Ισχυρό δίλημμα αυτοδυναμίας

Ισχυρό δίλημμα αυτοδυναμίας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και πιο ξεκάθαρα θέτει o Κυριάκος Μητσοτάκης το διακύβευμα της κάλπης της 7ης Ιουλίου –ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία– προκειμένου η Ν.Δ. να μπορεί να εφαρμόσει το σχέδιό της την επόμενη μέρα. Εξίσου ξεκάθαρα προδιαγράφει και τις συνέπειες της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης από αυτές τις κάλπες, προειδοποιώντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική μέσα στον Δεκαπενταύγουστο και ουσιαστικά σε παράλυση, αφού αποκλείεται η συνεργασία Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά –με αφορμή το γεγονός ότι είχε χαρακτηρίσει τις ευρωεκλογές «το πρώτο ημίχρονο» για τις εθνικές εκλογές– «το ματς ξεκινάει από την αρχή». «Η κάλπη είναι άδεια και πρέπει να γεμίσει από την αρχή», τόνισε (στο Θέμα Radio 104,6), κάνοντας έκκληση για μαζική συμμετοχή. Αναγνωρίζοντας ότι μη παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. στράφηκαν σε αυτή με μεγάλη επιφυλακτικότητα και καχυποψία, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή συμπαρατάσσονται μαζί της «πολιτικές δυνάμεις και πολίτες που δεν ανήκαν παραδοσιακά στον χώρο της Κεντροδεξιάς». Γι’ αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ν.Δ. μπορεί να διεκδικήσει μια μεγάλη νίκη, «μια καθαρή νίκη και μια ισχυρή λαϊκή εντολή για να αλλάξουμε τα πράγματα». Αυτή όμως, όπως υπογράμμισε με έμφαση, δεν είναι δεδομένη. Μάλιστα, κατέστησε σαφές ότι ακόμα και μερικές ψήφοι μπορεί να κάνουν τη διαφορά, αφού θα κρίνουν ποιο κόμμα θα είναι ή όχι στην επόμενη Βουλή και συνέστησε στα στελέχη του να διεκδικούν την ψήφο των πολιτών μέχρι την τελευταία στιγμή.

Απηύθυνε δε έκκληση στους πολίτες να αφήσουν εκτός Βουλής τη Χρυσή Αυγή και το κόμμα του κ. Βελόπουλου. «Είναι προσβολή για διαφορετικούς λόγους να είναι στη Βουλή και η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του κ. Βελόπουλου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση για οποιονδήποτε λόγο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τότε η χώρα νομοτελειακά θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτές θα γίνουν με απλή αναλογική. Αυτό σημαίνει, εξήγησε, «ότι η μόνη κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μια κυβέρνηση, την οποία εγώ δεν αντιλαμβάνομαι, εθνικής συνεννόησης, όπου θα πρέπει το πρώτο και το δεύτερο κόμμα να συνεννοηθούν», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον κ. Τσίπρα δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε».

«Ολοι κρίνονται»

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε –δεύτερη φορά μέσα σε δύο 24ωρα– προειδοποίηση σε υποψηφίους βουλευτές οι οποίοι «διεκδικώντας τον σταυρό ξεφεύγουν από την κεντρική γραμμή, υπερβάλλουν στον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται ή προεξοφλούν την υπουργοποίησή τους», ότι κανένας δεν πρέπει να ράβει υπουργικό κοστούμι.

«Ολοι κρίνονται», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί νομιμοποιητική βάση για να είναι κάποιος υπουργός να είναι πρώτος στην εκλογική του περιφέρεια, και ότι για τον ίδιο έχει μεγαλύτερη σημασία «το πώς πολιτεύεται κάποιος για να διεκδικήσει τον σταυρό».

Φωτογραφίζοντας στιγμιαία το υπουργικό συμβούλιο μιας δικής του κυβέρνησης, προανήγγειλε την αξιοποίηση στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους, μιλώντας για αξιοποίηση προσώπων που έχουν «και πολιτικούς συμβολισμούς, αλλά και ικανότητα να διαχειριστούν το χαρτοφυλάκιο που θα τους εμπιστευθώ». Την ίδια ώρα, επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνεχίζει την «πολωτική, διχαστική, επιθετική» ρητορική έναντι της Ν.Δ., ενώ αναφερόμενος στη χαρακτηριστική αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. «μυρίζει ανθρώπινο αίμα», σχολίασε ότι πρόκειται για αποκρουστική φράση, η οποία δείχνει «τον πανικό ενός συστήματος εξουσίας που αντιλαμβάνεται τη βοή των επερχόμενων γεγονότων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή