Ταβάνι του Γιάννη Αντετοκούνμπο ο ουρανός

Ταβάνι του Γιάννη Αντετοκούνμπο ο ουρανός

5' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο ανθρώπινο «θαύμα», Γιάννης Αντετοκούνμπο, αυτό το αναπάντεχο δώρο της μοίρας στην Ελλάδα, συνεχίζει να εκπλήσσει τον παγκόσμιο αθλητισμό και να προσφέρει αφειδώς μηνύματα έξω από τα στενά όρια του μπάσκετ.

Πριν ακόμη κλείσει τα 25 χρόνια του, κατέκτησε έναν χώρο όπου εκατοντάδες παίκτες απέτυχαν, έναν χώρο του οποίου το παρκέ πάτησαν ονόματα που προκαλούν ρίγος μέχρι τις μέρες μας.

Ο νέος πολυτιμότερος παίκτης του ΝΒΑ, ο MVP όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, έχει για πρώτη φορά στην ιστορία χρώμα ελληνικό, το χρώμα της πολυπολιτισμικότητας, το χρώμα που διαγράφει ρατσιστικές συμπεριφορές και πολιτικάντικες επάρσεις, το χρώμα των αξιών, της αξιοπρέπειας, του σεβασμού, της οικογένειας και της σκληρής δουλειάς, μέσα από μια χώρα που σε πολιτειακό και θεσμικό επίπεδο έχει μάθει πλέον να μη διαχωρίζει τους ανθρώπους από το χρώμα και από τον τόπο γέννησής τους, να τους δίνει ίσες ευκαιρίες με τους γηγενείς πολίτες της και να τους προστατεύει όταν απειληθούν από ακραία αρρωστημένα μυαλά.

Ταβάνι του Γιάννη Αντετοκούνμπο ο ουρανός-1

Τα δάκρυα δικαίωσης του Γιάννη Αντετοκούνμπο, σε μια αξέχαστη βραδιά τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του, αλλά και για την Ελλάδα.

Ο Γιάννης, ο γιος μεταναστών, που αυτή τη φορά επέλεξε να οδηγήσει αυτός την οικογένειά του σε μια νέα «γη της επαγγελίας», προκειμένου να ζήσει το όνειρό του και να τους προσφέρει μια καλύτερη ζωή μέσα από το μπάσκετ, είναι ονειροπόλος αλλά όχι αιθεροβάμων. Πίστεψε στις δυνάμεις του και ανταμείφθηκε.

Και πλέον, ύστερα από όλα αυτά τα πρωτοφανή κατορθώματα, αναλαμβάνει να σηκώσει κι άλλα βάρη που του φορτώνουν η επιτυχία και η αναγνωρισιμότητα. Από την πραμάτεια που κουβαλούσε από νωρίς το πρωί στα Σεπόλια μέχρι τα φανάρια της Πατησίων, ο «greek freak» πλέον, αναλαμβάνει να  σηκώσει στους ώμους του την εθνική ομάδα, στον δρόμο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας, αλλά και το ιδιαίτερο βάρος του αθλητή ειδώλου που επηρεάζει τις νεότερες γενιές.

Ταβάνι του Γιάννη Αντετοκούνμπο ο ουρανός-2

Ο Γιάννης έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ με βραβείο MVP αλλά και με του πιο βελτιωμένου παίκτη.

Γιατί ο Αντετοκούνμπο μπορεί να μην έχει γίνει ακόμη μπαμπάς, έχει όμως όλη αυτή τη γλυκιά ευθύνη να «κατευθύνει» σωστά μέσα από τις αξίες του, το όραμά του και τη συμπεριφορά του, τους μικρούς θαυμαστές του που έχουν κολλήσει την αφίσα του στο δωμάτιό τους ή φορούν το φούτερ του με το πράσινο ελάφι των Μπακς στο στήθος. Τα ειλικρινή δάκρυά του στην απονομή μάς κάνουν πιο αισιόδοξους.

Δάκρυα χαράς, λόγια καρδιάς, μια βραδιά ζωής

«Το πεπρωμένο σε αναδεικνύει, τα όνειρα σε απογειώνουν». Τα ξημερώματα της Τρίτης, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγραψε ιστορία, καθώς αναδείχθηκε MVP της κανονικής περιόδου στο ΝΒΑ, ολοκληρώνοντας μία εκπληκτική σεζόν με τους Μιλγουόκι Μπακς, ανεβάζοντας τη συγκεκριμένη φράση στο Iνσταγκραμ.

Σε ηλικία 24 ετών, ο «Greek Freak» έγινε ο τρίτος νεότερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης, πίσω από τον Ντέρικ Ρόουζ (22) και τον Λεμπρόν Τζέιμς (23). Στην ψηφοφορία των δημοσιογράφων για το βραβείο της χρονιάς, ο Ελληνας σούπερ σταρ πήρε 78 ψήφους πρώτης θέσης, έναντι μόλις 23 του βασικού του ανταγωνιστή Τζέιμς Χάρντεν. Συνολικά συγκέντρωσε 941 πόντους, την ίδια ώρα που ο άσος των Ρόκετς τερμάτισε στη δεύτερη θέση με 776.

Ο Γιάννης βρέθηκε στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας για την εκδήλωση των βραβείων του ΝΒΑ με την κοπέλα του και την οικογένειά του, φορώντας σακάκι που στο εσωτερικό του υπήρχε ραμμένη μία φωτογραφία του Παρθενώνα, ραμμένο από τον γνωστό Ελληνα σχεδιαστή κοστουμιών, Γιώργο Παπαδόγαμβρο. Κατά τη διάρκεια της βράβευσής του, ο 24χρονος Ελληνας άσος γνώρισε την αποθέωση από τους παρευρισκόμενους θρύλους, προπονητές και παίκτες του ΝΒΑ και στη συνέχεια συγκίνησε τους πάντες με την ομιλία του.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Θεό που με ευλόγησε με αυτό το ταλέντο, για να είμαι στη θέση που βρίσκομαι σήμερα. Ολα τα κάνω μέσω αυτού. Νιώθω απίστευτα ευλογημένος. Θέλω να ευχαριστήσω το τεχνικό επιτελείο, που μας έμαθε όλα όσα έπρεπε να ξέρουμε για να κερδίζουμε. Να ευχαριστήσω τη διοίκηση που πίστεψε σε εμένα.

Ταβάνι του Γιάννη Αντετοκούνμπο ο ουρανός-3

Με την οικογένειά του, την κοπέλα του Μαράια και… έξι λαμπερά χαμόγελα.

Ημουν 18 ετών στην Ελλάδα και με πίστεψαν. Θέλω να ευχαριστήσω τον πατέρα μου, ο οποίος δεν βρίσκεται κοντά μας. Πριν από δύο χρόνια είχα έναν στόχο, να γίνω ο κορυφαίος του πρωταθλήματος. Πάντα όταν περνάω στο παρκέ σκέφτομαι τον πατέρα μου, ο οποίος με πίεζε περισσότερο να γίνω καλύτερος και μου έλεγε ότι μόνο έτσι θα τα καταφέρω», δήλωσε ο Γιάννης δακρυσμένος. «Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπληκτικούς αδελφούς μου. Σας ευχαριστώ, είστε τα πρότυπά μου, σας ευχαριστώ για όσα κάνετε για μένα. Θέλω να ευχαριστήσω τη φοβερή μητέρα μου. Είναι η ηρωίδα μου από παιδί. Οταν είσαι παιδί, δεν μπορείς να προβλέψεις το μέλλον σου, αλλά ένας καλός γονιός προβλέπει το μέλλον για σένα», τόνισε ολοκληρώνοντας.

Λίγο νωρίτερα, ο θρύλος του μπάσκετ και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ παρουσίασε τον Αντετοκούνμπο αποθεώνοντάς τον. «Ο Γιάννης ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στα 11 του χρόνια. Οταν ήταν μικρός έπρεπε να μοιράζεται τα μπασκετικά παπούτσια με τον μεγάλο του αδελφό Θανάση. Το 2017 έγινε ο πρώτος Ελληνας παίκτης σε All Star Game και πλέον συνεχίζει να σπάει τα ρεκόρ μου στο Μιλγουόκι».

Εκτός του βραβείου του MVP, ο Γιάννης έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που έχει βραβευθεί και με τον συγκεκριμένο τίτλο (2019) αλλά και με του πιο βελτιωμένου παίκτη μιας σεζόν (2017).

Επίσης, πριν από δύο χρόνια ο σπουδαίος Κόμπι Μπράιαντ είχε προκαλέσει τον Γιάννη να αναδειχθεί MVP, γεγονός που έκανε πράξη. Χθες, τον προκάλεσε να κερδίσει το πρωτάθλημα: «Ο δικός μου άνθρωπος. Μεγαλείο MVP. Επόμενος σταθμός: Πρωτάθλημα», έγραψε ο θρύλος των Λέικερς στο Twitter.

Η απάντηση αναμένεται τα επόμενα χρόνια.

Ταβάνι του Γιάννη Αντετοκούνμπο ο ουρανός-4

Με τον σπουδαίο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια.

Συγχαρητήρια

Τα πλατιά χαμόγελα υπερηφάνειας που χάρισε ο Γιάννης σε όλους του Ελληνες ανταποδόθηκαν από την πολιτειακή, την πολιτική ηγεσία, τους θεσμικούς φορείς και την πλειονότητα των ομάδων του ελληνικού μπάσκετ. «Εκανες και κάνεις υπερήφανους τους Ελληνες, όχι μόνο με το μοναδικό παράδειγμά σου, αλλά και με το κορυφαίο ήθος σου. Θερμά συγχαρητήρια και καλή, ακόμη πιο λαμπρή, συνέχεια», ανέφερε το τηλεγράφημα του πρώτου πολίτη της χώρας, Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε στο Twitter: «Τα ξημερώματα γράφτηκε μια σπουδαία σελίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. MVPs είναι, όμως, και οι άνθρωποι του που τον πίστεψαν και τον στήριξαν. MVPs είναι όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη χώρα μας και που ασχέτως καταγωγής ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον». Με ανάρτησή του, επίσης στο Twitter, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. «Μια μεγάλη αναγνώριση για ένα σπουδαίο αθλητή, αλλά πάνω από όλα για ένα θαυμάσιο άνθρωπο που δεν ξεχνά από πού ξεκίνησε! Greek Freak, μας κάνεις υπερήφανους!». Η διοίκηση της ΕΟΚ συνέχαρη τον Ελληνα σταρ των Μιλγουόκι Μπακς για τη νέα διάκρισή του, καταλήγοντας ότι «ποτέ δεν ξεχνάς από πού άρχισες». Ανακοινώσεις συγχαρητηρίων και θερμών ευχών για περισσότερες επιτυχίες έστειλαν ο ΕΣΑΚΕ, οι ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Προμηθέας, Ηφαιστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή