Από το έντερο ξεκινά η νόσος του Πάρκινσον

Από το έντερο ξεκινά η νόσος του Πάρκινσον

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το έντερο φαίνεται να ξεκινά η νόσος του Πάρκινσον, που πλήττει τον εγκέφαλο, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Η μελέτη εκπονήθηκε σε ποντίκια και δείχνει ότι η τοξική πρωτεΐνη άλφα-συνουκλεΐνη σχηματίζεται στο έντερο και ταξιδεύει έως τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Ειδικότερα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας Τεντ Ντόσον, οι οποίοι προχώρησαν στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Neuron, διαπίστωσαν ότι το Πάρκινσον σε πειραματόζωα μπορεί να ξεκινήσει από τη δημιουργία της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στο έντερο, η οποία και αποτελεί «σήμα κατατεθέν» στον εγκέφαλο των ασθενών με τη νόσο.

«Εχουμε πλέον τις πρώτες πειραματικές ενδείξεις ότι η νόσος Πάρκινσον μπορεί να ξεκινήσει στο έντερο και να ανεβεί στον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου», δήλωσε ο δρ Ντόσον. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πιθανώς ανοίγει ο δρόμος για να μπει τροχοπέδη στη νόσο σε διάφορα στάδια, ακόμη και προτού εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Το Πάρκινσον καταστρέφει προοδευτικά τον εγκεφαλικό ιστό, ιδίως τους νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη, με συνέπεια την εκδήλωση κινητικών και άλλων συμπτωμάτων. Χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου, για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία παρά μόνο διαχείριση και επιβράδυνση των συμπτωμάτων, είναι η ύπαρξη συσσωματώσεων της άλφα-συνουκλεΐνης σε ανώμαλη μορφή. Με δεδομένο ότι ο εγκέφαλος και το έντερο επικοινωνούν διαρκώς, οι επιστήμονες αναζητούν εδώ και μερικά χρόνια την αιτία της νόσου και στο έντερο. Η νέα μελέτη παρέχει νέες ενδείξεις επ’ αυτού.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για να εξαπλωθεί η τοξική πρωτεΐνη από το έντερο μέχρι τη βάση του εγκεφάλου, έπειτα από άλλους δύο μήνες είχε εξαπλωθεί σε πολλές εγκεφαλικές περιοχές (μεταξύ των οποίων η αμυγδαλή) και σε επτά μήνες είχε πλέον διεισδύσει σε ζωτικές περιοχές, όπως ο ιππόκαμπος. Στο διάστημα αυτό παρατηρήθηκε επίσης σημαντική απώλεια νευρώνων παραγωγής ντοπαμίνης και στην πορεία τα τρωκτικά εμφάνισαν τα τυπικά σημάδια του Πάρκινσον, κινητικά και μη (κατάθλιψη, απώλεια αίσθησης όσφρησης, προβλήματα μνήμης και μάθησης κ.ά.).

Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν και για τους ανθρώπους – κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή