Ομολόγησε τον φόνο του Λίμπκε

Ομολόγησε τον φόνο του Λίμπκε

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκδοχή της ακροδεξιάς τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Βάλτερ Λίμπκε επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον δράστη, όπως ανακοίνωσε χθες ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας Πέτερ Φρανκ. Η ομολογία άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως το αν ο 45χρονος Στέφαν Ερνστ δολοφόνησε τον Λίμπκε μόνος του, όπως ισχυρίστηκε, ή αν ανήκε σε ευρύτερο τρομοκρατικό δίκτυο.

Η σύζυγος του 45χρονου είχε καταθέσει ότι δεν γνώριζε πού βρισκόταν ο σύζυγός της τη νύχτα του φόνου (2 Ιουνίου), ενώ ο ίδιος φέρεται να ζήτησε από συναδέλφους του να του δώσουν άλλοθι. Σύμφωνα με τις Αρχές, μετά ημέρες σιωπής, ο Ερνστ ζήτησε την Τρίτη να καταθέσει και ομολόγησε την πράξη του. Είπε ότι πυροβόλησε τον Λίμπκε γιατί δεν του άρεσαν όσα είχε δηλώσει ο πολιτικός σε συγκέντρωση πολιτών στο Κάσελ το 2015. Απέναντι σε όσους υποστήριζαν ότι η Γερμανία πρέπει να κλείσει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες, ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είχε πει ότι όποιοι δεν συμμερίζονται τις χριστιανικές αξίες της υποδοχής των κατατρεγμένων «μπορούν να φύγουν οι ίδιοι από τη χώρα». Το βίντεο με την ομιλία του Λίμπκε είχε κυκλοφορήσει τότε ευρέως σε ακροδεξιές ιστοσελίδες και διαδικτυακές ομάδες, με αποτέλεσμα ο πολιτικός να δεχθεί σωρεία απειλών. Για λόγους που δεν είναι γνωστοί, το βίντεο επανεμφανίστηκε φέτος την άνοιξη στους ίδιους διαδικτυακούς τόπους.

Σχέσεις με Combat 18, NSU

Το ερώτημα «γιατί τώρα;» ακολουθείται από ένα άλλο: πώς ο Ερνστ βρήκε το όπλο και πώς το ξεφορτώθηκε; Αξίζει να σημειωθεί ότι γείτονας του άτυχου πολιτικού κατέθεσε ότι άκουσε δύο αυτοκίνητα να απομακρύνονται με ταχύτητα από τον τόπο του εγκλήματος και όχι ένα. Οι Αρχές ερευνούν τις επαφές που είχε ο Ερνστ με την ακροδεξιά ομάδα Combat 18 αλλά και ενδεχόμενες σχέσεις του με την ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση NSU, η οποία στο διάστημα 2000-2007 δολοφόνησε επτά Τούρκους, έναν Ελληνα και μία Γερμανίδα αστυνομικό. Μία από τις δολοφονίες, το 2006, έγινε στο Κάσελ.

Την περίοδο εκείνη ο Ερνστ εμφανιζόταν στα αρχεία της αστυνομίας ως συμμετέχων σε βίαιες ακροδεξιές ενέργειες. Μέχρι το 2009 υπήρχαν 37 εγγραφές γι’ αυτόν στα αρχεία της αστυνομίας, έκτοτε όμως καμία. «Ο επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας του Συντάγματος (Αντιτρομοκρατικής) Τόμας Χάλντενβαγκ αισθάνθηκε υποχρεωμένος να τονίσει ότι ο Ερνστ δεν ήταν πράκτορας της υπηρεσίας», παρατήρησε η εφημερίδα ΤΑΖ.

Εν τω μεταξύ, στη διάρκεια τελετής μνήμης για τον Λίμπκε στη Βουλή της Βαυαρίας, ο τοπικός βουλευτής της AFD Ραλφ Μίλερ παρέμεινε επιδεικτικά καθισμένος στη θέση του, προξενώντας οργισμένες αντιδράσεις συναδέλφων του, που αποδίδουν στο κόμμα βαριές ευθύνες για τη διάδοση της ρητορικής μίσους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή