Στόχος της Ν.Δ. η ολική ανατροπή στα Χανιά

Στόχος της Ν.Δ. η ολική ανατροπή στα Χανιά

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη ανατροπή επιδιώκει η Ν.Δ. στον νομό Χανίων, καθώς στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει και τις 4 έδρες του νομού. Τούτο είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνάντησή του με τους έξι υποψήφιους βουλευτές Χανίων, τον Μανούσο Βολουδάκη, τον Βασίλη Διγαλάκη, τον Γιάννη Κασσελάκη, την Ντόρα Μπακογιάννη, την Ελβη Στασσίνου και τον Δημήτρη Φραγκάκη. «Η εκλογή 3 βουλευτών είναι δεδομένη», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και άφησε να εννοηθεί ότι εφικτή είναι, υπό προϋποθέσεις, και η τέταρτη έδρα. Οσον αφορά τα ποσοστά των πρόσφατων ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτο κόμμα με 28,68%, με τη ΝΔ να ακολουθεί κατά πόδας με 26,66% και μετά το ΚΙΝΑΛ με 7,19%, το ΚΚΕ με 4,99%, το ΜέΡΑ 25 με 4,18%, η Χρυσή Αυγή με 4,1% και η Ελληνική Λύση με 3,81%. Από τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται σκληρή μάχη για τη μία έδρα που πιθανότατα θα κερδίσει. Αυτό σημαίνει πως κάποιος από τους Γιώργο Σταθάκη και Παύλο Πολάκη θα μείνει εκτός Βουλής. Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνουν ακόμα ο Αντώνης Μπαλωμενάκης, η Βαγιωνάκη Ευαγγελία, η Μανιμανάκη Κατερίνα και ο Μιχάλης Χαιρετάκης. Από το ΚΙΝΑΛ υποψήφιοι θα είναι η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Κουρουπάκη, η Αντωνία Μιχελάκη-Γρηγοράκη, ο Κωνσταντίνος Μουντάκης, ο Νικόλαος Ντερμανάκης, ο Γεώργιος Πολιουδάκης και ο Αλέξανδρος Σταγκουράκης.

Στο Ρέθυμνο τα κόμματα θα μοιραστούν 2 έδρες, πιθανότατα μία η Ν.Δ. και μία ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές ο νομός βάφτηκε «γαλάζιος», καθώς η Ν.Δ. πήρε ποσοστό 30,19% έναντι 28,38 του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη Ν.Δ. θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν βουλευτής Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Αγάπη Κακλιδάκη, ο Νικόλαος Μαλλιαρός και η Αννα Σταματεράκη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ τη μία έδρα θα διεκδικήσουν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος, ο Δήμος Κλάδος, η Εμμανουέλα Μαθιουδάκη, η Χρυσούλα Μανουσάκη. Από το ΚΙΝΑΛ θα είναι υποψήφιοι ο Δημήτρης Βαονάκης, ο Ανδρέας Βροντάκης, η Κασσάνδρα Κοτζανάκη και η Θεοδώρα Παπαδάκη.

Το Ηράκλειο, ο μεγαλύτερος νομός της Κρήτης δίνει 8 συνολικά έδρες στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Η Ν.Δ. αναμένεται να εκλέξει 3 βουλευτές αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί μεταξύ 2 και 3, ανάλογα αν πάρει έδρα στον νομό και πέμπτο κόμμα. Στις ευρωεκλογές άλλωστε το κυβερνών κόμμα πήρε στον νομό από τα μεγαλύτερα ποσοστά του πανελλαδικά με 33,14 έναντι 25,12% της Ν.Δ. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποψήφιοι θα είναι ο γραμματέας του κόμματος Ελευθέριος Αυγενάκης, η Θεανώ Βρέντζου, ο Γιώργος Ματαλλιωτάκης, ο Γρηγόρης Πασπάτης, ο Γρηγόρης Ροκαδάκης, ο πρώην βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης, η Ευαγγελία Σημαιάκη, ο Ανδρέας Στρατάκης, η Νικολέτα Σφακιανάκη, ο Νικόλαος Τζώρτζογλου και η Ελένη Τσαντηράκη-Αναστασάκη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιοι θα είναι ο Σπύρος Δανέλλης από τη «Γέφυρα», ο Μανώλης Αλιφεράκης, η Ελένη Αυγουστάκη, ο Σωκράτης Βαρδάκης, η Κατερίνα Δουλγεράκη, ο Νίκος Ηγουμενίδης, η Χρυσάνθη Καμπουράκη, η Στέλλα Λενακάκη, ο Χάρης Μαμουλάκης, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ο Βασίλης Σμπώκος. Από το ΚΙΝΑΛ υποψήφια θα είναι η ίδια η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Παντελής Αρβανιτάκης, ο Ελένη Βατσίνα, η Ιωάννα Γιάνναρη, ο Σταύρος Καλουδάκης, ο Δημήτρης Μπρίμης, ο Γιώργος Παπαδάκης, ο Γιώργος Σταθοράκης, ο Χρήστος Στρατάκης και η Ευαγγελία Χατζάκη-Μηλολιδάκη. Από το ΚΚΕ θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης.

Τέλος, ο νομός Λασιθίου –στον οποίο η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές πρώτευσε με 30,04% έναντι 26,77% του ΣΥΡΙΖΑ– δίνει 2 έδρες στην ελληνική Βουλή. Από τη Ν.Δ. δεσπόζει η υποψηφιότητα του νυν βουλευτή και πρώην υπηρεσιακού προέδρου του κόμματος Γιάννη Πλακιωτάκη, ενώ στο ψηφοδέλτιο είναι ακόμα η Μαρία Λαγκώνα, ο Νεκτάριος Παπαβασιλείου και η Μαρία Παπακαλούση. Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιοι θα είναι ο Εμμανουήλ Θραψανιώτης, η Ειρήνη Καζαμία, ο Νίκος Πλαπαντωνάκης και η Χρύσα Σταυρακάκη-Λουτριανάκη. Από το Κίνημα Αλλαγής υποψήφιοι θα είναι η Αναστασία Ανδρουλάκη, ο Φάνης Εικοσιπεντάκης, ο Εμμανουήλ Κλώντζας και η Κλαίρη Ψυλλινάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή