Οριστικοποιήθηκε η συνάντηση Πούτιν – Τραμπ στην G20

Οριστικοποιήθηκε η συνάντηση Πούτιν – Τραμπ στην G20

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πoύτιν και Ντόναλντ Τραμπ, θα έχουν ξεχωριστή συνάντηση, το απόγευμα στις 28 Ιουνίου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Οζάκα της Ιαπωνίας, η οποία ενδέχεται να κρατήσει περίπου μία ώρα, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

«Η συνάντηση με τον Τραμπ, προγραμματίζεται να γίνει στις δύο ή τρεις (14:00 ώρα Μόσχας και 08:00 τοπική ώρα), κατά τη δεύτερη συνεδρία της συνόδου κορυφής» δήλωσε ο Ουσακόφ.

Ο Ουσακόφ προσέθεσε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν σε χώρο που επέλεξε η αμερικανική πλευρά, στην ζώνη όπου διεξάγουν συνομιλίες οι ηγέτες, ενώ Πούτιν και Τραμπ θα καθορίσουν οι ίδιοι τα θέματα που θα συζητήσουν στην συνάντηση τους.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από τους ηγέτες, το πώς θα οικοδομήσουν την συζήτηση. Τα ζητήματα είναι λογικά και αφορούν την γενική κατάσταση των διμερών υποθέσεων, την στρατηγική σταθερότητα και τις πολυάριθμες περιφερειακές διενέξεις, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, η Ουκρανία, η Βενεζουέλα, φυσικά και το ιρανικό πρόβλημα και άλλα» δήλωσε ο Ουσακόφ. Στο ερώτημα αν θα συζητηθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ο Ουσακόφ απάντησε ότι «θα συζητηθεί η γενική κατάσταση στην Συρία και ζητήματα κοινής συνεργασίας στην Συρία».

Ο Ουσακόφ ανέφερε ότι η Μόσχα τάσσεται με συνέπεια υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μέσα σε δημιουργικό και εποικοδομητικό πνεύμα, ώστε να αποκατασταθεί μια από κοινού αποτελεσματική συνεργασία στην βάση των αρχών της ισοτιμίας και του αμοιβαίου σεβασμού. Αναφέρθηκε επίσης στην ανησυχία που προκαλεί η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την συνθήκη για την κατάργηση των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF) όπως και η ασαφής τους στάση για την Συνθήκη που αφορά την περαιτέρω μείωση και τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων (START).

Συνάντηση με την Μέι

Ο Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 θα πραγματοποιήσει περίπου δέκα συναντήσεις με ηγέτες των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου.

Όπως δήλωσε ο Ουσακόφ, ο Ρώσος πρόεδρος θα συμμετάσχει στις 28-29 Ιουνίου στην συνάντηση των ηγετών της BRICKS ( Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική), στην συνάντηση του σχήματος RIK (Ρωσία, Ινδία, Κίνα ), ενώ θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντ΄’ελ Φάταχ Αλ –Σίσι, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν και τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί επίσης το βράδυ της 28ης Ιουνίου με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. «Η συνάντηση αυτή είναι σημαντική. Υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία έχουν συσσωρευτεί στις σχέσεις μας με την Βρετανία. Εάν βρεθούν κάποιες δυνατότητες για να αποκατασταθεί η συνεργασία, είναι κάτι που θα το χαιρετίσουμε» δήλωσε ο Ουσακόφ.

Ο Ουσακόφ δήλωσε επίσης ότι Πούτιν και Μέι θα συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση στις διμερείς σχέσεις και θα σκιαγραφήσουν τις πιθανές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν για την εξομάλυνση του πολιτικού διαλόγου. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή