Θυελλώδες μελτέμι και αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών σήμερα

Θυελλώδες μελτέμι και αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών σήμερα

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχυμένοι θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο σήμερα, Τετάρτη. Το μελτέμι θα φτάνει στα 7 (σχεδόν θυελλώδεις) και τοπικά στα 8 μποφόρ (θυελλώδεις).

 Λόγω των πιθανών προβλημάτων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καλό θα ήταν οι πολίτες να ενημερωθούν σχετικά με την εκτέλεση των δρομολογίων που τους ενδιαφέρουν. Σημειώνεται ότι σχεδόν θυελλώδεις και τοπκά θυελλώδεις θα πνέουν πρόσκαιρα οι άνεμοι και στην Αττική, και ως εκ τούτου συνιστάται προσοχή στις εξωτερικές δραστηριότητες. Στο χάρτη 1 φαίνονται οι περιοχές στις οποίες ο άνεμος αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 μποφόρ.

Θυελλώδες μελτέμι και αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών σήμερα-1

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ο κίνδυνος δημιουργίας και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών είναι αυξημένος, ιδιαίτερα στις περιοχές που θα πνέουν οι ενισχυμένοι άνεμοι. Ως εκ τούτου συνίσταται η αποφυγή καύσης κλαδιών καθώς και οι εξωτερικές εργασίες με χρήση ηλεκτροκόλλησης κλπ.

Στον χάρτη 2 ο βαθμός επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με τον δείκτη Nesterov, ο οποίος ποσοτικοποιεί την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς λαμβάνοντας υπόψη τη θερμοκρασία, την υγρασία και την βροχή του τελευταίου 24ώρο.

Με ανοικτό γαλάζιο φαίνονται οι περιοχές χαμηλής επικινδυνότητας ενώ με κόκκινο και σκούρο κόκκινο οι περιοχές μεγάλης και πολύ μεγάλης επικινδυνότητας αντίστοιχα. Η εκτίμηση επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών γίνεται στα πλαίσια του ερευνητικού έργου Drought and fIre ObServatory and eArly waRning systeM (DISARM), στο οποίο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι ο επικεφαλής επιστημονικός φορέας. 

Θυελλώδες μελτέμι και αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών σήμερα-2

Πηγή: meteo.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή