Εκπεσόντες χρηστοήθεις

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπεσών Αγγελος (Αναστασιάδης). Τα κατά ριπάς πυρά που δέχθηκε ο δωρικός προπονητής της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου δεν περιορίστηκαν στη συνεπή κατά διαόλου αγωνιστική της εικόνα. Διολίσθησαν με ειρωνεία βλάσφημη στο ευαίσθητο ζήτημα, για κάθε θνητό, του «πιστεύω» του. Στόχος των κριτών, η πεποίθηση του Αγγελου ότι ο Δημιουργός είναι δυνάμει παρεμβατικός σε όλη την κλίμακα των ανθρώπινων αιτημάτων-προσδοκιών: «Καγώ υμίν λέγω, αιτείτε και δοθήσεται υμίν, ζητείτε και ευρήσετε, κρούετε, και ανοιγήσεται υμίν», Λουκά ΙΑ΄. Ενα από τα αμέτρητα ευαγγελικά θέσφατα που ανατρέπουν πειστικά τον δογματισμό δέσμιων της  λογικής, των  ντεϊστών συμπεριλαμβανομένων, που ήθελαν τον Θεό, σε ελεύθερη απόδοση, ν’ αφήνει τη διαχείριση του κόσμου στο έλεος των ανθρώπων.

Χλευάστηκε ο Αγγελος γιατί με καθαρή καρδιά απόρησε φωναχτά που ο Υψιστος εγκατέλειψε στις ορέξεις των αντιπάλων μας τα παλικάρια του. Ο Αγγελος, που λιθοβολήθηκε ως μοιραίος στο λειτούργημά του, είναι ατόφιος, διάφανος, οργώνει τον βίο του με άροτρο άδολη πίστη που κινεί βουνά. Δεν μίλησε ποτέ, μη έχοντας άλλωστε θεολογική εξάρτυση, για Κύριο-εκδικητή, λογιστή της Ιστορίας και ελεγκτή ισολογισμών της, από τα ασήμαντα έως τα βαρέων βαρών γεγονότα: «Γιατί ήταν θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει», ένα ακραίο, αλήθεια, λαϊκό και όχι μόνο πόρισμα.

Αντιθέτως, σε κορυφαίες στιγμές, με πρώτη αυτή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, ήταν διάχυτη η πίστη των πιστών ότι ο Θεός τους στεκόταν πλάι τους. Η τρέχουσα σκυτάλη περνάει άλλη μία φορά σε ιεράρχες και στρατηγούς. Είναι άραγε δεδομένη για εμάς τους απαράσκευους πνευματικά, αναλφάβητους επιχειρησιακά, ανήσυχους για τις εξελίξεις, η επικουρία –στο ο μη γένοιτο– αγίων διαπιστευμένων από ανθρώπους, προστατών των Οπλων μας;

Και για να είμαστε δίκαιοι. Ο εκπεσών στον εκλογικό καιάδα Πάνος Καμμένος φωτίστηκε, ανέθεσε και η Ιερά Σύνοδος επικύρωσε αμελλητί την προστασία του τομέα Διαβιβάσεων, καθοριστικού για μια  νικηφόρα τροπή των πραγμάτων, σε περίπτωση πολέμου, στον αγιορείτη γέροντα, Αγιο Παΐσιο. Ισως η πιο σπουδαία υπουργική, πατριωτική, πράξη του τέως υπουργού Αμύνης και ένα επιπρόσθετο ηχηρό μήνυμα προς τους απέναντι. Είτε βγαίνεις από τα ρούχα σου με τις επιδόσεις ενός προπονητή ποδοσφαίρου είτε με τις πιρουέτες και τους μπλαμπλαδισμούς ενός πολιτικού, η χρηστοήθειά τους τεκμηριώθηκε· και παραμένει απρόσβλητη από φθηνά σχόλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή