Στα θρανία του Αρχαίου Θεάτρου

Στα θρανία του Αρχαίου Θεάτρου

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς μια πρωτότυπη δράση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έφερε 600 σπουδαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό για θερινά μαθήματα στο Λυγουριό.

Ώρα 6.30 το πρωί. Ο ήλιος μόλις έχει ανατείλει, όμως το Λυγουριό έχει ήδη ξυπνήσει και αντηχεί «καλημέρες» σε όλες τις γλώσσες. Αν είσαι ανυποψίαστος, απορείς αντικρίζοντας τις ζωηρές παρέες από το Μεξικό, τη Χιλή, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ σε ηλικίες που συνήθως θέλουν να ζήσουν ανέμελες διακοπές στα νησιά, να τριγυρίζουν στους δρόμους του μικρού χωριού της Αργολίδας, συζητώντας για τις κωμωδίες του Αριστοφάνη, το παραδοσιακό γιαπωνέζικο θέατρο καμπούκι και την τεχνική της κομέντια ντελ άρτε. Αφορμή για το δικό τους ταξίδι στην Ελλάδα δεν είναι τα ξέφρενα πάρτι, αλλά μια βιωματική εμπειρία εντατικής θεατρικής εκπαίδευσης σε έναν μυθικό προορισμό. Αυτή την εμπειρία θα ζήσουν και φέτος στο Λύκειο Επιδαύρου, το διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος που πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Το Λύκειο ήταν μια ιδέα που επί χρόνια γύριζε στο μυαλό του διευθυντή, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Μέχρι σήμερα, έχει προσελκύσει στο Λυγουριό περισσότερους από 600 συμμετέχοντες –συμπεριλαμβανομένων των φετινών– από όλο τον κόσμο: επαγγελματίες ηθοποιούς από ξένους θιάσους, σπουδαστές παραστατικών τεχνών, αλλά και θεωρίας του θεάτρου, από 50 εκπαιδευτικά ιδρύματα και καλλιτεχνικούς οργανισμούς, όπως το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM), το πανεπιστήμιο Kadir Has στην Τουρκία, το Κέντρο Δραματικών Τεχνών του Ιράν, το Boston Conservatory στις ΗΠΑ, η Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών του Χονγκ Κονγκ και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Για δεκαπέντε ημέρες παρακολουθούν πρακτικά και θεωρητικά εργαστήρια, διαλέξεις, masterclasses υπό την καθοδήγηση διεθνώς καταξιωμένων δασκάλων.

Στα θρανία του Αρχαίου Θεάτρου-1

Στιγμιότυπο από εργαστήριο στον προαύλιο χώρο της βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, στο Λυγουριό.

Εδώ, η καινοτόμος διδασκαλία συνδυάζεται με το φυσικό τοπίο και το αρχαίο σκηνικό. Οι νεαροί καλλιτέχνες ξυπνούν χαράματα στη δροσιά που κατεβαίνει από το Αραχναίο όρος. Λίγη ώρα μετά, πριν πάρουν πρωινό, ξεκινούν οι ασκήσεις κινησιολογίας, στο στάδιο εντός του αρχαιολογικού χώρου του Ασκληπιείου, που ανοίγει αποκλειστικά γι’ αυτούς. Μόλις επιστρέψουν στο χωριό και απολαύσουν το παραδοσιακό πρωινό που τους ετοιμάζουν οι ξενοδόχοι, ξεκινούν τα πρακτικά εργαστήρια: ο περίβολος των βυζαντινών εκκλησιών, το σχολείο του Λυγουριού, σκιερά σημεία και οι γύρω ελαιώνες μετατρέπονται σε χώρους διδασκαλίας. Εκεί, χωρισμένοι σε ομάδες 15 έως 20 ατόμων, προσεγγίζουν το αρχαίο δράμα μέσα από διαφορετικές θεατρικές μεθόδους, από τις πιο παραδοσιακές μέχρι τις πιο πειραματικές. Η γλώσσα επικοινωνίας είναι τα αγγλικά, ωστόσο τα εργαστήρια γίνονται συνήθως στη γλώσσα του δασκάλου, με ταυτόχρονη διερμηνεία. Τα απογεύματα ακολουθούν θεωρητικές διαλέξεις, ενώ τα βράδια, κάτω από τα αστέρια, όλοι μαζί παρακολουθούν τις γενικές πρόβες των θιάσων του φεστιβάλ στο αρχαίο θέατρο ή κάνουν οι ίδιοι πρόβες για τα τελικά δρώμενα του Λυκείου. Αποκορύφωμα της εμπειρίας είναι η τελευταία ημέρα, όταν με την άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας πηγαίνουν στις επτά το πρωί στην Επίδαυρο και παρουσιάζουν στο αρχαίο θέατρο τη συλλογική δουλειά τους.

«Το θερινό σχολείο είναι μια πολυσυλλεκτική εμπειρία που προσεγγίζει το αρχαίο δράμα πλουραλιστικά και επιχειρεί να το διερευνήσει, συνδυάζοντας πολλές και διαφορετικές παραδόσεις. Οι ξένοι φοιτητές έρχονται και φεύγουν με μεγάλη συγκίνηση. Γοητεύονται από την έννοια της διδασκαλίας σε ανοιχτό χώρο», λέει η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, υπεύθυνη του Λυκείου Επιδαύρου. Επιπλέον, όπως τονίζει, «Κάποτε το Λυγουριό ήταν το επίκεντρο του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Εδώ γεννήθηκαν φιλίες, έγιναν κουμπαριές μεταξύ των κατοίκων και των ηθοποιών, που έμεναν ένα ολόκληρο τρίμηνο στο χωριό. Όμως, από τότε που άνοιξε η νέα οδός, ο δρόμος δεν περνάει πια μέσα από το χωριό. Από την αρχή ήταν φιλοδοξία μας να ενισχύσουμε το Λυγουριό, να στηρίξουμε τα καταλύματα και τα τοπικά μαγαζιά. Το χωριό αποτελεί το πεδίο δράσης μας. Αυτό είναι κάτι που η κοινότητα το εκτίμησε. Οι σπουδαστές έχουν κάνει φίλους μέσα από το χωριό». Όπως λέει, μετά το τέλος του προγράμματος πολλοί παρατείνουν τη διαμονή τους στην Ελλάδα.

• Το Λύκειο Επιδαύρου θα πραγματοποιηθεί 2-19 Ιουλίου, με θέμα «Επανεφευρίσκοντας το αρχαίο δράμα στη σύγχρονη σκηνή». Κόστος συμμετοχής από 600 έως 1.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή