ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το 2019 σηματοδοτεί την 50ή επέτειο της πρώτης προσγείωσης ανθρώπου στο φεγγάρι, με την διαστημική αποστολή της NASA Απόλλων 11 (Apollo 11) και με αυτή την αφορμή, η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ έδωσε στην δημοσιότητα ιστορικές φωτογραφίες του γεγονότος. 


Ο Μπαζ Όλντριν εν ώρα εργασίας στην επιφάνεια της σελήνης, φωτογραφημένος από τον Νιλ Άρμστρονγκ 

Ο αρχηγός της αποστολής, Νιλ Άρμστρονγκ και ο πιλότος Μπαζ Όλντριν προσεδάφισαν τη σεληνάκατο Eagle στις 20 Ιουλίου του 1969.  Έξι ώρες αργότερα στις 21 Ιουλίου και ώρα 02:56:15 UTC, ο Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης. Λίγο αργότερα τον ακολούθησε ο Ολντριν. 

Η προσελήνωση μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση σε όλο τον κόσμο και η φράση του Άρμστρονγκ «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» (one small step for a man, one giant leap for mankind) πέρασε στην ιστορία.


16 Ιουλίου 1969: Στο Κέντρο Ελέγχου του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στη Φλόριντα οι εργαζόμενοι παρακολουθούν με αγωνία την εκτόξευση

Την ίδια ώρα, ο αστροναύτης Μάικλ Κόλινς οδηγούσε μόνος του το όχημα διακυβέρνησης Columbia σε σεληνιακή τροχιά, περιμένοντας τους συναδέλφους του να επιστρέψουν από την ιστορική αποστολή τους.  


Το πλήρωμα του  Apollo 11 στην αναμνηστική φωτογραφία πριν την εκτόξευσή τους: Νιλ Άρμστρονγκ (αριστερά), Μάικλ Κόλινς (κέντρο),  Μπαζ Όλντριν (δεξιά)

 Ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν πέρασαν μαζί περίπου 2 ώρες έξω από το διαστημικό σκάφος και συνέλεξαν 21,5 κιλά σεληνιακού υλικού για να επιστρέψουν στη Γη.


Ο σεληνιακός κρατήρας 308 όπως τον φωτογράφησαν οι αστροναύτες του Apollo 11

Η επιτυχία του Απόλλων 11 έβαλε τέλος στην ψυχροπολεμική «κούρσα του διαστήματος» μεταξύ ΗΠΑ – ΕΣΣΔ καθώς, λίγο καιρό μετά την προσελήνωση των Αμερικανών, οι Σοβιετικοί ουσιαστικά εγκατέλειψαν το δικό τους σεληνιακό πρόγραμμα.


Ο αστρονάυτης Μπαζ Όλντριν χαιρετά την αμερικανική σημαία, φωτογραφημένος από τον Νιλ Άρμστρονγκ 


24 Ιουλίου 1969: Το Columbia επιπλέει στον Ειρηνικό Ωκεανό μετά την επιστροφή του στη Γη, ενώ δύτες του Ναυτικού βοηθούν στην περισυλλογή του πληρώματος

Μετά την προσθαλάσσωση του Columbia, σε μία τεράστια επιχείρηση απολύμανσης και αποστείρωσης, οι τρεις αστροναύτες μεταφέρθηκαν σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης στο αεροπλανοφόρο Χόρνετ, στο οποίο επέβαινε και ο ίδιος ο πρόεδρος Νίξον, ο οποίος περίμενε να τους χαιρετήσει προσωπικά.


Ο πρόεδρος Νίξον υποδέχεται τους τρεις αστροναύτες, που βρίσκονται στον θάλαμο καραντίνας

Όταν το αεροπλανοφόο έφθασε στη Χονολουλού, ο θάλαμος τοποθετήθηκε σε αεροσκάφος και μεταφέρθηκε στο Χιούστον, όπου οι τρεις αστροναύτες, μαζί με δύο γιατρούς, κλείστηκαν εκ νέου σε έναν κάπως πιο ευρύχωρο θάλαμο καραντίνας, όπου παρέμειναν επί τρεις εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκαν σε λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις για άγνωστα μικρόβια από τη Σελήνη.

Τελικώς, στις 10 Αυγούστου του 1969, οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι στο Columbia και στο πλήρωμά του δεν υπήρχαν μικροβιολογικοί λαθρεπιβάτες. Για τον Νηλ Άρμστρονγκ, τον Μπαζ Όλντριν και τον Μάικλ Κόλινς η αποστολή είχε τελειώσει. 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ