Επαφές Κ. Δομαζάκη με υποψήφιο επενδυτή για την Creta Farms

Επαφές Κ. Δομαζάκη με υποψήφιο επενδυτή για την Creta Farms

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατηγικό επενδυτή ο οποίος θα εισφέρει στην Creta Farms 15 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο αποπεμφθείς σήμερα Κωνσταντίνος Δομαζάκης, ισχυρίζεται ότι θα… κομίσει ο τελευταίος στην πολυαναμενόμενη γενική συνέλευση των μετόχων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, που έχει προγραμματιστεί για αύριο. Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται οι κινήσεις του και σε επίπεδο Δικαιοσύνης, προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας, έχοντας καταθέσει αγωγές για αποζημιώσεις, αλλά και αίτημα για διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην Creta Farms. O ίδιος, δε, φέρεται να έχει συναινέσει στα περισσότερα αιτήματα που τέθηκαν από τις τράπεζες, με εξαίρεση αυτό της παραχώρησης των μετοχών του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανακοίνωσε χθες ο Κ. Δομαζάκης σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, έχει βρει στρατηγικό επενδυτή ο οποίος θα εισφέρει στην Creta Farms μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και όχι μέσω αγοράς δανείων ποσό έως 15 εκατ. ευρώ. Ο κ. Δομαζάκης απέφυγε να αποκαλύψει το όνομα του επενδυτή, περιοριζόμενος να πει ότι πρόκειται για «σοβαρό Ελληνα επιχειρηματία» και ότι «λόγω του συγκεκριμένου επενδυτή η εταιρεία θα αποκτήσει και εξαγωγικό χαρακτήρα». Περισσότερα αναμένεται να γίνουν γνωστά σήμερα, καθώς ο κ. Δομαζάκης θα καταθέσει επιστολή προθέσεων του «μυστηριώδους επενδυτή» στην Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει τον ρόλο της συντονίστριας των ομολογιακών δανείων της Creta Farms. Ο ίδιος υποστήριξε ότι με τη συνδρομή της ελεγκτικής εταιρείας Baker Tilly έχει εκπονήσει ήδη πενταετές επιχειρηματικό πλάνο, σύμφωνα με το οποίο ο στόχος για τον κύκλο εργασιών σε ορίζοντα τριετίας είναι 170-180 εκατ. ευρώ και για τα λειτουργικά κέρδη στο επίπεδο των 35 εκατ. ευρώ.

Ο Κ. Δομαζάκης εμφανίστηκε αρκετά σίγουρος ότι θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία με το μέρος του στην αυριανή συνέλευση, προκειμένου να επιτύχει ανάκληση του σημερινού διοικητικού συμβουλίου. Και αυτό διότι, όπως ανέφερε χθες, ομάδα μικρομετόχων που συγκεντρώνουν ποσοστό κάτω από 10% δήλωσε ότι θα συμπαραταχθεί στο πλευρό του. Ο ίδιος αναμένει και τη στήριξη από τις τράπεζες, αφού, όπως δήλωσε, συναίνεσε στο 90% όσων ζήτησαν οι πιστωτές: Πρώτον, στην τοποθέτηση οικονομικού διευθυντή από τις τράπεζες (CFO – Chief Financial Officer), στην τοποθέτηση επικεφαλής αναδιάρθρωσης (CRO – Chief Restructuring Officer) επίσης από τις τράπεζες, στη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην εταιρεία σε βάθος 15ετίας και στην επαναφορά στη μητρική στην Ελλάδα σημάτων της Creta Farms που σήμερα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο εξωχώριων εταιρειών. Επίσης, έχει συναινέσει, στο να είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου ο CFO ή ο CRO που θα τοποθετήσουν οι τράπεζες. Το ζήτημα στο οποίο δεν συμφώνησε με τους πιστωτές ήταν η μεταβίβαση των μετοχών του. Αν και δεν ανέφερε εάν έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των τραπεζών, τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι τράπεζες θα εμπιστευθούν αυτόν που θα δώσει τη λύση».

Εχει επίσης δρομολογήσει σειρά νομικών κινήσεων. Ειδικότερα, ο κ. Δομαζάκης έχει καταθέσει δύο αγωγές: μία με την οποία ζητάει να κριθεί άκυρη η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας με την οποία αποπέμφθηκε από διευθύνων σύμβουλος και μέλος της διοίκησης και άλλη μία εις βάρος των μελών της σημερινής διοίκησης, με την οποία ζητεί αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, με την ιδιότητα του μετόχου κατέθεσε αίτημα στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, ζητώντας τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην Creta Farms.

Ο Κ. Δομαζάκης δεν παρέλειψε να περιγράψει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι εάν δεν αλλάξει η διοίκηση άμεσα, η Creta Farms έχει ζωή μόνο για 15 ημέρες ακόμη. Και αυτό διότι, ενώ η εταιρεία χρειάζεται 750 τόνους αποθεμάτων κάθε εβδομάδα, τώρα διαθέτει μόλις 500 και πλέον παρατηρούνται ελλείψεις σε προϊόντα της αλλαντοβιομηχανίας τόσο στο σούπερ μάρκετ όσο και στον κλάδο της εστίασης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Eurobank έχει διακόψει τις συμβάσεις factoring. Τραπεζικοί κύκλοι, πάντως, διέψευσαν το παραπάνω, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι λόγω της δυσχερούς κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Creta Farms εξετάζουν κάθε αίτημα της εταιρείας ξεχωριστά, με μεγαλύτερη σχολαστικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή