη ποσού 100 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) αλλά και η εκταμίευση δανείου ύψους 160 εκατ. ευρώ από την Παρευξείνια Τράπεζα. Το όποιο πρόβλημα, όπως ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη, θα εμφανιστεί στα τέλη του έτους. Οι τράπεζες ζήτησαν από τη ΔΕΗ συνάντηση, η οποία αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να έχουν μια πιο αναλυτική ενημέρωση τόσο για τα αποτελέσματα τριμήνου της εταιρείας όσο και για το θέμα της ρευστότητας, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει τραπεζικό στέλεχος στην «Κ», «είναι υπαρκτό και γνωστό στους μετόχους, στο μάνατζμεντ, στον επιβλέποντα υπουργό και φυσικά στις τράπεζες τουλάχιστον τους τελευταίους 15 μήνες».

Η πλευρά των τραπεζών, έχοντας μακρόχρονη σχέση με τη ΔΕΗ, αναγνωρίζει ότι κινείται θεσμικά, όπως αρμόζει σε έναν πολύ μεγάλο πελάτη, ενημερώνοντας σε τακτικά χρονικά διαστήματα για την εξέλιξη των μεγεθών της. «Το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι υπαρκτό. Δεν ανησυχούμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το υποβαθμίζουμε. Ανάλογα με την ενημέρωση που θα έχουμε στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας θα αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε. Εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος», τονίζει το ίδιο τραπεζικό στέλεχος. Η πλευρά των τραπεζών διαψεύδει επίσης, όπως και η ΔΕΗ, ότι εστάλησαν επιστολές διαμαρτυρίας για παραβίαση των όρων των δανειακών συμβάσεων.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε πάντως χθες ότι τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή 28 Ιουνίου, δηλαδή μία ημέρα μετά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων. Σε αυτό το διάστημα, η διοίκηση της ΔΕΗ θα εξαντλήσει τις δυνατότητες για την εγγραφή στα αποτελέσματα ποσού 200-250 εκατ. ευρώ ως ανάκτηση δαπανών για ΥΚΩ της περιόδου 2011. Ο ΑΔΜΗΕ με χθεσινή ανακοίνωσή του διευκρίνισε, εξάλλου, ότι η απαίτησή του για τόκους υπερημερίας από τη ΔΕΗ ανέρχεται στο ποσό των 31,8 εκατ. ευρώ και ότι στο ποσό των 109 εκατ. ευρώ που έχει εγγράψει η ΔΕΗ ως πρόβλεψη αφορά κατά το μεγαλύτερο μέρος του οφειλόμενα σχετικά με λογαριασμούς της αγοράς που δεν διαχειρίζεται πλέον.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή