Weekend ευεξίας

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναζωογονητική εμπειρία ενός yoga retreat «ρίχνει φως» σε μια λιγότερο γνωστή πλευρά της Μεσσηνιακής Μάνης.

Πνιγμένο κυριολεκτικά μέσα στις ελιές και κρυμμένο ανάμεσα στα βράχια της Μεσσηνιακής Μάνης, το Zen Rocks είναι ένα yoga retreat για ψαγμένους ταξιδιώτες. Βρίσκεται μεταξύ Καλαμάτας και Καρδαμύλης, σε υψόμετρο περίπου 600 μ. από τη θάλασσα και με όμορφη θέα που φτάνει έως το Ακρωτήριο Ταίναρο. Έργο της Βιβής Λέτσου και του Eraj Shakib, ενός ζευγαριού που, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, ονειρευόταν να φτιάξει ένα «ησυχαστήριο» μέσα στη φύση. Ανάμεσα στις περιηγήσεις σας στα μοναδικά ιστορικά μνημεία της περιοχής –όπως οι Τάφοι των Διόσκουρων λίγο έξω από την Καρδαμύλη– και τη γνωριμία με τον Ταΰγετο όπου τα φαράγγια του Ριντόμου και του Βυρού προσφέρουν μοναδικές περιπατητικές διαδρομές, στο Zen Rocks θα έρθετε σε επαφή με τη γιόγκα και τον διαλογισμό.

 

H ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ… ZEN

«Θέλαμε να κάνουμε πιο ποιοτική τη ζωή μας και εδώ οι ρυθμοί είναι πιο αργοί, πιο κοντά στο πώς θα έπρεπε να ζούμε οι άνθρωποι», λέει η Βιβή Λέτσου. Βέβαια, μέχρι να φτάσουν εδώ χρειάστηκε χρόνος και υπομονή. Είχαν μια μακρά πορεία, με ενδιαφέρουσες στάσεις και εμπειρίες. Η Βιβή διατηρεί δύο στούντιο γιόγκα και πιλάτες στην Αθήνα, τα NYSY Studio, και ο Eraj το vegetarian-vegan εστιατόριο Avocado. Και μπορεί οι ίδιοι να έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο ζωής, δεν είναι όμως καθόλου πιεστικοί ή επικριτικοί σε όποιον δεν το κάνει.

Για αρκετά χρόνια γυρνούσαν την Ελλάδα αναζητώντας το μέρος που θα συνδύαζε όλα όσα ήθελαν. Ταξίδεψαν στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα, μέχρι που έφτασαν στη Μάνη. Διορατικοί αλλά και συνειδητοποιημένοι, δεν αναζητούσαν τουριστικά οικόπεδα-φιλέτα πάνω στην παραλία, αλλά σε λιγότερο προσβάσιμα σημεία, σε υψώματα, που δεν τα «πιάνει» το μάτι σου. Ανηφορίζοντας το μονοπάτι που οδηγεί στο retreat, έχεις μια ανησυχία για το αν βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο ή στη μέση του πουθενά…

Weekend ευεξίας-1

Κτίσματα και περιβάλλων χώρος διαμορφώθηκαν με τοπική πέτρα. (Φωτογραφία: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

Τα τρία κτίρια του μικρού συγκροτήματος είναι νεόδμητα. Χτίστηκαν με μεσσηνιακή πέτρα και διατηρούν τη ρουστίκ γοητεία των σπιτιών της περιοχής. Φτιαγμένα με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον, είναι σύγχρονα αλλά λιτά. Οι επισκέπτες θα βρουν όλα όσα χρειάζονται, αλλά χωρίς κραυγαλέες πολυτέλειες. Έπιπλα από ξύλο, μικρά διακοσμητικά από ντόπιους καλλιτέχνες, παραδοσιακές τεχνικές, προσεκτικά επιλεγμένα υλικά. Όσον αφορά την τεχνολογία, wi-fi υπάρχει, αλλά μάλλον δεν θα το χρειαστείτε…

 

YOGA ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ

Η Βιβή είναι διαπιστευμένη δασκάλα Anusara Yoga και, σε συνεννόηση με τους επισκέπτες, παραδίδει δύο φορές την ημέρα μαθήματα γιόγκα και διαλογισμού –δεν χρειάζεται να έχετε προηγούμενη εμπειρία– σε ένα ντεκ με υπέροχη θέα, την αύρα της θάλασσας να δροσίζει το πρόσωπό σας και όλα τα πλάσματα της φύσης –ανάμεσά τους τα σκυλιά και τα γατιά του Zen Rocks– να συμμετέχουν χωρίς να ενοχλούν. Mαθήτρια του Tenshin Reb Anderson, ο οποίος θεωρείται από τους ελάχιστους zen masters σήμερα, πραγματοποιεί στο  retreat σεμινάρια για κάθε επίπεδο, συχνά με καλεσμένους δασκάλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  

Κάτω από τις ελιές, στο μεγάλο κοινόχρηστο τραπέζι. θα μοιραστείτε το υπέροχο δυναμωτικό πρωινό και το νοστιμότατο δείπνο σας με επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο, όπως την Julia, που ζει στο Μόναχο και φέτος έφερε τη μαμά της για να της δείξει ότι υπάρχουν ακόμη ανέγγιχτα, αυθεντικά μέρη. Τη Βρετανίδα Penny, που έκανε την απόδραση αυτή δώρο στον εαυτό της για τα γενέθλιά της, τον Ιταλό Alessandro, μαθητή του μεγάλου γιόγκι Sri Sri Sri Satchidananda, που μέσα από αποφθέγματα του Herman Esse, του Καζαντζάκη αλλά και των δασκάλων του θα σου θυμίσει ότι: «Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε στην ευτυχία, η ευτυχία είναι ο τρόπος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή