Διακοπές με θέμα

16' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για όσους δεν αρκούνται στην… οριζοντίωση σε μια ξαπλώστρα, επιλέξαμε δραστηριότητες και εμπειρίες που κινητοποιούν το σώμα ή/και προσφέρουν τροφή στο πνεύμα.

Στην Ηλεία, για water ski

Διακοπές με θέμα-1

Στη λίμνη Καϊάφα επικρατούν ιδανικές συνθήκες για την εκμάθηση σκι. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Τι κάνω: Σκι στη λίμνη.

Πού: Στη λίμνη Καϊάφα, στην Ηλεία.

Γιατί εκεί: Λόγω των ιδανικών για το σπορ συνθηκών που επικρατούν: η τοποθεσία είναι προστατευμένη από ανέμους και δεν υπάρχει ποτέ κυματισμός.

Με ποιους: Θα σας εκπαιδεύσουν δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές, ο Γιώργος Χατζής και ο αδελφός του Τάσος, που ίδρυσαν τη σχολή Hatzis water ski paradise στη λίμνη Καϊάφα πριν από δεκαεπτά χρόνια (τηλ. 6945-958834, 6937-333912, hatziski.gr).

Στην πράξη: Ετοιμαστείτε για σλάλομ σε υφάλμυρο νερό, σε έναν απάνεμο δίαυλο που απέχει 200 μ. από τη θάλασσα και διασχίζει το δάσος με τα πεύκα, τις κουκουναριές και τους καλαμιώνες. Η υδάτινη διαδρομή έχει μήκος 650 μ. και είναι ακόμα πιο όμορφη την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Kόστος: 40 ευρώ το 20λεπτο μάθημα. – Α. ΤΖ.

Στον Κυπαρισσιακό κόλπο, για την Caretta caretta

Τι κάνω: Προσφέρω εθελοντική εργασία για τη χελώνα Caretta caretta.

Πού: Στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Γιατί εκεί: Ο κόλπος και η ακτογραμμή της δυτικής Πελοποννήσου, από την Ηλεία έως τη Μεσσηνία, είναι καταφύγιο ωοτοκίας της Caretta caretta, και μάλιστα εδώ φιλοξενείται ο δεύτερος μεγαλύτερος αναπαραγωγικός πληθυσμός της στη Μεσόγειο.

Με ποιους: Με τη μη κυβερνητική οργάνωση Αρχέλων, που φροντίζει για την επιβίωση του είδους – λειτουργεί σταθμός ενημέρωσης στο Καλό Νερό (τηλ. 210-5231342, archelon.gr).

Στην πράξη: Ως εθελοντές θα κάνετε περιπολίες ημερήσιες ή νυχτερινές, θα ενημερώνετε τους λουομένους και την τοπική κοινωνία, θα εντοπίζετε τις φωλιές τοποθετώντας κλωβούς προστασίας και κατασκευές σκίασης και θα έχετε πιθανότατα τη χαρά να δείτε νεογέννητα χελωνάκια να κατευθύνονται προς τη θάλασσα για να ξεκινήσουν τη ζωή τους.

Κόστος: 100-120 ευρώ για 2 εβδομάδες. – Ο. Χ.

Στον Μυστρά για ευεξία

Τι κάνω: Απολαμβάνω υψηλού επιπέδου υπηρεσίες wellness.

Πού: Στον Μυστρά, στη Λακωνία.

Γιατί εκεί: Για την απόλυτη αναζωογόνηση και την απόδραση από την καθημερινότητα που προσφέρει το πρώτο ολιστικό κέντρο ευεξίας στην Ελλάδα.

Με ποιους: Με τους εξειδικευμένους θεραπευτές του Euphoria Retreat (τηλ. 27313-06111, euphoriaretreat.com).

Στην πράξη: Θα σας κερδίσει αμέσως με την αισθητική του, αλλά και τις εξατομικευμένες συχνά θεραπείες του. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα loyal euphoria body work, μια προσωπoποιημένη πρόταση διατροφής, μαθήματα γιόγκα, κ.ά.

Κόστος: Από 342 ευρώ η βραδιά με πρωινό, δώρο μια 50λεπτη θεραπεία και πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του spa. Για μεμονωμένη δίωρη χρήση μόνο των εγκαταστάσεων του spa, 100 ευρώ. – B. K.

Στα Μετέωρα, για φωτογραφικές περιηγήσεις

Τι κάνω: Φωτογραφικό τουρ.

Πού: Στα Μετέωρα, στον νομό Τρικάλων.

Γιατί εκεί: Για το υπερθέαμα που προσφέρουν οι γιγάντιοι γκρίζοι βράχοι και τα σκαρφαλωμένα στις κορυφές τους μοναστήρια.

Με ποιους: Αν θέλετε να συνδυάσετε τετράωρη πεζοπορία και φωτογραφία, ακολουθήστε τους φωτογράφους του γραφείου Meteora Photo Tour (meteoraphototour.com, τηλ. 6949-072539), ενώ, αν προτιμάτε μετακινήσεις με αυτοκίνητο και λιγότερο περπάτημα, επιλέξτε εκείνους του γραφείου Visit Meteora (visitmeteora.travel, τηλ. 24320-23820).

Στην πράξη: Ένας ντόπιος επαγγελματίας φωτογράφος θα σας οδηγήσει στα καλύτερα σημεία για φωτογραφίες, παραδίδοντας παράλληλα ένα εισαγωγικό μάθημα με πρακτικά tips. Ακόμα κι αν δεν έχετε κάμερα, μπορείτε να τον ακολουθήσετε με το smartphone σας.

Κόστος: Στο Meteora Photo Tour οι τιμές ξεκινούν από 79 ευρώ το άτομο (γκρουπ έως τεσσάρων ατόμων), ενώ στο Visit Meteora Travel από 129 ευρώ (η τιμή είναι στάνταρ, είτε για ένα είτε συνολικά για τρία άτομα). – Α. ΤΖ.

Στο Ζαγόρι, για ράφτινγκ

Διακοπές με θέμα-2

Το ράφτινγκ και το κολύμπι στον Βοϊδομάτη το καλοκαίρι είναι από τις πιο ευχάριστες δραστηριότητες για όλη την οικογένεια. (Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ)

Τι κάνω: Ράφτινγκ και κολύμπι στον Βοϊδομάτη.

Πού: Στο Δυτικό Ζαγόρι, στο νομό Ιωαννίνων.

Γιατί εκεί: Γιατί η περιοχή είναι ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, από τις ομορφότερες της Ελλάδας και από τις πιο δημοφιλείς για δραστηριότητες στη φύση. Επιπλέον, ο Βοϊδομάτης είναι ήπιο ποτάμι – ιδανικό για παιδιά από 8 ετών. Μάλιστα, το νερό του είναι πόσιμο και οι οδηγοί θα σας παρακινήσουν να πιείτε απευθείας από το ποτάμι!

Με ποιους: Με την Trekking Hellas Ιωαννίνων (τηλ. 26510-71703, trekking.gr) και τους έμπειρους οδηγούς της, που είναι πιστοποιημένοι από τη Διεθνή Ομοσπονδία Rafting.

Στην πράξη: Επιβιβάζεστε στις βάρκες της εταιρείας, η οποία σας παρέχει τον εξοπλισμό, και ξεκινάτε κουπί από τη γέφυρα της Αρίστης. Μιάμιση ώρα μετά, καταλήγετε στη γέφυρα της Κλειδωνιάς, έχοντας διασχίσει μια πανέμορφη διαδρομή μέσα στην πλούσια βλάστηση και κάνοντας στάση για βουτιά.

Κόστος: 35 ευρώ το άτομο. – Ο. Χ.

Στα Γρεβενά, για βραδινή οικοξενάγηση

Τι κάνω: Νυχτερινή βόλτα στο δάσος και παρατήρηση της άγριας ζωής.

Πού: Στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, στα Γρεβενά.

Γιατί εκεί: Γιατί είναι ένα σχεδόν ανέγγιχτο οικοσύστημα, από τα πλουσιότερα της Ελλάδας σε βιοποικιλότητα, και πυρήνας του Εθνικού Δρυμού Πίνδου.

Με ποιους: Με τον Απόστολο Διανέλλο και την εταιρεία Overland (τηλ. 24620-85032, 6977-772542, overlandpindos.gr).

Στην πράξη: Η μαγεία ξεκινά όταν βρεθείτε μέσα στην κοιλάδα, κάτω από τον έναστρο ουρανό, στο απόλυτο σκοτάδι ή υπό το φως του φεγγαριού, και αφουγκραστείτε τους ήχους της φύσης. Θα γνωρίσετε τα φυτά της περιοχής –κάποια είναι δηλητηριώδη και σαρκοβόρα–, θα κάνετε δενδροχρονολόγηση, αλλά και μαθήματα προσανατολισμού. Θα δείτε διάφορα πρωτόγνωρα, όπως κουκουβάγιες να σας παρατηρούν και κερασφόρους έχιδνες να κοιμούνται ατάραχες στον δρόμο. Θα συναντήσετε αγριόγατες, θα ακούσετε νυχτοπούλια κι ίσως κάποια αρκούδα να σπάει τα κλαδιά καθώς απομακρύνεται.

Κόστος: 40 ευρώ το άτομο. Η οργανωμένη βόλτα έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιουλίου. – Ο. Χ.

Στη βόρεια Εύβοια, για ιππικές δραστηριότητες

Τι κάνω: Ιππασία και άλλες ιππικές δραστηριότητες.

Πού: Στην Αγία Άννα και στο Ψαροπούλι, το επίνειο των Βασιλικών, στη βόρεια Εύβοια.

Γιατί εκεί: Όλη η βορειοανατολική ακτή της Εύβοιας είναι πανέμορφη, με το αιγαιοπελαγίτικο κύμα να σκάει πάνω της, κι ακόμα πιο όμορφη όταν τα άλογα τρέχουν στις αμμουδιές της.

Με ποιους: Με τη Σαπφώ Παπαθεοδώρου στο ιππικό αγρόκτημα Ίππερος (τηλ. 6932-796964) στο Ψαροπούλι και με τη Νάνσυ Κουρέλλου, δημιουργό του Rancheros (τηλ. 6981-879328, rancheros.gr), στην Αγία Άννα.

Στην πράξη: Η Σαπφώ Παπαθεοδώρου θα είναι δίπλα σας από το πρώτο χάδι στη χαίτη του αλόγου έως τη διδασκαλία ιπποκομίας και ιππασίας, τις βόλτες εκτός φάρμας για τους πιο έμπειρους, αλλά και τις εκδρομές που διοργανώνει με τα άλογα στη γύρω περιοχή. Η όλη εμπειρία είναι πολύ γνήσια και ανεπιτήδευτη σε ύφος. Η Νάνσυ Κουρέλλου περιθάλπει και φροντίζει εγκαταλελειμμένα άλογα από διάφορα σημεία της Ελλάδας. Εστιάζει περισσότερο σε βόλτες για μικρούς και μεγάλους που έχουν ήδη μια εξοικείωση. Παρεμπιπτόντως, αναζητείται εθελοντής για τη φετινή σεζόν.

Kόστος: Στο αγρόκτημα  Ίππερος η σύντομη βόλτα για παιδιά στοιχίζει 8 ευρώ, ενώ το μάθημα και η κανονικής διάρκειας βόλτα για μικρούς και μεγάλους 20 ευρώ. Στο Rancheros η βόλτα 45 λεπτών στη θάλασσα και στο δάσος κοστίζει 20 ευρώ. – B. K.

 

Στη Σίφνο, για γαστρονομικό τουρισμό

Τι κάνω: Γαστρονομικό τουρισμό.

Πού: Στη Σίφνο, που φημίζεται για την κουζίνα και τη νοικοκυροσύνη της.

Γιατί εκεί: Γιατί όλο το νησί διατηρεί τις γεύσεις της παράδοσης ζωντανές, είτε πρόκειται για ιδιωτικές συνταγές είτε για τις γνωστές του Τσελεμεντέ, που ήταν Σιφνιός.

Με ποιους: Το Τσικάλι (τηλ. 22840-71150) στο Βαθύ είναι μια καλή πρόταση μπροστά στη θάλασσα, για αυθεντική σιφναίικη κουζίνα, όπως και το Στέκι (τηλ. 22840-71215) στον Πλατύ Γιαλό, για τέλεια ρεβιθάδα. Στην Απολλωνία, τα εστιατόρια Δριμόνι (τηλ. 22840-31434) και Ραμπαγάς (τηλ. 22840-32215). Αν θελήσετε φρέσκο ψάρι από το καΐκι, κατευθυνθείτε προς τον Φάρο και πιάστε τραπέζι δίπλα στη θάλασσα, στο Λιμανάκι (τηλ. 22840-71425).

Στην πράξη: Δοκιμάστε ρεβιθάδα στο πήλινο και ρεβιθοκεφτέδες, μαστέλο (κατσικάκι αργά ψημένο στο ομώνυμο σκεύος) και πολλές άλλες νοστιμιές σε ταβέρνες ή σε κάποιο από τα πανηγύρια της Σίφνου. Μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε το Κτήμα Ναρλής (τηλ. 6979-778283, sifnos-farm-narlis.com) στο Κάτω Πετάλι και να προμηθευτείτε πρώτες ύλες από το περιβόλι τους, το οποίο καλλιεργείται άνυδρα. Ή να παρακολουθήσετε το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» (festivaltselementes.gr) από 5 έως 7 Σεπτεμβρίου.

Κόστος: Εξαρτάται από το αν θα αρκεστείτε στην πεντανόστιμη ρεβιθάδα ή θα ενδώσετε στη φρέσκια συναγρίδα. – B. K.

Στην Άνδρο, για πεζοπορία

Τι κάνω: Πεζοπορία σε σηματοδοτημένα μονοπάτια διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Πού: Στην Άνδρο.

Γιατί εκεί: Διότι είναι το πιο πράσινο νησί των Κυκλάδων και τα μονοπάτια του πραγματικός θησαυρός.

Με ποιους: Με την Andros Routes, μια σημαντική τοπική πρωτοβουλία για την καταγραφή, τη συντήρηση και την ανάδειξη των μονοπατιών του νησιού, για τα οποία φροντίζει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η ιδρύτριά της, Όλγα Καραγιάννη. Χρήσιμες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα androsroutes.gr. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε καθοδήγηση από τις εταιρείες Trekking Andros (trekkingandros.gr) και Greek Sun Holidays (τηλ. 22820-41198).

Στην πράξη: Στα μονοπάτια της Άνδρου σχεδόν ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε νησί, εκτός από εκείνα βέβαια που καταλήγουν στη θάλασσα. Η διαδρομή από τα Αποίκια έως τους καταρράκτες της Πυθάρας είναι μια καλή πρόταση, πλούσια σε εναλλαγές τοπίου. Γενικά, το νησί έχει υπέροχα δάση από πλατάνια, βελανιδιές, καρυδιές, ευθυτενή κυπαρίσσια, αλλά και ρυάκια, φυσικές πηγές, ακόμα και καταρράκτες. Το δίκτυο μονοπατιών ξεπερνά σε συνολικό μήκος τα 300 χλμ. – Β. Κ.

Κόστος: Δωρεάν, αν απλώς ακολουθήσετε τις οδηγίες του androsrοutes.gr. Για τις οργανωμένες πεζοπορίες οι τιμές ξεκινούν από 60 ευρώ (4 ώρες), μαζί με μεταφορά, με την Greek Sun Ηolidays. – B. K.

Στη Μήλο, για καγιάκ

Τι κάνω: Εκδρομή με θαλάσσιο καγιάκ.

Πού: Στη Μήλο.

Γιατί εκεί: Είναι από τα πρώτα μέρη στην Ελλάδα όπου αναπτύχθηκε το θαλάσσιο καγιάκ. Φέτος, μάλιστα, η Booking τη συμπεριέλαβε στους πέντε κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Με ποιους: Ο Aυστραλός Rod Feldtmann, από τους πιο έμπειρους οδηγούς καγιάκ στην Ελλάδα, είναι ο πρώτος που ξεκίνησε τις οργανωμένες εκδρομές το 2001 (Sea Kayak Milos, τηλ. 6946-477170, seakayakgreece.com).

Στην πράξη: Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ 10 διαδρομών – ξεχωρίζει αυτή στο Κλέφτικο, γιατί θα σας αποκαλύψει 20 σπηλιές, η μεγαλύτερη των οποίων έχει μήκος 20 μ.

Κόστος: 80 ευρώ το άτομο. – Α. ΤΖ. 

Στη Σαντορίνη, για οινοτουρισμό

Διακοπές με θέμα-3

Οινογνωσία στο Vassaltis Vineyards, στη Σαντορίνη, με Ασύρτικο και θαλασσινά σε ιδανικά ταιριάσματα. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

 

Τι κάνω: Οινοτουρισμό.

Πού: Στα δεκαπέντε επισκέψιμα οινοποιεία του νησιού, που έχουν για σημαία τους την κορυφαία ποικιλία Ασύρτικο.

Γιατί εδώ: Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν μπορείτε να πιείτε τέτοιο κρασί σε ένα τόσο εντυπωσιακό σκηνικό. Εδώ έχουν γραφτεί πολλές σπουδαίες σελίδες της εγχώριας οινοπαραγωγής από τους Σιγάλα, Χατζηδάκη, Μπουτάρη, Αργυρό, τη Γαία, και η λίστα συνεχώς συμπληρώνεται με νέα ονόματα που επενδύουν στις θηραϊκές αμπελιές.

Με ποιους: Τρεις εταιρείες δραστηριοποιούνται στο νησί και διοργανώνουν ημερήσιες περιηγήσεις – ωστόσο η ξενάγηση γίνεται στα αγγλικά, εκτός κι αν προηγηθεί διαφορετική συνεννόηση. Ενδεικτικά, η Santorini Wine Trails (santoriniwinetrails.gr) ξεκινά με γνωριμία των αμπελώνων, σε γκρουπ έως έξι ατόμων, και καταλήγει σε γευστικές δοκιμές σε τρία οινοποιεία.

Στην πράξη: Με τα πόδια σας σχεδόν θαμμένα μέσα στο ελαφρύ έδαφος των αμπελιών, θα μάθετε για τη μακρά αμπελοοινική ιστορία του νησιού, όπως και πληροφορίες για την «κουλούρα», τον ιδιαίτερο τρόπο καλλιέργειας του Ασύρτικου, ο οποίος συνηθίζεται στη Σαντορίνη για να προστατεύει το σταφύλι από τις καιρικές συνθήκες. Στα οινοποιεία θα ξεναγηθείτε και θα δοκιμάσετε διάφορες ετικέτες από Σαντορίνες (έτσι ονομάζονται τα κρασιά που παράγονται από 100% Ασύρτικο και είναι ΠΟΠ) με τυπικά χαρακτηριστικά, πολύ φρέσκες, παλαιωμένες, περασμένες σε βαρέλι ή με ποικιλιακές συνθέσεις. Αν αποφασίσετε να περιηγηθείτε μόνοι, στο σύγχρονο οινοποιείο Vassaltis Vineyards (Βουρβούλος, τηλ. 22860-22211) δοκιμάστε εξαιρετικά δείγματα Σαντορίνης σε τρεις από τις ετικέτες τους με πολύ νόστιμα και ταιριαστά συνοδευτικά ή κάντε μια εξειδικευμένη κάθετη γευστική δοκιμή σε πέντε Ασύρτικα, για να δείτε την εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο. Στο Estate Argyros (Επισκοπή Γωνιά, τηλ. 22860-31489), με το μοντέρνο οινοποιείο να βρίσκεται στην καρδιά του αμπελώνα τους, θα δοκιμάσετε κρασιά, ξηρά και γλυκά, μαζί με ελαιόλαδο και τυρί, ή επτά κρασιά με περισσότερα συνοδευτικά, κάνοντας ένα μικρό food pairing. Στο Dοmaine Sigalas (Μπαξές, τηλ. 22860-71644) θα έρθετε για να δοκιμάσετε εξαιρετικό Μαυροτράγανο, στο οινοποιείο Χατζηδάκη (Πύργος, τηλ. 6970-013556) θα γευτείτε πολύ ιδιαίτερα Ασύρτικα, φτιαγμένα με γηγενείς ζύμες μέσα σε μια σπηλιά, ενώ στον νέο χώρο του Avantis Cellar Doors (Κοντοχώρι Φηρών, τηλ. 22860-23140), εκτός από κρασί, μπορείτε να δοκιμάσετε και μια θεραπεία προσώπου με καλλυντικά προϊόντα σταφυλιού.

Κόστος: Η συμμετοχή σε οργανωμένο τουρ με τη μεταφορά, την ξενάγηση, το φαγητό και τις γευστικές δοκιμές κοστίζει περίπου 120 ευρώ/άτομο με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Οι μεμονωμένες γευστικές δοκιμές στα οινοποιεία ξεκινούν από 15 ευρώ για τρεις τέσσερις διαφορετικές ετικέτες. – Ν. Δ. 

Στα Δωδεκάνησα, για ιστιοπλοΐα

Τι κάνω: Διακοπές με ιστιοπλοϊκό.

Πού: Στα Δωδεκάνησα, με αφετηρία την Κω.

Γιατί εκεί: Οι ιστιοπλόοι προτιμούν τα Δωδεκάνησα λόγω των ιδανικών ανέμων. Επιπλέον, τα νησιά βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους και μπορείτε να γνωρίσετε πολλούς διαφορετικούς «κόσμους» μόνο σε ένα ταξίδι.

Με ποιους: Αμέτρητες εταιρείες από όλη την Ελλάδα, αλλά και μεμονωμένοι skippers δραστηριοποιούνται στα Δωδεκάνησα. Η Κως έχει μεγάλη παράδοση και οργάνωση στο θέμα, και η μαρίνα της είναι από τις πιο δημοφιλείς. Επιπλέον, η κεντρική θέση της βολεύει για εκδρομές προς όλα τα νησιά. Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που ξεκίνησε από την Κω και πλέον έχει βάσεις σε όλη την Ελλάδα είναι η Istion Yachting (τηλ. 22420-22195, istion.com).

Στην πράξη: Είτε γνωρίζετε από ιστιοπλοΐα είτε όχι, θα απολαύσετε την πλεύση σε κρυστάλλινα νερά, θα κολυμπήσετε σε μυστικές παραλίες και σπηλιές μόνο για εσάς, θα κοιμάστε κάθε βράδυ με φόντο ένα άλλο νησί.

Κόστος: Περίπου 400 ευρώ το άτομο για μία εβδομάδα, χωρίς skipper. Οι skippers χρεώνονται περίπου 150 την ημέρα. Το κόστος αλλάζει ανάλογα με το σκάφος, την περίοδο και τα άτομα. – Ο. Χ.

Στην Κάλυμνο, για αναρρίχηση

Διακοπές με θέμα-4

Οι «αραχνάνθρωποι» έρχονται από όλο τον κόσμο ειδικά για να αναρριχηθούν στα βράχια της Καλύμνου. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Τι κάνω: Αναρρίχηση σε παγκόσμιας φήμης βράχια.

Πού: Στην Κάλυμνο, κυρίως στις περιοχές Μασούρι και Αρμεός, στη δυτική ακτογραμμή.

Γιατί εκεί: Από το 1996, οπότε ο Ιταλός Andrea di Bari άνοιξε τους πρώτους «δρόμους» εις ύψος, έχουν διανοιχθεί συνολικά 80 αναρριχητικά πεδία και περισσότερες από 3.500 διαδρομές. Το νησί θεωρείται κορυφαίος αναρριχητικός προορισμός παγκοσμίως.

Με ποιους: Αρκετές σχολές προσφέρουν μαθήματα και εξοπλισμό στο Μασούρι. Απευθυνθείτε στην Τάνια Ματσούκα, στο Climb Mediterranean, τηλ. 6987-586251, climbmediterranean.com.

Στην πράξη: Ανάλογα με το επίπεδό σας, θα ακολουθήσετε διαφορετική διαδρομή. Υπάρχουν βράχια με απίστευτα έντονη αρνητική κλίση και εντυπωσιακά σπήλαια που προκαλούν συγκίνηση στους επαγγελματίες του αθλήματος, αλλά και εύκολες, θετικές πλάκες για οικογένειες.

Κόστος: Για ιδιαίτερα μαθήματα: 180 ευρώ η μισή ημέρα (4-5 ώρες) και 270 ευρώ η ολόκληρη (7-8 ώρες). Για γκρουπ τεσσάρων ατόμων 50 ευρώ/άτομο η μισή ημέρα ή 80 ευρώ η ολόκληρη. – Ο. Χ.

Στη Λέρο, για καταδύσεις

Τι κάνω: Οργανωμένη κατάδυση.

Πού: Στη Λέρο και στα ναυάγια που κρύβει ο βυθός της.

Γιατί εκεί: Το νησί προσελκύει αυτοδύτες από όλο τον κόσμο, γιατί συνδυάζει καθαρά και διαυγή νερά με σημαντικά μνημεία από την ιταλική κατοχή και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με ποιους: Αν είστε αρχάριοι ή θέλετε να κάνετε οργανωμένη κατάδυση, μπορείτε να εμπιστευτείτε τον Κώστα Κουβά, εκπαιδευτή αυτοδυτών με εμπειρία 32 χρόνων. Είναι ιδιοκτήτης του καταδυτικού κέντρου Υδρόβιος (Κριθώνι, τηλ. 22470-26025), το οποίο είναι πιστοποιημένο από τον διεθνή καταδυτικό οργανισμό PADI.

Στην πράξη: Είναι συναρπαστική η εξερεύνηση στα ναυάγια. Σώζονται δώδεκα αεροπλάνα, φορτηγά πλοία και αντιτορπιλικά, ανάμεσα στα οποία το θρυλικό «Βασίλισσα Όλγα». Μπορείτε να δείτε και τα μεταλλικά ανθυποβρυχιακά δίχτυα, τα οποία κατασκεύασαν οι Ιταλοί για να προφυλάξουν τους κόλπους του νησιού. Στις υποβρύχιες βόλτες σας συχνά θα έχετε παρέα φώκιες, δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες και φυσητήρες, που έχουν για «στέκι» τους την περιοχή.

Κόστος: 50 ευρώ η βουτιά – Α. ΤΖ.

Στην Πάτμο, για τα φεστιβαλικά δρώμενα

Διακοπές με θέμα-5

Βραδιές μπροστά στη μεγάλη οθόνη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου. (Φωτογραφία: Pentes Photography)

Τι κάνω: Επιλέγω ημερομηνίες διακοπών ανάλογα με το φεστιβάλ που με ενδιαφέρει και παρακολουθώ τις αντίστοιχες παραστάσεις, προβολές, κ.λπ.

Πού: Στην Πάτμο, που είναι το νησί της Αποκάλυψης και των φεστιβάλ.

Γιατί εκεί: Διότι τα φεστιβάλ της Πάτμου αφενός έχουν ενδιαφέρον, αφετέρου συνδυάζονται με την ατμοσφαιρικότητα όλου του νησιού και ειδικά της Χώρας.

Με ποιους: Από τις 16 έως τις 21 Ιουλίου πραγματοποιείται το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, από τις 29 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής και από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής.

Στην πράξη:  Έπειτα από μια ωραία προβολή ή παράσταση, η ευχαρίστηση είναι διπλή, καθώς η βραδιά κατά κανόνα συνεχίζεται στα σοκάκια της Χώρας, όπου οι συζητήσεις κρατούν τις παρέες ζωντανές μέχρι αργά το βράδυ. Τα φετινά προγράμματα θα αναρτηθούν προσεχώς αναλυτικά στην ιστοσελίδα patmos.gr.

Κόστος: Είναι πιθανόν να υπάρχει συμβολικό εισιτήριο της τάξης των 3-5 ευρώ για τις προβολές των ταινιών, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα. Η είσοδος για τις παραστάσεις των υπόλοιπων φεστιβάλ είναι δωρεάν. – B. K.

Στο Ηράκλειο, για αγροτουρισμό

Τι κάνω: Αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες.

Πού: Στο νότιο Ηράκλειο, στο χωριό Καπετανιανά.

Γιατί εκεί: Η οικογένεια Σκορδαλάκη έχει φτιάξει μια καταπληκτική κατάσταση στον ξενώνα-εστιατόριο Θαλόρη. Έχει αναστηλώσει τα παλιά σπίτια του χωριού, διοργανώνει δραστηριότητες στη φύση και από φέτος λειτουργεί τη φάρμα για αγροτουρισμό, καθώς και στάβλο με δεκατρία άλογα για ιππασία.

Με ποιους: Οι άνθρωποι του ξενώνα Θαλόρη (τηλ. 28930-41762, thalori.com) θα σας δείξουν πώς ζούσαν οι παλιοί Κρητικοί, σε ένα μάθημα απίστευτης οικιακής αυτονομίας.

Στην πράξη: Η ημέρα εδώ κυλά με τάισμα των ζώων, τυροκόμηση με παραδοσιακές μεθόδους, πότισμα και σκάλισμα στον λαχανόκηπο, συγκομιδή ζαρζαβατικών και μυρωδικών, καθώς και μαθήματα μαγειρικής. Επιπλέον, αν το επιθυμείτε, μπορείτε να ασχοληθείτε και με άλλες δραστηριότητες, όπως διαδρομές 4Χ4 στα βουνά, canyoning, πεζοπορία κ.ά.

Κόστος: Η φάρμα διατίθεται στους ενοίκους χωρίς έξτρα χρέωση. Για τους μη ενοίκους και για τα μαθήματα το κόστος είναι υπό διαμόρφωση, μια και μόλις ξεκίνησε η λειτουργία τους. Η τιμή για το δίκλινο ξεκινά από 80 ευρώ την ημέρα. – Ο. Χ.

Στο Ρέθυμνο, για αγγειοπλαστική

Διακοπές με θέμα-6

Δουλεύοντας τον πηλό στο εργαστήριο Κεραμείον, στις Μαργαρίτες Ρεθύμνου. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΣΗΣ)

Τι κάνω: Μαθήματα κεραμικής.

Πού: Στο χωριό Μαργαρίτες, στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου.

Γιατί εκεί: Το μικρό πολύχρωμο χωριό έχει μεγάλη παράδοση στην κεραμική. Σήμερα λειτουργούν 19 εργαστήρια, που κατασκευάζουν παραδοσιακά και μοντέρνα κεραμικά.

Με ποιους: Ο αγγειοπλάστης Γιώργης Δαλαμβέλας έχει συνεργαστεί ως εκπαιδευτής με εργαστήρια και σχολές κεραμικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θα σας υποδεχτεί με τη σύζυγό του Μαρινίκη Μανιά, συντηρήτρια αρχαιοτήτων, στο σύγχρονο εργαστήριο Κεραμείον (τηλ. 28340-92135, keramion.gr).

Στην πράξη: Το workshop διάρκειας μιας έως τριών ωρών έχει θεωρητικό και πρακτικό μέρος και απευθύνεται και σε παιδιά από 4 ετών. Θα γνωρίσετε από κοντά τα στάδια παραγωγής του πηλού, θα κατασκευάσετε αγγεία στον τροχό, θα τα λειάνετε με βότσαλο, θα τα διακοσμήσετε με πινέλο από μαλλί προβάτου και θα τα ψήσετε σε ξυλοκάμινο. Τα παραλαμβάνετε «ωμά» επιτόπου ή ψημένα κατόπιν συνεννόησης.

Κόστος: 10-15 ευρώ το άτομο την ώρα. – Α. ΤΖ.

Στη Λήμνο, για θαλάσσια σπορ

Τι κάνω: Kitesurf ή windsurf.

Πού: Στη Λήμνο.

Γιατί εκεί: O κόλπος του Κέρους θεωρείται από τα ασφαλέστερα μέρη στην Ευρώπη για kitesurf και windsurf, γιατί τα νερά είναι ρηχά σε απόσταση έως περίπου 50 μέτρων από την ακτή. Αποτελεί στέκι για λάτρεις των δύο σπορ από όλο τον κόσμο.

Με ποιους: Από τις τρεις σχολές που λειτουργούν στην παραλία θα επιλέξετε το Surf Club Keros (τηλ. 6980-776064, surfclubkeros.com). Η σχολή είναι πιστοποιημένη από τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ στην κορύφωση της καλοκαιρινής σεζόν διδάσκουν τριάντα έμπειροι εκπαιδευτές από όλο τον κόσμο.

Στην πράξη: Η ημέρα ξεκινάει με δυνατά μελτέμια και ο κόλπος γίνεται πίστα για τους προχωρημένους. Μετά τις 16.00, οι άνεμοι πέφτουν και τη σκυτάλη παίρνουν οι αρχάριοι. Μπορείτε να κάνετε επίσης βόλτες με sup ή sup yoga. Το κλαμπ διαθέτει beach bar, εστιατόριο και εγκαταστάσεις glamping, στα 200 μ. από την παραλία.

Κόστος: Η τιμή των μαθημάτων windsurf (σε γκρουπ) ξεκινάει από 30 ευρώ, ενώ για το kite από 45 ευρώ. – Α. ΤΖ.

Στην Κέρκυρα, για αλιευτικό τουρισμό

Τι κάνω: Μαθαίνω να ψαρεύω.

Πού: Σε 55 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και η Κέρκυρα.

Γιατί εκεί: Στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθούν φέτος, εκτός από τις εξορμήσεις με σκάφη στη θάλασσα, για πρώτη φορά αλιευτικές δραστηριότητες στη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, γνωστή και ως λιμνοθάλασσα των ορχιδεών.

Με ποιους: Με την εταιρεία Fishing Trip (fishingtrip.eu), που ασχολείται αποκλειστικά με αλιευτικές δραστηριότητες σε θάλασσες και λιμνοθάλασσες.

Στην πράξη: Θα παρακολουθήσετε μια παρουσίαση των αλιευτικών εργαλείων, θα σας μιλήσουν για δίχτυα, παραγάδια και τον τρόπο που χρησιμοποιούνται. Στη συνέχεια, ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξετε, μπορεί να ψαρέψετε κι εσείς με καλάμια. Σε όλες τις εξορμήσεις θα συμμετάσχετε στο ξεψάρισμα. Κάποιες φορές το φρέσκο ψάρι μαγειρεύεται επιτόπου και η εμπειρία παίρνει μια μοναδική γαστρονομική διάσταση.

Κόστος: Από 30 ευρώ το άτομο για μια 6ωρη διαδρομή. – B. K.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή