«Στραβό το κλήμα» στο CDU

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε αγκάθι πρώτου μεγέθους για τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες έχει εξελιχθεί η χάραξη πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς το κόμμα διχάζεται από δύο αντίρροπες δυνάμεις. Από τη μια πλευρά, η απειλή των ανερχόμενων Πρασίνων οδηγεί το παραδοσιακά φιλικό προς τη βιομηχανία κόμμα σε πιο πράσινες θέσεις και, από την άλλη πλευρά, περιφερειακά στελέχη που απειλούνται από την AfD βάζουν «φρένο» στην πράσινη στροφή.

Την Παρασκευή, 40.000 νέοι διαδήλωσαν στην πόλη του Ααχεν εναντίον της καύσης λιγνίτη και εν συνεχεία κατέλαβαν το επιφανειακό λιγνιτωρυχείο Γκαρτσβάιλερ, διακόπτοντας τη λειτουργία του επί τρεις ημέρες. Η μαζική κινητοποίηση έφερε εκ νέου στην επικαιρότητα το ζήτημα του λιγνίτη, από τον οποίο η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα απεξαρτηθεί το 2038.

Οσο η πολιτική πίεση αυξάνεται τόσο περισσότερο επισπεύδεται η ημερομηνία αυτή, με τον Βαυαρό πρωθυπουργό Μάρκους Σέντερ να έχει ήδη ταχθεί υπέρ του τέλους του λιγνίτη το 2030. «Προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους του 2030 για το κλίμα, πρέπει να επιταχύνουμε δραστικά την έξοδο από τον λιγνίτη», δήλωσε ο Σέντερ. «Θα πρέπει στην πραγματικότητα το 2030 να έχουμε βγει από τον λιγνίτη». Στη Βαυαρία λειτουργούν μόνο 5 από τα 100 εργοστάσια καύσης άνθρακα της Γερμανίας, ενώ δεν υπάρχουν λιγνιτωρυχεία. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι εμφανείς στους πάγους των βαυαρικών Αλπεων αλλά και στο παγωμένο βλέμμα των υπευθύνων του CSU κάθε φορά που παραλαμβάνουν τις νέες μετρήσεις με τα αυξανόμενα ποσοστά των Πρασίνων.

Στη γειτονική Σαξονία, το τοπίο για τους Χριστιανοδημοκράτες είναι πολύ διαφορετικό, με τον τοπικό πρωθυπουργό Μίχαελ Κρέτσμερ να παλεύει το φθινόπωρο για την επανεκλογή του απέναντι στην AfD. Το πράσινο κύμα έχει μεν φθάσει στη Σαξονία, με τους Πράσινους να κατακτούν για πρώτη φορά τη δημαρχία της Λειψίας, αλλά έξω από τα όρια της πρωτεύουσας κυριαρχεί η AfD, κόμμα που αποσιωπά, αν δεν αρνείται, την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής. Ο Κρέτσμερ ζητεί από την καγκελαρία να μην αναθεωρηθεί ο στόχος του 2038 ώστε να μην αποκτήσουν επιχειρήματα οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Ο Κρέτσμερ είναι ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος της συγκαταβατικής γραμμής απέναντι στην AfD, γραμμή που επικρίθηκε σφόδρα από τα κορυφαία όργανα του κόμματος. Με απόφαση του πολιτικού συμβουλίου των Χριστιανοδημοκρατών χθες, αποκλείεται κάθε μορφή συνεργασίας του κόμματος με την AfD. Η απόφαση των Χριστιανοδημοκρατών αναφέρει ότι η ρητορική της AfD καλλιεργεί το μίσος και ενθαρρύνει την πολιτική βία, με πρόσφατο παράδειγμα τη δολοφονία του Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Βάλτερ Λίμπκε από ακροδεξιό.

«Η ακροδεξιά βία, περιλαμβανομένης και της ακροδεξιάς τρομοκρατίας, ανθεί σε περιβάλλον ακροδεξιάς προπαγάνδας στο Ιντερνετ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε η απόφαση. «Για να είναι ξεκάθαρο σε όλους: το CDU απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία ή συμμαχία με την AfD», τόνισε στο Τwitter ο γ.γ. του κόμματος Πολ Τσίμιακ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή