Σοσιαλδημοκράτισσα η νέα πρωθυπουργός της Δανίας

Σοσιαλδημοκράτισσα η νέα πρωθυπουργός της Δανίας

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρωθυπουργία της Δανίας θα αναλάβει η 41χρονη επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μέτε Φρέντρικσεν, μετά τη συμφωνία με τα κόμματα της Αριστεράς για σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα σχηματίσουν μόνοι κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, της Πρασινοκόκκινης Συμμαχίας και του Σοσιαλιστικού Κοινωνικού Κόμματος της Ευρωπαίας επιτρόπου Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Τα τέσσερα κόμματα συμφώνησαν στην αναστολή κάποιων σκληρών αντιμεταναστευτικών μέτρων της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του απερχόμενου πρωθυπουργού Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, που απολάμβανε τη στήριξη του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος. Μεταξύ των μέτρων που θα εγκαταλείψει η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνεται και το σχέδιο δημιουργίας εγκαταστάσεων κράτησης παράτυπων μεταναστών σε νησί στα ανοικτά του Ζέλαντ, που φιλοξενούσε παλαιότερα ερευνητικό κέντρο κτηνιατρικών μελετών.

Η Φρέντρικσεν έχει δεσμευθεί να ενισχύσει τις κοινωνικές παροχές και να αυξήσει τον αριθμό αδειών εργασίας ξένων εργατών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στον υγειονομικό τομέα. Οι δραστικές περικοπές στο κράτος πρόνοιας την τελευταία δεκαετία προκάλεσαν την οργή των Δανών ψηφοφόρων, που στράφηκαν ξανά στην Κεντροαριστερά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή