Η Φώφη, το άσυλο και η «νέα» Φώφη

Η Φώφη, το άσυλο και η «νέα» Φώφη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άρθρο 3 του νόμου 4009 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο οποίος ψηφίστηκε το 2011 επί υπουργίας στο Παιδείας της Αννας Διαμαντοπούλου, έλεγε για το άσυλο και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας: «1. Στα ΑΕΙ κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. 2. Σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία».

Η αιτιολογική έκθεση του άρθρου ξεκαθάριζε ότι «το άρθρο 3 αναφέρεται στην ελευθερία της έρευνας, της διδασκαλίας και της διακίνησης ιδεών, η οποία κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτη (άρθρο 16)», διευκρινίζοντας το αυτονόητο: «Οπως και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, έτσι και εντός των χώρων των ΑΕΙ, όσον αφορά τις αξιόποινες πράξεις εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία».

Ο νομοθέτης περιέγραφε σε λίγες γραμμές την ουσιαστική κατάργηση του ασύλου από τις μικροομάδες τραμπούκων που απειλούν και σπέρνουν τον τρόμο στα ΑΕΙ για να επιβάλουν το δικό τους. «Πράγματι, η περί “ασύλου” νομοθεσία ακυρώθηκε στην πράξη, καθόσον δεν εφαρμόστηκε, και “στέγασε” παρανομίες κάθε μορφής, επέτρεψε τον δημόσιο εξευτελισμό δασκάλων και εντέλει οδήγησε σε απαράδεκτη συρρίκνωση της ελευθερίας του λόγου, της έρευνας και της διδασκαλίας, εκεί όπου εξ ορισμού θα έπρεπε κατεξοχήν να προστατεύεται».

Ο νόμος Διαμαντοπούλου, όπως ονομάστηκε, έγραψε τότε ιστορία, καθώς ψηφίστηκε από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία και 255 ψήφους. Θετικά είχαν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ., ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ «όχι» το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά.

Διαφωνείς ή συμφωνείς με τις θέσεις τους, βασικό κριτήριο αξιολόγησης των πολιτικών είναι η συνέπεια που επιδεικνύουν. Οκτώ χρόνια μετά το 2011, μόνο η Φώφη Γεννηματά έχει… κυβιστήσει. «Λέμε “ναι” στο ακαδημαϊκό άσυλο, στην ελεύθερη διδασκαλία, στην έρευνα, στη διακίνηση των ιδεών. Οχι στη συντηρητική λογική της Ν.Δ. που εξαγγέλλει την κατάργησή του», δήλωσε σε συνάντησή της με την ομοσπονδία πανεπιστημιακών.

Το 2011 η κ. Γεννηματά δεν ήταν μία απλή βουλευτής. Ηταν αναπληρώτρια της Αννας Διαμαντοπούλου, έχοντας βέβαια βασική αρμοδιότητα τα ΙΕΚ…

Η σημερινή θέση της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ αποτελεί σαφώς υπαναχώρηση από όσα έλεγε το 2011, με σαφή πρόθεση να «χωρέσει», διαφοροποιούμενη πολιτικά, κάπου ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Θλιβερό και αναποτελεσματικό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή