Δύο βρετανικά funds ενδιαφέρονται για τη Notos Com

Δύο βρετανικά funds ενδιαφέρονται για τη Notos Com

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδιαφέρον για την ανάληψη της συμμετοχής της Pillarstone στη Notos Com έχουν εκδηλώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο επενδυτικά funds που καλούνται να αξιολογήσουν το business plan που είχε συμφωνηθεί με τον επενδυτικό βραχίονα του KKR στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «K», οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός του Ιουλίου, προεξοφλώντας τη διάσωση της Notos Com, η επιβίωση της οποίας τέθηκε εν αμφιβόλω μετά την αποχώρηση της Pillarstone από την Ελλάδα.

Οι τριμερείς συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών, της Notos και της Pillarstone αφορούν την αναχρηματοδότηση του ομίλου στη βάση της συμφωνίας που είχε κάνει η Pillarstone, η οποία προέβλεπε τη χρηματοδότηση του business plan της εταιρείας σε δύο φάσεις, με 14 εκατ. ευρώ συνολικά.

Πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις σημειώνουν ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει είναι σοβαρό και ότι δεν προέρχεται από τα ονόματα που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα, όπως το επενδυτικό fund Fortress ή ο όμιλος Φάις, που φέρεται να έχουν αποσυρθεί από την όλη διαδικασία. Αν και οι νέοι ενδιαφερόμενοι δεν κατονομάζονται, αφήνεται να εννοηθεί ότι εκπροσωπούν βρετανικά επενδυτικά κεφάλαια, ένα εξ αυτών μάλιστα με δραστηριότητα και στον χώρο του real estate.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων που διεξάγονται αυτή τη στιγμή είναι η αποδοχή των βασικών παραμέτρων του business plan, που είχε συμφωνηθεί με τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες και την Pillarstone, το οποίο παρά τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρέθηκε η Notos Com εκτελείται χωρίς παρεκκλίσεις.

Η ρευστότητα της εταιρείας έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ ανοιχτά παραμένουν τα όρια ασφάλισης. Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας η Pillarstone είχε καταβάλει ήδη τα 7 από τα 14 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση της ρευστότητας της εταιρείας, ενώ τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλει  έως τα τέλη Ιουλίου.

Ο νέος αγοραστής θα κληθεί να επιστρέψει στην Pillarstone τα 7 εκατ. ευρώ της αρχικής χρηματοδότησης, αλλά και να υλοποιήσει τη δεύτερη φάση της συμφωνίας με την καταβολή των υπολοίπων 7 εκατ. ευρώ, τμήμα των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για την αναδιοργάνωση του κεντρικού καταστήματος της Αιόλου, στο οποίο έχει μεταφερθεί και μέρος της δραστηριότητας από το κατάστημα της πλατείας Κοτζιά, που έκλεισε.

Το κλείσιμο του καταστήματος της πλατείας Κοτζιά απήλλαξε τη Notos Com από ένα σοβαρό στοιχείο κόστους και, επιπλέον, δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει αρνητικά τη δραστηριότητα του ομίλου, που διατηρεί τις δυνάμεις του και το 2019 με ενίσχυση του τζίρου του περίπου κατά 3% τους πρώτους μήνες του έτους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2018 ο τζίρος αυξήθηκε στα 122,5 εκατ. ευρώ από 120 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ σημαντική αύξηση παρουσιάζει ο δείκτης EBITDA, που αποτελεί βασικό δείκτη για την επιτυχή υλοποίηση του business plan.

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης, όπως έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες, δεν προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση της δραστηριότητας του ομίλου. Τα πολυκαταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Πειραιά, στο Golden Hall της Αθήνας και στην Αιόλου θα διατηρηθούν, ενώ πρόσφατα άνοιξαν δύο νέα καταστήματα American Eagle σε Γλυφάδα και Κύπρο.

Ωστόσο, το σχέδιο αναδιοργάνωσης προβλέπει την αναμόρφωσή τους προκειμένου να βελτιώσουν την εμπορική τους εικόνα, θέματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν και με τον νέο αγοραστή στο πλαίσιο μεταβίβασης της συμμετοχής της Pillarstone.

Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η συμφωνία προβλέπει την αναδιάρθρωση του δανεισμού της Notos Com, συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ, με μετοχοποίηση περίπου 138 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή