Politico: Ηγετική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο δεύτερο ντιμπέιτ των Δημοκρατικών

Politico: Ηγετική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο δεύτερο ντιμπέιτ των Δημοκρατικών

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το πρώτο μισό της δεύτερης τηλεοπτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος για το Δημοκρατικό Κόμμα, που έγινε χθες το βράδυ (τοπική ώρα Φλόριντας) ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την εικόνα που θα ήθελε να παρουσιάσει: ως ο κεντρικός διεκδικητής της προεδρίας των ΗΠΑ για τους Δημοκρατικούς, σχολιάζει το Politico.

Από την άλλη μεριά, η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Καμάλα Χάρις προσπάθησε να αλλάξει την θετική αυτή εικόνα για τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς του επιτέθηκε για την αντίθετη στάση του σε ζητήματα φυλετικού διαχωρισμού, αλλά και για τις σχέσεις συνεργασίας που είχε τα χρόνια που υπηρέτησε στην Γερουσία των ΗΠΑ.  

Στην διάρκεια της φραστικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, τόσο ο Μπάιντεν, όσο και η Χάρις ύψωσαν τις φωνές τους, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν για τα φυλετικά ζητήματα.

Από την αντιπαράθεση αυτή, η Χάρις αναδείχτηκε ως η πιο θορυβώδης διεκδικήτρια του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, στην τηλεοπτική σκηνή.

Μερικές από τις χαρακτηριστικές στιγμές της τηλεμαχίας:

Η συζήτηση άρχισε με τους δύο υποψηφίους Τζο Μπάιντεν και Μπέρνι Σάντερς που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, με μία επίδειξη της ρητορικής ικανότητας που διαθέτουν.

Politico: Ηγετική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο δεύτερο ντιμπέιτ των Δημοκρατικών-1

Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του, σύμφωνα με τα οποία οι πλούσιοι δεν θα αντιμετωπιστούν πολύ διαφορετικά από μια προεδρία Μπάιντεν, ο πρώην αντιπρόεδρος επιτέθηκε άμεσα κατά του πιο προσφιλή στόχου του: του προέδρου Τραμπ.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ νομίζει ότι η Wall Street οικοδόμησε την Αμερική. Οι συνηθισμένοι Αμερικανοί της μεσαίας τάξης οικοδόμησαν την Αμερική» είπε ο Μπάιντεν.

Ο Σάντερς δέχθηκε μία ερώτηση για το αν οι προτάσεις του θα έχουν ως συνέπεια την επιβολή αυξημένων φόρων για την μεσαία τάξη. Αφού εξήγησε την ανάγκη εφαρμογής του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Medicare for All), αλλά και την χρηματοδότηση της προσπάθειας για την αντιμετώπιση του χρέους από τα σπουδαστικά δάνεια, ο ίδιος είπε ότι οι φόροι θα αυξηθούν, αλλά τα οικονομικά κόστη για την υγεία θα μειωθούν.

«Έχουμε ένα νέο όραμα για την Αμερική. Την περίοδο αυτή, έχουμε τρεις ανθρώπους σε αυτή την χώρα που έχουν περισσότερο πλούτο από το 50% της Αμερικής, ενώ 500.000 άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους σήμερα. Νομίζουμε ότι είναι καιρός για αλλαγή. Πραγματική αλλαγή,» είπε ο Σάντερς. «Με αυτό εννοώ ότι η φροντίδα υγείας είναι κατά την άποψή μου, ένα ανθρώπινο δικαίωμα». 

Η επίθεση της Χάρις στον Μπάιντεν

Politico: Ηγετική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο δεύτερο ντιμπέιτ των Δημοκρατικών-2

Η Χάρις ήταν η μόνη Αφροαμερικανή στο τηλεοπτικό πλατό και προκάλεσε άμεσα τον Μπάιντεν για το ζήτημα των φυλετικών διακρίσεων στην διάρκεια της συζήτησης, που πυροδοτήθηκε από τον πυροβολισμό που δέχθηκε ένας Αφροαμερικανός στην πόλη του Μπάτιγκιεγκ, το Σάουθ Μπεντ.

«Δεν πιστεύω ότι είστε ρατσιστής, ενώ συμφωνώ μαζί σας, όταν δεσμεύεστε για την σημασία που έχει η εξεύρεση κοινού εδάφους» είπε η Χάρις απευθυνόμενη στον Μπάιντεν. «Ωστόσο, πιστεύω και είναι προσωπικό και ήταν δυσάρεστο να ακούω [τα όσα είπατε] για την φήμη δύο γερουσιαστών των ΗΠΑ που στήριξαν την φήμη και την καριέρα τους στον φυλετικό διαχωρισμό αυτής της χώρας. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό, αλλά συνεργαστήκατε μαζί τους εκφράζοντας την αντίθεσή σας στην μετακίνηση [μαθητών]» είπε η Χάρις.

Ο εκνευρισμός του Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος στον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο [Μπαράκ Ομπάμα] που είχαν οι ΗΠΑ, ενώ εκνευρίστηκε από το σχόλιο της Χάρις και την κριτική που του άσκησε. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι έχει εκφραστεί θετικά για τους υπέρμαχους των φυλετικών διακρίσεων, τονίζοντας ότι είχε αντιταχθεί μόνο στο ζήτημα της ομοσπονδιακής εμπλοκής σε ζητήματα μεταφοράς μαθητών που είχαν τοπικό χαρακτήρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή