Στην Ιαπωνία παρά το τρέμουλο η Μέρκελ

Στην Ιαπωνία παρά το τρέμουλο η Μέρκελ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αναχώρησε χθες για την Ιαπωνία, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του G20, παρά το δεύτερο περιστατικό αδυναμίας της μέσα σε οκτώ ημέρες.

Σε εκδήλωση, κατά την οποία στεκόταν όρθια δίπλα στον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, η καγκελάριος άρχισε να τρέμει. Το περιστατικό διήρκεσε περίπου δύο λεπτά, ενώ η 64χρονη Μέρκελ σταύρωσε τα χέρια της σε μια προσπάθεια να ελέγξει το σώμα της. Εν συνεχεία συνήλθε και συνέχισε κανονικά το πρόγραμμά της, το οποίο περιελάμβανε την παρουσία της στη Βουλή για την ορκωμοσία της νέας υπουργού Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, της προσφέρθηκε ένα ποτήρι νερό το οποίο αρνήθηκε να πιει. «Η καγκελάριος είναι καλά. Ολα θα γίνουν όπως έχουν σχεδιαστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ. Το επεισόδιο συνέβη στο προεδρικό μέγαρο (Σλος Μπελβί), όπου η καγκελάριος παρίστατο για την ομιλία του προέδρου Σταϊνμάγερ προς τιμήν της απερχόμενης υπουργού Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ. Επειτα από δύο μεγάλα κύματα καύσωνα, η θερμοκρασία στο Βερολίνο είχε πέσει χθες το πρωί στους 21 βαθμούς, σε αντίθεση με την περασμένη εβδομάδα, όταν το τρέμουλο «χτύπησε» την καγκελάριο στη διάρκεια τελετής σε ανοικτό χώρο, με δυνατό μεσημεριανό ήλιο και θερμοκρασία 30 βαθμών. Το επεισόδιο εκείνο είχε αποδοθεί σε αφυδάτωση. «Ηπια τρία ποτήρια νερό και ένιωσα αμέσως πολύ καλύτερα», είχε πει τότε η Μέρκελ. Η ίδια φάνηκε για πρώτη φορά να τρέμει το 2017, κατά την επίσημη υποδοχή της στο Μεξικό από τον τότε πρόεδρο της χώρας, Ενρίκε Πένια Νιέτο. Σε εκείνη την περίπτωση, ο εκπρόσωπός της είχε αποδώσει το περιστατικό σε αφυδάτωση και δυσκολία προσαρμογής στο ύψος των 2.000 μέτρων.

Η Αγκελα Μέρκελ είναι γνωστή για τη μεγάλη σωματική αντοχή της και την ικανότητα να βγάζει «νοκ άουτ» τους συνομιλητές της, εστιάζοντας σε πολύπλοκες λεπτομέρειες λεπτών διαπραγματεύσεων, ακόμη και έπειτα από ολονύκτιες διαβουλεύσεις. Εχει αυτοχαρακτηριστεί ως «καμήλα» στο θέμα του ύπνου, εκμυστηρευόμενη ότι μπορεί να αντέξει για ημέρες με ελάχιστο ύπνο, εφόσον στη συνέχεια ακολουθήσει μια νύχτα καλού ύπνου. Στα δεκατέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην καγκελαρία, ελάττωσε τους ρυθμούς εργασίας για λόγους υγείας μόνο μία φορά, στις αρχές του 2014, όταν τραυματίστηκε κάνοντας σκι και χρειάστηκε επί τρεις εβδομάδες να δουλεύει από το σπίτι.

Δεν είναι γνωστό αν η καγκελάριος πάσχει από κάποιο πρόβλημα υγείας που προξενεί τέτοιου είδους αντιδράσεις. Ενώ οι διαγνώσεις εξ αποστάσεως δίνουν και παίρνουν, επίσημες ανακοινώσεις δεν υπάρχουν. Πάντως, στο ταξίδι της στην Ιαπωνία, όπως σε όλα τα ταξίδια καγκελαρίων στο εξωτερικό, η Αγκελα Μέρκελ συνοδεύεται από γιατρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή