Το στοίχημα του κ. Μητσοτάκη

Το στοίχημα του κ. Μητσοτάκη

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συντριπτική επικράτηση της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές και η προεκλογική ατμόσφαιρα ενός ηττημένου και παραδομένου στη μοίρα του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί τη γενική αίσθηση πως στις 7 Ιουλίου ο κ. Μητσοτάκης θα πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία παρά την αναμενόμενη αυξημένη αποχή από τα «μπάνια του λαού». Ο κ. Μητσοτάκης θα βγει από την εκλογική διαδικασία κυρίαρχος και έτοιμος να βάλει μπρος το σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας και, μάλιστα, με μια ανεμπόδιστη προοπτική τετραετίας, αφού η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020 είναι τελειωμένη υπόθεση – μετά τις συνταγματικές ακροβασίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς, θα έχει μπροστά του και δύσκολα προβλήματα – οι παροχές Τσίπρα έχουν ροκανίσει μέρος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, η ΔΕΗ θα συνεχίσει να είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα δημιουργούν δημοσιονομικές απειλές. Ωστόσο, θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός –εδώ και χρόνια– που θα έχει μπροστά του μια σταθεροποιημένη οικονομία ύστερα από τρία σκληρά μνημόνια και με σημαντικές προσδοκίες ανάπτυξης τόσο από τους εγχώριους επενδυτές όσο και από τις διεθνείς αγορές. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα: Εχει ξεκαθαρίσει με κάθε λεπτομέρεια την πορεία που θα ακολουθήσει μόλις πάρει στα χέρια του το τιμόνι της διακυβέρνησης. Εχει καταστήσει σαφές προς όλους –και θα εγκριθεί με τη νωπή κυβερνητική εντολή του– ότι θα κάνει το παν για να επανεκκινήσει την οικονομία μέσα από γενναία μείωση της φορολογίας και να προωθήσει με συνοπτικές διαδικασίες κάθε πρότζεκτ που λιμνάζει –από το μεγάλο έργο του Ελληνικού έως τις Σκουριές στη Χαλκιδική– προσελκύοντας παράλληλα, και με προσωπικό ενδιαφέρον, κάθε δυνατή πρόταση επένδυσης από το εξωτερικό.

Το στοίχημα του κ. Μητσοτάκη είναι να εκμεταλλευθεί τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει η επερχόμενη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και να μη φοβηθεί να σπάσει αυγά σε όσους τομείς έχει μείνει πίσω η χώρα. Να μην παρασυρθεί, δηλαδή, από μικροκομματικές πιέσεις και συντεχνιακές λογικές ούτε να αναλωθεί σε προσπάθειες κατάληψης του κράτους και ρεβανσισμούς κατά αντιπάλων, οδηγούμενος από συντηρητικές δυνάμεις που ασκούν παραλυτική επιρροή στο κόμμα και στον κρατικό μηχανισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή