Ο ΟΤΕ επιχειρεί να απαλλαγεί από το «βαρίδι» της Telekom Romania

Ο ΟΤΕ επιχειρεί να απαλλαγεί από το «βαρίδι» της Telekom Romania

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πώληση των τηλεπικοινωνιακών του δραστηριοτήτων στη Ρουμανία προχωρεί ο ΟΤΕ. Ο τελευταίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα ρουμανικών μέσων ενημέρωσης, προσέλαβε την Barclays ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο για την πώληση ή και αναδιάρθρωση των δύο θυγατρικών του εταιρειών Telekom Romania (TR) και Τelekom Romania Mobile (TRM).

Η TR προσφέρει επικοινωνίες σταθερού σημείου, όπως σταθερή τηλεφωνία, Internet, συνδρομητική τηλεόραση κ.ά. Eλέγχεται κατά 54,01% από την ΟΤΕ Α.Ε. ενώ το υπόλοιπο 45,99% κατέχει το ρουμανικό δημόσιο. Η TRM προσφέρει στη Ρουμανία υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και ελέγχεται κατά 70% από την ελληνική Cosmote και κατά 30% από την Telekom Romania. Aμφότερες ωστόσο οι επιχειρήσεις έχουν καταστεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη του ομίλου ΟΤΕ και αυτός φέρεται ότι είναι ο βασικός λόγος πίσω από τον οποίο ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος επιδιώκει την πώληση ή και την αναδιάρθρωσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρείες είχαν βρεθεί πρόσφατα στο στόχαστρο του Βούλγαρου επιχειρηματία Σπας Ρουσέφ. Ο τελευταίος στις αρχές του έτους συμφώνησε στην εξαγορά από τον ΟΤΕ της Τelekom Albania αντί 50 εκατ. ευρώ και γνωστοποίησε συζητήσεις με τον ΟΤΕ και για την αγοραπωλησία των περιουσιακών στοιχείων του τελευταίου στη Ρουμανία. Ο ΟΤΕ ωστόσο διέψευσε τότε τις πληροφορίες ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Βούλγαρο επιχειρηματία για την πώληση και των περιουσιακών στοιχείων του στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, οι δύο ρουμανικές επιχειρήσεις έχουν καταστεί μεγάλο βαρίδι για τον ΟΤΕ. Η TR σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του ΟΤΕ έχει επιφέρει μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια ζημίες της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η εταιρεία το 2015 είχε ζημίες ύψους 50 εκατ. ευρώ, την επόμενη χρονιά ύψους 120 εκατ. ευρώ, το 2017 ύψους 96 εκατ. ευρώ και το 2018 ζημίες ύψους 20 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι συσσωρευμένες ζημίες της επιχείρησης εκτιμάται ότι ανέρχονται στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ. Η εταιρεία ζει από τις κεφαλαιακές ενέσεις της μητρικής, οι οποίες γίνονται αποκλειστικά από τον μέτοχο πλειοψηφίας, δηλαδή τον ΟΤΕ.

Η TR αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από πολλούς και μικρούς παίκτες, οι οποίοι πολιορκούν τόσο τους παίκτες της σταθερής τηλεφωνίας όσο και της δορυφορικής τηλεόρασης. Πολλοί από τους ανταγωνιστές της TR έχουν αναπτύξει εναέρια δίκτυα, και μάλιστα με κάποια άναρχη μορφή, μέσω καλωδίων που στηρίζονται σε αυτοσχέδιους στύλους ή ακόμη και δένδρα.

Για την TRM δεν υπάρχουν αντίστοιχα οικονομικά στοιχεία. Εκτιμάται ωστόσο ότι είναι και αυτή ζημιογόνος, αν και σε χαμηλότερη ένταση απ’ ό,τι η Telekom Romania. Για την TRM, πρόσφατα συμφωνήθηκε η μεταβίβαση του 70% των μετοχών της κυριότητας ελληνικής  Cosmote, στην TR αντί ενός ευρώ. Σε αντιστάθμισμα ο ΟΤΕ, μέσω της TR, θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην TRM κατά 800 εκατ. ευρώ, με αποκλειστικό στόχο το κεφάλαιο αυτό να αποπληρώσει το ενδοεταιρικό δάνειο της εταιρείας προς τη μητρική της εταιρεία, Cosmote.

H συναλλαγή αυτή ουσιαστικά καθιστά βασικό μέτοχο της TRM κατά 100% την εταιρεία σταθερής Telekom Romania. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται πλέον πιο εύκολη μια πώληση του 54% της ΤR αλλά και της 100% θυγατρικής του εταιρείας Τelekom Romania Mobile.

Χθες η διοίκηση του ΟΤΕ κράτησε κλειστά χαρτιά. «Οσον αφορά την Telekom Romania, δεν έχουμε κάποιο σχόλιο. Εάν και εφόσον έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε, θα ενημερωθούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», αναφέρει η απάντηση του γραφείου Τύπου της επιχείρησης. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η εταιρεία δεν έχει κάποιον υποψήφιο αγοραστή και ότι βασικό έργο της Barclays θα είναι να προτείνει και εναλλακτικά σχέδια μείωσης της ζημίας που υφίσταται ο όμιλος ΟΤΕ στη Ρουμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή