Εκρηξη εξαγωγών κινεζικών σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ

Εκρηξη εξαγωγών κινεζικών σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και με τις δύο χώρες να έχουν εκτοξεύσει απειλές, η Κίνα αυξάνει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ. Τον Μάιο εξήγαγε στις ΗΠΑ μαγνήτες από σπάνιες γαίες, αλλά ο όγκος τους ήταν κατά 20% αυξημένος σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Ηταν μάλιστα ο μεγαλύτερος όγκος εξαγωγών μαγνητών που έχει καταγράψει η Κίνα τουλάχιστον από το 2016.

Τα στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η γενική διεύθυνση κινεζικών τελωνείων. Η είδηση προκαλεί αίσθηση, καθώς από τον περασμένο Αύγουστο ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υπογράψει νομοσχέδιο σχετικό με την αμυντική πολιτική της υπερδύναμης, το οποίο απαγορεύει τις εισαγωγές μαγνητών από σπάνιες γαίες της Κίνας.

Παράλληλα, όμως, το Πεκίνο έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών. Το Πεκίνο αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο περιορισμού στις εξαγωγές σπάνιων γαιών στις 20 Μαΐου, μετά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου σε μονάδα παραγωγής σπάνιων γαιών στην επαρχία Γιανγκξί. Εκτοτε έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση πως η Κίνα προτίθεται να χρησιμοποιήσει τις σπάνιες γαίες ως όπλο στον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο.  Σημειωτέον ότι οι μαγνήτες από σπάνιες γαίες και ειδικότερα αυτοί που έχουν νεοδύμιο χρησιμοποιούνται στην ιατρική, στα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα, αλλά και στον αμερικανικό στρατό. Ενα άλλο από τα 17 μέταλλα που αποκαλούνται σπάνιες γαίες, το λανθάνιο, είναι απαραίτητο στις ΗΠΑ διότι χρησιμοποιείται εκτεταμένα στη βιομηχανία διυλιστηρίων πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή