ΚΟΣΜΟΣ

Ανακαινίζεται ο καθεδρικός της Ερφούρτης

REUTERS, A.P.

Γλυπτό που απεικονίζει Απόστολο απομακρύνεται από τον καθεδρικό της Ερφούρτης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΕΡΦΟΥΡΤΗ. Μεγάλα κομμάτια πέτρας αποσπάστηκαν από τον καθεδρικό ναό της Ερφούρτης, στην πρώην Ανατολική Γερμανία, και προσέκρουσαν στο έδαφος, με αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να υποχρεωθούν να αποκλείσουν την κεντρική είσοδο του ναού για να προστατεύσουν τους επισκέπτες.

Ο αέρας και οι καιρικές συνθήκες, αλλά και ο χρόνος, καθώς και η κλιματική αλλαγή έχουν αφήσει τα ίχνη τους στα 36 αγάλματα της πρόσοψης, που αποτελούνται από ψαμμίτη. Η αποκατάσταση ξεκίνησε με την απομάκρυνση τριών γλυπτών.

Τα γλυπτά απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια γερανού και θα εξεταστούν προκειμένου να αποτιμηθούν οι ζημιές. Μόλις καταγραφεί η ακριβής καταστροφή, θα εκπονηθεί το σχέδιο αποκατάστασης, το οποίο στη συνέχεια θα εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες γοτθικές παραστάσεις. «Ελπίζουμε ότι η αποκατάσταση των άλλων αγαλμάτων θα γίνει επιτόπου», σχολίασε ο επίσκοπος του ναού Ράνιχαρντ Χάουκε. Ηδη έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση χρημάτων και δωρεών για την αποκατάσταση των γλυπτών. Το πόσο απαραίτητη είναι η ανακαίνιση αποδείχθηκε τον περασμένο χρόνο, όταν θραύσματα αγαλμάτων άρχισαν να αποκολλούνται από την πρόσοψη.

Ο ουρανός της γερμανικής πόλης είναι κατάμεστος από εκκλησιαστικούς πύργους, αφού η Ερφούρτη διαθέτει συνολικά 15 μοναστήρια και εκκλησιαστικά ιδρύματα και 10 παρεκκλήσια. Ο μεγάλος αριθμός εκκλησιών αποτέλεσε την αιτία που η πόλη βαφτίστηκε «Ρώμη της Θουριγγίας». Το 1507 χειροτονήθηκε στον καθεδρικό ο Λούθηρος.

Εκτός από τα σπάνια γοτθικά γλυπτά του, το κτίριο στεγάζει τον τάφο του δίγαμου κόμη φον Γκλάιχεν, μαζί με εκείνους των δύο συζύγων του. Η αρχιτεκτονική του καθεδρικού χρονολογείται από τον 14ο και τον 15ο αιώνα και στο εσωτερικό του υπάρχουν εντυπωσιακά βιτρό και έπιπλα. Η κεντρική σπείρα του ναού με τους τρεις πύργους φιλοξενεί τη Maria Gloriosa, η οποία στην εποχή της, στα τέλη του 15ου αιώνα, ήταν η μεγαλύτερη καμπάνα του κόσμου και είναι φημισμένη για την καθαρότητα του ήχου της. Η Ερφούρτη είναι η πρωτεύουσα του κρατιδίου της Θουριγγίας, με πληθυσμό 210.000 κατοίκους. Μετά την επανένωση των δύο τμημάτων της Γερμανίας, η Ερφούρτη είναι η πρωτεύουσα κρατιδίου που βρίσκεται εγγύτερα στο γεωγραφικό κέντρο της χώρας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ