Τουρκία: Στη μεγάλη πολιτική ήττα του Ερντογάν εστιάζουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης

Τουρκία: Στη μεγάλη πολιτική ήττα του Ερντογάν εστιάζουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μέγεθος του πλήγματος για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) στάθηκαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, κατά την κάλυψη της νίκης του Εκρέμ Ιμάμογλου στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης.

Ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) επικράτησε του υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος και πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, συγκεντρώνοντας το 54% των ψήφων, όπως μεταδίδει το CNN Turk και το πρακτορείο Anadolu.  

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Ερντογάν υπέστη τη μεγαλύτερη ήττα της πολιτικής του καριέρας μέσω της διπλής νίκης του Ιμάμογλου (είχε επικρατήσει και στις 31 Μαρτίου του Γιλντιρίμ με μικρότερη όμως διαφορά), τονίζοντας τη σημασία της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας για την πολιτική κυριαρχία του Τούρκου προέδρου. Η Κωνσταντινούπολη συνιστά την πολιτική βάση του Ερντογάν, από την οποία μάλιστα ξεκίνησε την καριέρα του στα κοινά από τη θέση του δημάρχου κατά τη δεκαετία του '90.

Ομοίως, το CNN στέκεται στην πολιτική σημασία της Κωνσταντινούπολης για τον Ερντογάν, κάνοντας λόγο για πολύ μεγάλο πλήγμα για την τουρκική κυβέρνηση και για πολύ επώδυνη ήττα για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος ξεκίνησε εκεί την πολιτική του καριέρα. 

Από την πλευρά του, ο Guardian στέκεται στις «δραματικές συνέπειες» που θα φέρει η ήττα για τον Ερντογάν, με τη νίκη του Ιμάμογλου να φέρνει στην επιφάνεια τις υπαρκτές έριδες στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, προκαλώντας τριγμούς στη συνοχή και κατ' επέκταση στην πολιτική κυριαρχία του.

Αντιστοίχως, στα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, στα περισσότερα εκ των οποίων η νίκη του Ιμάμογλου αποτελεί πρώτη είδηση, γίνεται λόγος για τη «μορφή τεστ» που είχαν αυτές οι εκλογές για τον Τούρκο πρόεδρο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση, το εκλογικό αποτέλεσμα ενδέχεται να οδηγήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, η ακόμη και σε μία πρόωρη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών του 2023, ώστε να μετριαστεί όσο είναι δυνατόν η ισχύς του διπλού «χτυπήματος» που δέχτηκε ο Ερντογάν στην «έδρα» του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή