Παραλίες του ονείρου

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με όλες τις αποχρώσεις του μπλε στα νερά τους, είναι το σημείο αναφοράς των θερινών μας αποδράσεων.

ΙΚΑΡΙΑ

Σεϋχέλλες

Δροσερά και πεντακάθαρα νερά που βαθαίνουν γρήγορα, λευκή άμμος, ανοιχτόχρωμα βότσαλα και επιβλητικά βράχια, που προσφέρουν τη σκιά τους στους πρώτους που θα φτάσουν. Η εξωτική αμμουδιά της Ικαρίας οφείλει την ύπαρξή της στην κατολίσθηση βράχων κατά τη διάνοιξη δρόμου προς το χωριό Μαγγανίτης το 1985. Από τότε έχει γίνει η παραλία-σταρ του νησιού. Φορέστε αθλητικά παπούτσια για τη δεκάλεπτη κατάβαση, πάρτε νερό και σνακ και απολαύστε κολύμπι και βουτιές. Βρίσκεται στη νότια πλευρά της Ικαρίας, 25 χλμ. από τον Άγιο Κήρυκο. – Λ. Κ.


Παραλίες του ονείρου-1

Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Μυρσίνη, Διάπορος  

Απέναντι από τη Βουρβουρού, στην ανατολική πλευρά του δεύτερου ποδιού, το νησάκι Διάπορος αποτελεί σημαντικό λόγο για να νοικιάσετε σκάφος. Η παραλία Μυρσίνη στην ανατολική του πλευρά «ακούει» επίσης στα ονόματα Χαβάη, Λευκή Άμμος αλλά και «πισίνα», λόγω της εξαιρετικής διαύγειας των νερών.

Τα λευκά βράχια και τα πεύκα συμπληρώνουν την παλέτα των χρωμάτων στην εξωπραγματικής ομορφιάς παραλία.  – Λ. Κ.


Παραλίες του ονείρου-2

Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR

ΣΚΙΑΘΟΣ

Λαλάρια

Φιγουράρει συχνά στη λίστα με τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου, και όχι άδικα. Φτάνεις σε αυτή μόνο διά θαλάσσης και τα ολόλευκα μικρά της βότσαλα, τα «λαλάρια», μαζί με τα τιρκουάζ απίθανα νερά της δημιουργούν μια μοναδική εικόνα. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Σκιάθου και την προσεγγίζουν καθημερινά –καιρού επιτρέποντος βέβαια– καΐκια από το λιμάνι του νησιού. Αν φτάσετε με ιστιοπλοϊκό ή ταχύπλοο, για να  βγείτε στην ακτή, δείξτε προσοχή στα απότομα, μυτερά βράχια, ιδιαίτερα πλάι στον πολυφωτογραφημένο βράχο της μιας πλευράς.  – Β. Κ.


Παραλίες του ονείρου-3

Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Βλυχάδα  

Μπορείς να ξεχαστείς για ώρα χαζεύοντας από τη μία πλευρά τα ηφαιστειακά βράχια, που θυμίζουν έργα του Γκαουντί και αλλάζουν απόχρωση ανάλογα με τη θέση του ήλιου, και από την άλλη τα αφρισμένα κύματα που σβήνουν ήρεμα πάνω στην γκρίζα αμμουδιά. Λίγοι θα μείνουν για το μπάνιο τους σε αυτή την παραλία – συνήθως αυτοί που αναζητούν απομόνωση, ησυχία και όχι πολλές ανέσεις. Οι περισσότεροι θα φωτογραφηθούν στα πρώτα δέκα μέτρα της ανατολικής πλευράς και θα αναχωρήσουν. Η καλύτερη ώρα είναι του ηλιοβασιλέματος. Aφήστε το αυτοκίνητο στο Santorini Arts Factory και περπατήστε ως το Theros wave bar (τηλ. 22861-12015, ανοιχτά έως τις 20.30).  – Α. ΤΖ.


Παραλίες του ονείρου-4

Φωτογραφία: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Αφιάρτης

Οι ντόπιοι την ξέρουν ως Μακρυγιαλό. Στην αργκό των σέρφερ όμως λέγεται Chicken Bay. Όπως κι αν αποκαλέσετε αυτή την αμμουδιά, που βρίσκεται στην περιοχή του Αφιάρτη, η αίσθηση που αφήνει η βουτιά δεν αλλάζει: είναι σαν να μπαίνεις σε αλμυρή πισίνα. Καθημερινά εξασκούνται εδώ οι πρωτάρηδες του windsurfing. Αν, πάλι, δεν κάνετε δοκιμαστικό μάθημα στις σχολές που λειτουργούν εκεί, πάρτε το βιβλίο σας και καθίστε στα ρηχά νερά στην ήσυχη δεξιά πλευρά του κόλπου.  – Α. ΤΖ.


Παραλίες του ονείρου-5

Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR

ΜΗΛΟΣ

Σαρακήνικο

Αν η Σελήνη είχε παραλίες, το Σαρακήνικο θα ήταν η ομορφότερη. Δεν πρόκειται βέβαια για κανονική παραλία, αλλά για εντυπωσιακούς σχηματισμούς από λευκόγκριζους πορώδεις βράχους ελαφρόπετρας. Μοιάζουν με σκονισμένα γύψινα μπολ ή με κυκλαδίτικα αμυγδαλωτά πασπαλισμένα με άχνη. Το ίδιο υποβλητικό είναι και το υποβρύχιο κομμάτι, ιδανικό για εξερεύνηση με μάσκα. Σκιά θα βρείτε μόνο στις καμπύλες των βράχων, συνθήκη που αλλάζει από ώρα σε ώρα, γι’ αυτό προτείνουμε να έρθετε μετά τις 18.00. Τότε, που το φως είναι πιο μαλακό, θα βγάλετε υπέροχες εικόνες στο πιο φωτογενές σημείο της Μήλου. – Ν. Δ.


Παραλίες του ονείρου-6

Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

Γαλάζια Σπηλιά  

Ένα μικρό άνοιγμα επιτρέπει στο φυσικό φως να περνάει στο εσωτερικό της Γαλάζιας Σπηλιάς, δίνοντας στα νερά της μια σπάνια απόχρωση του μπλε. Αυτό το άνοιγμα, μεταξύ θάλασσας και βράχου, που είναι και το πέρασμα για να μπείτε στο εσωτερικό της, είναι τόσο χαμηλό, που ο βαρκάρης ίσως σας ζητήσει να ξαπλώσετε για μεγαλύτερη ασφάλεια. Γνωστή και ως Σπηλιά του Παραστά  ή Φώκιαλη, έχει μήκος 75 μ., μικρούς σταλακτίτες και μια ατμόσφαιρα μυστηρίου, όπως κάθε σπήλαιο. Το κολύμπι στα νερά της είναι εμπειρία αξέχαστη και μοναδική.

– Β. Κ.


Παραλίες του ονείρου-7

Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ

 

ΛΕΥΚΑΔΑ

Εγκρεμνοί

Κάπως έτσι πρέπει να μοιάζει ο παράδεισος. Ένα απερίγραπτο μπλε-τιρκουάζ χρώμα στα ριζά ενός εντυπωσιακού λευκού γκρεμού, που ευθύνεται και για την ονομασία της παραλίας. Οι Εγκρεμνοί της Λευκάδας είναι από τις παραλίες στις οποίες ο καθένας ονειρεύεται να βρεθεί. Η κατολίσθηση που προκάλεσε ο σεισμός του 2015 κατέστρεψε τα 350 σκαλιά που οδηγούσαν έως εκεί, αποτρέποντας τα πλήθη των επισκεπτών να κατεβαίνουν με τα πόδια. Φέτος, τα σκαλιά αποκαθίστανται από τον δήμο, ενώ συνεχίζουν να πηγαίνουν και καραβάκια. Φροντίστε να έχετε προμήθειες.  – Ο. Χ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή