«Πρωτάθλημα με τους Μπακς, μετάλλιο με την Εθνική»

«Πρωτάθλημα με τους Μπακς, μετάλλιο με την Εθνική»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το μέτρημα των αστεριών στον αττικό ουρανό, σε μια γειτονιά των Σεπολίων, στη θέση του λαμπρότερου «αστέρα» του ΝΒΑ. Ο πολυτιμότερος παίκτης του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον πλανήτη είναι ο Ελληνας Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Από το φθινόπωρο του 2012 και στη συμμετοχή του στην εφηβική ομάδα του Φιλαθλητικού, μέχρι χθες τα ξημερώματα, όταν ο κομισάριος του ΝΒΑ, Ανταμ Σίλβερ άνοιξε τον φάκελο και διάβασε το όνομά του, ο «Greek Freak», με τη νιγηριανή καταγωγή, χρειάστηκε εφτά χρόνια για να δικαιώσει το μεγαλύτερο «όνειρό» του.

Επτά χρόνια επίπονης, καθημερινής δουλειάς, ταπεινότητας, σταθερής πορείας, προσαρμογής στις υψηλότατες απαιτήσεις του ΝΒΑ, ψυχολογικής αντοχής για τον ξαφνικό χαμό του πατέρα του, Τσαρλς, πριν από δέκα μήνες, πείσματος και επιμονής. Eπτά χρόνια διήρκεσε η «εκτόξευση» του «Greek Freak»  από το γηπεδάκι των Σεπολίων, μέχρι να κρατήσει στα χέρια του, το αγαλματίδιο του MVP και να αφήνει τα δάκρυά του να τρέξουν στο πρόσωπό του. Γιατί στη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του, μέχρι τώρα, ο «δικός» μας Γιάννης επαναφέρει τη μνήμη του και δεν «ξεχνά» από πού άρχισαν τα πάντα γι’ αυτόν και την οικογένειά του, υπό τις δυσκολότερες συνθήκες επιβίωσης στην ελληνική κοινωνία. Κι όμως, η αγάπη του για την Ελλάδα «φώλιασε» στην καρδιά του Γιάννη. Οσα κι αν ήταν τα καθημερινά εμπόδια που αντιμετώπιζε για την επιβίωσή του, τα κρούσματα ρατσισμού, τα επεισόδια κοινωνικού ρατσισμού, o Γιάννης της Ελλάδας και ο Giannis των Αμερικανών, τα προσπερνούσε με χαμόγελο, αισιοδοξία και πίστη στην επόμενη ημέρα που ήταν καλύτερη από την προηγούμενη.

Θα μπορούσε να ήταν κάλλιστα το σενάριο της αυτοβιογραφικής ταινίας για τον δεύτερο γόνο της νιγηριανής οικογένειας που ζούσε από το μεροκάματο διάφορων περιστασιακών δουλειών, αλλά η φύση τον προίκισε με ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και πλούσιο ταλέντο για το μπάσκετ. Στο Μιλγουόκι, ο Γιάννης έγινε «ζύμη»  στα χέρια των Μπακς. Ηταν και παραμένει ταπεινός σε κάθε κίνησή του. Αποθεώνει την Ελλάδα και δεν σταματά να φωτογραφίζεται με τους ομογενείς του. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο κορυφαίος «πρεσβευτής» του ελληνικού αθλητισμού, παγκοσμίως. Οταν ρωτήθηκε, πριν από τρεις μήνες για τον στόχο κατάκτησης του ΜVP, είχε απαντήσει: «Ο μεγαλύτερος στόχος είναι το πρωτάθλημα με τους Μπακς και ένα μετάλλιο με την Εθνική. Δεν έχω βάλει προτεραιότητα, γιατί θέλω και τα δύο». Στο φετινό πρωτάθλημα του ΝΒΑ, ο στόχος του τίτλου σταμάτησε στους τελικούς της ανατολικής περιφέρειας, από τους νέους πρωταθλητές, Τορόντο Ράπτορς.

Μένει πλέον να φανεί αν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας, με την εθνική ομάδα, γράψει μία ακόμα χρυσή σελίδα του ελληνικού μπάσκετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή