Τρία χρόνια λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη…

Τρία χρόνια λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη…

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσωρινή σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ μεικτά ζουν περίπου 1.300 πρώην εργαζόμενοι σε νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, για τουλάχιστον 36 μήνες. Με αφορμή την καθυστέρηση έκδοσης των οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης από τον ΕΦΚΑ, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κατέθεσε χθες μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών κατά της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ.

Σε αυτή αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ο ΕΦΚΑ καθυστερεί εσκεμμένα, μη βγάζοντας τη σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016. Η πρώτη σχετική εγκύκλιος για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων στα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ εκδόθηκε στις 29/5/2019. Στις 4/6/2019 εκδίδεται 2η εγκύκλιος, ενώ στις 13/6/2019, με εξαιρετικά επείγον έγγραφο, αποσύρονται οι σχετικές εγκύκλιοι και αναστέλλεται η εφαρμογή των οδηγιών. Βασική αιτιολογία για τη νέα καθυστέρηση ήταν ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι συντάξιμες αποδοχές των υπαλλήλων των εν λόγω ασφαλιστικών φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ…

Σύμφωνα με το Δίκτυο, η μη έκδοση οριστικών αποφάσεων κύριας σύνταξης έχει ως συνέπεια τη μη έκδοση απόφασης και για την καταβολή του εφάπαξ καθώς και τη μη έκδοση της επικουρικής σύνταξης. Στην πράξη, «οι συντάξεις των συγκεκριμένων, περίπου 1.300 ασφαλισμένων βρίσκονται εσκεμμένα στον αέρα από τη στιγμή που η μία εγκύκλιος διαδέχεται την άλλη και στη συνέχεια ανακαλούνται και οι δύο μαζί», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μηνυτήρια αναφορά.

Μάλιστα, παρατίθεται περίπτωση ασφαλισμένου που έχει καταθέσει αίτηση για σύνταξη τον Αύγουστο του 2016, ζει με 600 ευρώ προσωρινή σύνταξη, χρωστώντας 3.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ, 800 ευρώ νερό και 2.200 ευρώ ΔΕΗ, ενώ έχει και ρυθμισμένο δάνειο 350 ευρώ τον μήνα.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει στείλει δύο επιστολές στους αρμόδιους υπουργούς και στον διοικητή του ΕΦΚΑ ζητώντας διευκρινίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή