Ζητείται περηφάνια για την Αθήνα

Ζητείται περηφάνια για την Αθήνα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στα πλήθη των τουριστών, που δημιουργούν αυτήν την ανέμελη ατμόσφαιρα στην κεντρική Αθήνα, σου γεννώνται απορίες. Δίπλα στο Μουσείο Ακρόπολης προς τον πεζόδρομο της οδού Μακρυγιάννη, υπάρχει ένας μικρός ελεύθερος χώρος, που υποτίθεται ότι είναι χώρος πρασίνου του Δήμου Αθηναίων. Από το σημείο αυτό διέρχονται χιλιάδες άνθρωποι. Λίγοι θα εκπλαγούν αν πληροφορηθούν ότι αυτός ο χώρος έχει σκουπίδια και ξερόχορτα. Εκεί, όμως, υψώνεται περήφανη η πινακίδα του δήμου, που απαγορεύει να φέρνει ο κόσμος τα σκυλιά του. Απέναντι, στο μνημείο του Μακρυγιάννη, στην είσοδο της οδού Βύρωνος, το σχεδιασμένο παρτέρι του Δήμου Αθηναίων είναι γεμάτο ξερόχορτα.

Στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου προχθές διαρρήκτες αποπειράθηκαν να εισέλθουν στο εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας του Μεροπείου Ιδρύματος, η έλλειψη φροντίδας συνεχίζεται κατά μήκος όλης της πρασιάς προς το Ηρώδειο. Οι πινακίδες όλες είναι στραβές και μουντζουρωμένες. Το πλακόστρωτο του Πικιώνη είναι γεμάτο ρύπους. Το περίπτερο λίγο μετά το Ηρώδειο ξεχειλίζει χωρίς κανένα κανόνα και λίγο μετά, προς του Φιλοπάππου, τα τρίγωνα που χωρίζουν τους δρόμους και όπου συνήθως έχει ταξί είναι διαλυμένα και επίσης γεμάτα ξερόχορτα.

Από αυτό το σημείο έχετε δύο επιλογές. Είτε θα κινηθείτε δεξιά προς την Αποστόλου Παύλου, για να διαπιστώσετε ότι η κραυγαλέα αυθαιρεσία και ο ακραίος ευτελισμός αυτής της μοναδικής διαδρομής είναι ο κανόνας, είτε θα πάρετε την ανηφόρα προς του Φιλοπάππου. Αν επιλέξετε τη δεύτερη διαδρομή, θα δείτε αριστερά της εισόδου έναν κάδο απορριμμάτων, συνήθως ξέχειλο και ρυπαρό. Από εκεί και πέρα, θα στενοχωρηθείτε περισσότερο. Οχι μόνο γιατί το αναψυκτήριο/περίπτερο του Πικιώνη πίσω από τον Αγιο Δημήτριο Λουμπαρδιάρη είναι αφημένο στην τύχη του, αλλά κυρίως γιατί όσο ανεβαίνεις προς το μνημείο του Φιλοπάππου τόσο χειροτερεύει η κατάσταση. Οι ξεροί θάμνοι, τα ακλάδευτα και άρρωστα δέντρα, η αφυδάτωση της γης, τα συνθήματα στους βράχους, οι ξέχειλοι κάδοι, οι αφρόντιστες διαδρομές δημιουργούν οργή και θλίψη. Είναι κρίμα, αλλά πρωτίστως απολύτως απαράδεκτο. Δεν το αξίζει η Αθήνα. Δεν το αξίζει η Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή