Συναίνεση για τη διάσωση της ΔΕΗ ζητεί ο Ευ. Mυτιληναίος

Συναίνεση για τη διάσωση της ΔΕΗ ζητεί ο Ευ. Mυτιληναίος

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξος για την πορεία της χώρας εμφανίστηκε ενώπιον των μετόχων της Μytilineos στη χθεσινή γενική συνέλευση ο επικεφαλής της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι μέχρι το τέλος του έτους, εάν δεν υπάρξουν σοβαρά λάθη ή εξαιρετικά αρνητικές διεθνείς συγκυρίες, θα επέλθει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και θα φτάσουμε, όπως είπε, σε επενδυτική βαθμίδα (investment rate) που έχει ήδη προεξοφληθεί εν μέρει από το Χρηματιστήριο. Η πολιτική σταθερότητα, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, έχει προεξοφληθεί και η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονική πορεία που θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Τόνισε ότι με σύνεση θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα Μητσοτάκη για επιστροφή των εταιρικών καταθέσεων από το εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι υπάρχει διάθεση για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών που στήριξαν την ανάπτυξη αλλά και ανάγκη προνοητικότητας από τις διοικήσεις των εταιρειών. Στο σημείο αυτό μετέφερε στους μετόχους την εμπειρία των capital controls το 2015, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εάν η εταιρεία δεν είχε ένα ισορροπημένο portfolio καταθέσεων εντός και εκτός Ελλάδος, θα είχε κλείσει. «Χρειαζόμασταν 100 εκατ. τον μήνα για πρώτες ύλες και αν δεν είχαμε προνοήσει, δεν θα βρίσκαμε ούτε 100 χιλιάδες», είπε.

Για το μείζον θέμα της ΔΕΗ, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την πορεία της εταιρείας και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας, και ζήτησε αποφάσεις με διακομματική συναίνεση, παροτρύνοντας όλα τα κόμματα να δημοσιοποιήσουν το πρόγραμμά τους για τη ΔΕΗ. «Βλέπω μια κυβέρνηση που δεν κάνει κάτι για τη ΔΕΗ, σαν να μην υπάρχει πρόβλημα. Συνεχίζει να χτίζει ένα εργοστάσιο που δεν θα δουλέψει, επενδύοντας 1,5 δισ. (σ.σ.: αναφέρεται στην Πτολεμαΐδα 5), ενώ εμείς χτίζουμε νέα μονάδα με 300 εκατ.). Και μια αντιπολίτευση που λέει ότι θα εφαρμόσει ριζικές λύσεις, αλλά δεν λέει ποιες είναι αυτές», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την έκθεση της ΔΕΗ στο CO2 και με αρκετά σαφή τρόπο προανήγγειλε ουσιαστικά την υπαναχώρηση της εταιρείας του από τον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης. «Τα λιγνιτικά έχουν αξία μόνο για τις βιομηχανίες που έχουν αντιστάθμισμα ρύπων. Αρα η συζήτηση πρέπει να γίνει με τη ΔΕΗ και την ενεργοβόρα βιομηχανία για να καταλήξει κάπου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αποστάσεις κράτησε και από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Το εγχείρημα, είπε, γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση και έχει στραβώσει γιατί τα συμβόλαια προμήθειας αερίου της ΔΕΠΑ είναι συνδεδεμένα με την τιμή του πετρελαίου και αυτό απομειώνει την αξία της. Επεσήμανε δε ότι η Μytilineos έχει ήδη ένα μερίδιο 30% στην αγορά φυσικού αερίου, όταν της ΔΕΠΑ έχει υποχωρήσει στο 50% και δύσκολα η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ενέκρινε μια συγκέντρωση της τάξης του 80%, διαχωρίζοντας ωστόσο το ενδιαφέρον για την ΕΠΑ Αττικής.

Ο κ. Μυτιληναίος αποκάλυψε χθες στους μετόχους της εταιρείας ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού της METKA EGN, εταιρείας με έντονη επενδυτική δραστηριότητα στις αγορές του εξωτερικού στον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Ανακοίνωσε επίσης ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, η οποία μάλιστα θα είναι μεγαλύτερης ισχύος από το αρχικό σχέδιο των 665  MW και, όπως είπε, η μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα. Ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης στο εξάμηνο του έτους θα είναι άνω του 1 δισ. ευρώ, όταν για όλο το 2018 ήταν 1,5 δισ. ευρώ. Η χθεσινή γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,36 ευρώ ανά μετοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή