«Πολυεθνικές» αναβολικών

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προπονητές bodybuilding, ιδιοκτήτες γυμναστηρίων και καταστημάτων με συμπληρώματα διατροφής είναι οι περισσότεροι από τους 10 κατηγορουμένους για συμμετοχή σε δύο κυκλώματα παρασκευής και πώλησης αναβολικών, που εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία. Σε έρευνες που έγιναν την Τετάρτη στα παράνομα εργαστήρια και στα σπίτια των κατηγορουμένων, βρέθηκαν 3.000 κάψουλες με αναβολικές ουσίες έτοιμες προς πώληση και πρώτες ύλες για την παρασκευή παράνομων σκευασμάτων, όπως για παράδειγμα δοχεία με αναβολικά σε υγρή μορφή. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για ποσότητες στανοζολόλης, τεστοστερόνης και ναδρολόνης, σκευάσματα που δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα και θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία των αθλητών. Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε άρσεις απορρήτου στα τηλέφωνα και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπόπτων, ενώ ζήτησαν τη συνδρομή και της Facebook προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι διαχειριστές συγκεκριμένων ομάδων και προφίλ. Για συμμετοχή στην πρώτη ομάδα κατηγορούνται πέντε άτομα.

Οι δοσοληψίες

Αγόραζαν τις πρώτες ύλες από τη Βουλγαρία, παρασκεύαζαν τα αναβολικά σε παράνομο εργαστήριο στην Καλλιθέα και πωλούσαν τα σκευάσματα σε Ελλάδα, Κύπρο ακόμα και στη Γερμανία. Για τις δοσοληψίες με το εξωτερικό χρησιμοποιούσαν εταιρείες μεταφοράς συναλλάγματος (Western Union, MoneyGram) και αντίστοιχα, για την παράδοση των αναβολικών εταιρείες ταχυμεταφορών. Εντός της χώρας, ως σημεία πώλησης του παράνομου εμπορεύματός τους, χρησιμοποιούσαν καταστήματα αναβολικών που διατηρούσαν στον Νέο Κόσμο, στη Νέα Σμύρνη και αλλού. Ενδεικτικά, ο ένας από τους συλληφθέντες 37 ετών είναι αθλητής bodybuilding με διακρίσεις στις διοργανώσεις «Wabba International Greece» και «IBFA Hellas». Μέχρι τη σύλληψή του προπονούσε στο bodybuilding μια 29χρονη υπήκοο Αλβανίας, δίνοντάς της αναβολικά, ενώ έστελνε ταχυδρομικά αναβολικά σε γυμναστήρια της Περιφέρειας καθώς και της Βουλγαρίας. Ως αθλητής και προπονητής bodybuilding εμφανίζεται ένα ακόμα μέλος του πρώτου κυκλώματος, 33 ετών. Προπονούσε Ελληνίδα πρωταθλήτρια στο bodybuilding στην οποία, όπως προέκυψε από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, χορηγούσε αναβολικά σκευάσματα. Και στη δεύτερη ομάδα συμμετέχουν –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– πέντε άτομα. Ως αρχηγός της περιγράφεται 33χρονος υπήκοος Αυστρίας, ο οποίος διατηρούσε ένα ψεύτικο προφίλ στο Διαδίκτυο με στοιχεία «Ανδρέας Παπαδόπουλος». Μέσω αυτού καθώς και μιας ακόμα σελίδας στο Facebook, οι κατηγορούμενοι επικοινωνούσαν με πελάτες τους και «μοίραζαν» αναβολικά σκευάσματα σε Ελλάδα και Κύπρο. Στα επίσημα δικαστικά έγγραφα μάλιστα παρατίθενται τα ονόματα αθλητών που προμηθεύονταν αναβολικά από το κύκλωμα. Πρόκειται για άτομα που έχουν συμμετάσχει σε εγχώριους και διεθνείς αγώνες σωματικής διάπλασης, πετυχαίνοντας διακρίσεις, αθλητές πολεμικών τεχνών, πυγμαχίας, ελληνορωμαϊκής πάλης κ.ά. Εις βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση του κώδικα αντιντόπινγκ και ξέπλυμα χρήματος. Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν χθες στον ανακριτή, από τον οποίο ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη. Ο νομικός εκπρόσωπος τεσσάρων από τους κατηγορουμένους, Κωνσταντίνος Γώγος, δήλωσε στην «Κ» ότι «παρά τις αλλεπάλληλες παρακολουθήσεις των αστυνομικών αρχών καταλήξαμε σε μια δικογραφία με ασύνδετους ρόλους μελών, χωρίς επί της ουσίας τέλεση ποινικών αδικημάτων. Εχουμε εμπιστοσύνη στις ανακριτικές αρχές, αναμένοντας τα αποτελέσματα της κύριας ανάκρισης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή