Ισχυρό πλήγμα στο κοινωνικό κράτος αναμένεται να επιφέρει το Brexit

Ισχυρό πλήγμα στο κοινωνικό κράτος αναμένεται να επιφέρει το Brexit

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότερες εκδοχές της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit) θα επιδεινώσουν τα δημοσιονομικά της χώρας, στερώντας της τη δυνατότητα να λάβει μέτρα ανακούφισης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και να λύσει οξυμένα προβλήματα όπως είναι η παιδική φτώχεια, η ενίσχυση του προνοιακού κράτους κ.λπ., αναφέρει σε σχετικό άρθρο η εφημερίδα Guardian. Θα πρέπει να σημειωθεί επ’ αυτού ότι αυτά ακριβώς τα προβλήματα παρακίνησαν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν για την αποχώρηση της χώρας, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές. Τα συμπεράσματα αυτά εξάγονται κατόπιν έρευνας του κέντρου UK for Changing Europe. Eπιπλέον, οι συμμετέχοντες ερευνητές παρατηρούν ότι μια θετική έκβαση της όλης διαδικασίας εξαρτάται από την ικανότητα των πολιτικών να τεθούν υπεράνω του αδιεξόδου του Brexit και να επικεντρωθούν στις πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις – μεταξύ αυτών αξίζει να αναφερθεί η τόνωση της παραγωγικότητας, οι ανισότητες μεταξύ περιφερειών και οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. «Εκτιμούμε πως οι περισσότερες εκδοχές, τις οποίες μπορεί να λάβει η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα περιορίσουν τα περιθώρια κινήσεων για νέες πρωτοβουλίες», επισημαίνει το κέντρο ερευνών UK for Changing Europe. «Αφενός ούτε η πολιτική λιτότητας έπαυσε, παρά τις όποιες διακηρύξεις, αφετέρου εντείνονται οι πιέσεις στις κοινωνικές υπηρεσίες και ειδικά στη φροντίδα και την εκπαίδευση. Συν τοις άλλοις, ο αντίκτυπος του Brexit θα επηρεάσει δυσμενώς όσους ήδη πλήττονται».

Πάντως, η μη συντεταγμένη έξοδος δεν θα πρέπει να αξιολογηθεί με γνώμονα τα εξοικονομούμενα χρήματα από τη συνεισφορά της Βρετανίας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., επισημαίνει η έρευνα. Και αυτό διότι υπάρχουν όχι ένας «άγνωστος X», αλλά πολλοί, όπως το δυνητικό μελλοντικό κόστος του ελέγχου των κλειστών προς την Ε.Ε. συνόρων και σε επίπεδο συναλλαγών αλλά και σε επίπεδο μετανάστευσης. Αναφορικά με τη βρετανική οικονομία συνολικά, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η τελευταία τριετία ήταν αρνητική λόγω πτώσης της αξίας της στερλίνας και αδυναμίας των μισθών να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό, επισημαίνει ο Guardian, επικαλούμενος την έρευνα. «Ατενίζοντας το μέλλον, το ερώτημα δεν είναι τόσο εάν η έξοδος θα έχει καταστροφικές οικονομικές συνέπειες, αλλά η κλίμακα της καταστροφής, ενώ μια μη συντεταγμένη αποχώρηση ενέχει ακόμα πιο σοβαρούς κινδύνους», αναφέρεται από τους ερευνητές. Οι τελευταίοι προσθέτουν ότι «δεν έχει υπάρξει απόδειξη μέχρι σήμερα πως η προοπτική του Βrexit έδωσε αφορμή να εξεταστούν τα θέματα κοινωνικής πολιτικής με άλλον τρόπο». Εντούτοις, θα πρέπει να επισημανθεί, παρά τη γενικότερη απαισιοδοξία, ότι οι επιστήμονες δεν αποκλείουν η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. «να ενισχύσει τον έλεγχο των πολιτών στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους, αλλά και να καταστήσει πιο ανοιχτή την οικονομική και τη μεταναστευτική πολιτική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή