Σε βέρτιγκο η Ρώμη από την πίεση της Κομισιόν

Σε βέρτιγκο η Ρώμη από την πίεση της Κομισιόν

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιπλέκεται το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία, σε μια κρίσιμη περίοδο για τις σχέσεις της Ρώμης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και για την οικονομία της χώρας. Επιφανή μέλη της Λέγκας του Βορρά επανεξετάζουν το θέμα των μίνι ομολόγων και αν αυτά αποτελούν μία πρακτική λύση για την κάλυψη των εκπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους σε επιχειρήσεις. Ειδικότερα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και στενός συνεργάτης του Σαλβίνι, Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι, δήλωσε την Κυριακή τα εξής: «Θεωρείται πως τα μίνι ομόλογα είναι ρεαλιστική λύση; Εάν ήταν εφικτή, τότε θα τα χρησιμοποιούσαν όλοι».  Από την πλευρά της, η Κομισιόν αναμένεται να δώσει μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τη Ρώμη για τον ιταλικό προϋπολογισμό. Πηγές των Financial Times αποκάλυψαν πως σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδεχομένως να «παγώσει» την εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος σε αυτή τη φάση. Πρόσφατα η Λέγκα του Βορρά παρουσίασε πρόταση για την κυκλοφορία μίνι ομολόγων στο ιταλικό Κοινοβούλιο όσο οι Βρυξέλλες πιέζουν τη χώρα για την υιοθέτηση μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου να δαμάσει το υπέρογκο χρέος της. Η αμφιλεγόμενη πρόταση για τα μίνι ομόλογα, μια μορφή γραμματίων για την κάλυψη ποσών έως και 100 ευρώ χωρίς ημερομηνία λήξης, τέθηκε επί τάπητος από τον ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγο Κλαούντιο Μπόργκι, ο οποίος προεδρεύει στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Ιταλίας. Οικονομικοί αναλυτές φοβούνται πως με την καθιέρωση των μίνι ομολόγων από τη Ρώμη θα δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος σε σενάρια που θέλουν την αποχώρηση της Ιταλίας από την Ευρωζώνη. Εντονες διαφωνίες είχαν εκφράσει επίσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε δηλώσει «πως ή είναι νόμισμα, οπότε είναι παράνομο, ή είναι χρέος που θα προστεθεί στο υπάρχον».

Αναλυτές τονίζουν πως ο κυβερνητικός συνασπισμός κλονίζεται, με κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Από τη μια πλευρά, οι δύο αντιπρόεδροι του κυβερνητικού συνασπισμού –ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά και ο Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων– διεκδικούν μειώσεις φόρων και αύξηση των δαπανών, απειλώντας να αψηφήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. Από την άλλη, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, και ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, υιοθετούν μια πιο μετριοπαθή και συγκαταβατική στάση απέναντι στις Βρυξέλλες. Ο Σαλβίνι, μάλιστα, διεκδικεί μειώσεις φόρων τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, ισχυριζόμενος πως έτσι θα τονωθεί η ανάπτυξη. Η Κομισιόν φοβάται πως έτσι θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο την κατάσταση του δημόσιου χρέους της Ιταλίας που σήμερα ξεπερνά το 132,5% του ΑΕΠ και υπολογίζεται στα 2,4 τρισ. ευρώ.

Μάλιστα, ο Σαλβίνι απείλησε την περασμένη εβδομάδα με την παραίτησή του, μια κίνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, σε μια περίοδο που το κόμμα του προηγείται έναντι του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Υπενθυμίζουμε πως η Λέγκα του Βορρά απέσπασε το 34% των ψήφων στις ευρωεκλογές που έλαβαν χώρα τέλη Μαΐου.

Ραντεβού στην Οσάκα

Πιθανολογείται πως ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής που θα λάβει χώρα στην Οσάκα της Ιαπωνίας στις 28 με 29 Ιουνίου. Οι Βρυξέλλες προβληματίζονται, ωστόσο, για το εάν θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εις βάρος της Ιταλίας, όταν το πολιτικό κλίμα στη χώρα είναι τόσο τεταμένο, όπως προκύπτει από πηγές της βρετανικής εφημερίδας Financial Times στις Βρυξέλλες. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προειδοποίησε τη Ρώμη πως θα πρέπει να γίνουν μεγάλες αναπροσαρμογές στη δημοσιονομική πολιτική της. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα φθάσει το 135% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα κινδυνεύει να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ.

Από την άλλη πλευρά, ο Σαλβίνι επιμένει σε μειώσεις φόρων διότι θεωρεί πως έτσι θα επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας, η ανάπτυξη της οποίας προβλέπεται πως θα επιβραδυνθεί το β΄ τρίμηνο του 2019 για τρίτη φορά μέσα σε ένα 12μηνο. «Θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους που πληρώνουν οι εργάτες και οι οικογένειές τους ανεξάρτητα από αυτά που λέει μια ομάδα γραφειοκρατών. Το μέλλον των παιδιών μας και η Ιταλία προηγούνται από τους περιορισμούς που έρχονται δεν ξέρω εγώ από πού», είχε δηλώσει ο Σαλβίνι την περασμένη Παρασκευή στην Corriere della Sera.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή