Γ. Στουρνάρας: Να κατέβει ο πήχυς για το πλεόνασμα

Γ. Στουρνάρας: Να κατέβει ο πήχυς για το πλεόνασμα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναγκαία κρίνει τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων σε συνεννόηση με τους θεσμούς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επαναλαμβάνοντας πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% φέτος δεν θα επιτευχθεί.

Παράλληλα αναφέρει πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για το ήδη ψηφισμένο φορολογικό πακέτο, ειδικά τη στιγμή που οι μακροοικονομικές προοπτικές για το 2019 έχουν χειροτερεύσει σε σχέση με τις υποθέσεις που περιγράφονται στον προϋπολογισμό.

Ο κ. Στουρνάρας σημειώνει για μία ακόμη φορά πως το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα βρεθεί στο 2,9% και εκθέτει στη γερμανική εφημερίδα τούς δύο λόγους για τους οποίους είναι αντίθετος στη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

Ο πρώτος, όπως επισημαίνει, αφορά τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται αυτό το πλεόνασμα, με ένα δημοσιονομικό μείγμα που βασίζεται κατεξοχήν στην υπερφορολόγηση. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και τα στενά περιθώρια φορολογικής βάσης έχουν εξασθενήσει τα ιδιωτικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κι αυτό θέτει τη βιωσιμότητα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα εν αμφιβόλω.

Ο δεύτερος λόγος, σημειώνει ο διοικητής της ΤτΕ, αφορά τις δημόσιες επενδύσεις. Η κυβέρνηση για πολλά χρόνια τις μείωσε για να εξοικονομήσει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, κλέβοντας από την οικονομία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απαραίτητες δημόσιες επενδύσεις. «Πρέπει να κλείσουμε επειγόντως αυτή την τρύπα», τονίζει χαρακτηριστικά. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κρίνει ότι η εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων τα τελευταία χρόνια προήλθε κυρίως από τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων και την υπερφορολόγηση, «φρενάροντας» την οικονομία.

Σε ερώτηση του ανταποκριτή της Handelsblatt για τις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει πως η βασική προτεραιότητά της είναι η προσέλκυση ξένων επενδυτών και η αλλαγή του υπάρχοντος δημοσιονομικού μείγματος προς την κατεύθυνση χαμηλότερων φόρων. «Οι δημοσιονομικοί στόχοι που συμφωνήθηκαν είναι υπερβολικά υψηλοί και θα πρέπει, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, να μειωθούν για να μπορέσει να κινηθεί πιο γρήγορα η οικονομία», σημειώνει.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, ο Γιάννης Στουρνάρας περιγράφει τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας από το 2009, ως «αξιοθαύμαστη, γιατί επετεύχθη σε περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης». Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ σε ερώτηση εάν φοβάται επιστροφή της Ελλάδας σε παρελθούσες καταστάσεις, τονίζει ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια σφάλματα. «Πετύχαμε τη δημοσιονομική προσαρμογή και για αυτό το μάθημα πληρώσαμε ένα πολύ υψηλό τίμημα για να μπορέσουμε να το ξεχάσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στουρνάρας υπερασπίστηκε επίσης τις επιλογές του Μάριο Ντράγκι για συνέχιση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ενώ στον διάδοχο του προέδρου της ΕΚΤ ευχήθηκε να συνεχίσει τη «θετική υποθήκη» του απερχόμενου επικεφαλής τραπεζίτη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να κάνει χρήση όλων των μέσων προκειμένου να διασώσει την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, μετά σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε τον διοικητή της Bundesbank, Γενς Βάινταμ, ως έναν εξαιρετικά καταρτισμένο, ικανό και έμπειρο τραπεζίτη, σημειώνοντας πως εάν εκλεγεί θα πρέπει, κατά την άποψή του, να συνεχίσει στο πνεύμα των τελευταίων αποφάσεων της ΕΚΤ και να κάνει το παν, εάν υπάρχει ανάγκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή