Στα 100 δισ. δολ. η αξία εκδόσεων πράσινων ομολόγων το α΄εξάμηνο

Στα 100 δισ. δολ. η αξία εκδόσεων πράσινων ομολόγων το α΄εξάμηνο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαία αύξηση εμφανίζουν οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων. Για πρώτη φορά στην Ιστορία η αξία των τίτλων που εκδόθηκαν σε ένα εξάμηνο, το πρώτο του 2019, ξεπέρασε τα 100 δισ. δολ., σύμφωνα με τον ερευνητικό όμιλο Πρωτοβουλία για τα Ομόλογα του Κλίματος (CBI).

Τα πράσινα ομόλογα συνδέουν τα κέρδη από την έκδοση ενός ομολόγου με τις επενδύσεις στον κλάδο του περιβάλλοντος και προσελκύουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον. Δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς θα κληθούν να ξοδέψουν τρισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να πραγματοποιήσουν τους εκάστοτε εθνικούς στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών αέριων ρύπων.

Πρόκειται για την τρίτη φορά στην Ιστορία που η αγορά των πράσινων ομολόγων ξεπερνάει τα 100 δισ. δολάρια, ένα μέγεθος-ορόσημο, αλλά φέτος αυτό συνέβη σε διάστημα μόλις έξι μηνών. Πολλοί προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το τελικό ποσό θα βρίσκεται μεταξύ 180 και 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Το ότι φτάσαμε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε έκδοση πράσινων ομολόγων για τρίτη φορά και τόσο νωρίς μέσα στον χρόνο είναι καλοδεχούμενο. Ωστόσο, η δοκιμασία για την παγκόσμια οικονομία του κλίματος είναι να φτάσουν οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσια βάση στις αρχές της δεκαετίας του 2020», δήλωσε στο Reuters ο Σον Κίντνι, διευθύνων σύμβουλος του CBI.

Η Κριστιάνα Φιγκέρες, πρώην επικεφαλής της Γραμματείας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, είχε υποστηρίξει ότι ο στόχος του 1 τρισεκατομμυρίου μέχρι τις αρχές της ερχόμενης δεκαετίας θα βοηθήσει στον απώτερο στόχο, δηλαδή στην πλήρη απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Πολλοί αναλυτές κρίνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά πράσινων ομολόγων, που παρεμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξή της, είναι η έλλειψη προγραμμάτων που να είναι έτοιμα να δεχθούν τόσο μεγάλες επενδύσεις ή να βρίσκονται σε στάδιο που να απαιτείται τόσο υψηλή χρηματοδότηση ώστε να απορροφηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια. Το 2018 τα περισσότερα από τα μισά κέρδη από τα πράσινα ομόλογα δρομολογήθηκαν σε ενεργειακά προγράμματα. To 13% των κερδών επενδύθηκε σε κτίρια, το 11% σε μεταφορές, το 5% σε προγράμματα σχετικά με το νερό και το 4% σε προγράμματα που αφορούν τα απόβλητα.

Μέχρι σήμερα, τα μεγαλύτερα εταιρικά ομόλογα που εκδόθηκαν προέρχονται από τη γαλλική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Engie, στο 1,7 δισεκατομμύριο δολάρια, από την κορεάτικη πετροχημική εταιρεία LG Chem, στο 1,6 δισεκατομμύριο δολάρια, και από την κινεζική Industrial and Commercial Bank of China, στο 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

Σε εθνικό επίπεδο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ εξέδωσαν τα περισσότερα πράσινα ομόλογα μέχρι τώρα από την αρχή του έτους. Τον περασμένο μήνα η Ολλανδία εξέδωσε πράσινο ομόλογο αξίας 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή