Παράνομη η 12μηνη προφυλάκιση Γιουτσέλ

Παράνομη η 12μηνη προφυλάκιση Γιουτσέλ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράνομη έκρινε χθες το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας την προφυλάκιση του Γερμανοτούρκου δημοσιογράφου και ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτσέλ. Ο Γιουτσέλ είχε φυλακιστεί χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες το 2017, για να παραμείνει έγκλειστος μέχρι την αποφυλάκισή του τον Φεβρουάριο του 2018. Η σύλληψή του είχε προκαλέσει όξυνση στις σχέσεις Αγκυρας – Βερολίνου. Το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας θεώρησε ότι η κράτησή του παραβίασε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του στην ελεύθερη έκφραση. Ο Γιουτσέλ κρατήθηκε εννέα μήνες στην απομόνωση, ενώ μετά την αποφυλάκισή του αποκάλυψε ότι έπεσε θύμα βασανιστηρίων και απειλών. Στο μεταξύ, την κράτηση Τούρκου υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη ενέκρινε δικαστήριο της πόλης, μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για κατασκοπεία και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος. Η δίκη του 59χρονου διερμηνέα Μετίν Τοπούζ αναβλήθηκε για τις 18 Σεπτεμβρίου. Ο Τοπούζ υπήρξε υπάλληλος της αμερικανικής υπηρεσίας καταπολέμησης ναρκωτικών DEA και συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 για σχέσεις με τον αυτοεξόριστο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν. Εφόσον καταδικαστεί, αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Εν τω μεταξύ, για τις 18 Ιουλίου αναβλήθηκε χθες η δίκη της επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και συνεργάτιδος του εν αναμονή δημάρχου της Πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου, Κανάν Καφταντσίογλου, που αντιμετωπίζει κατηγορίες προσβολής του προέδρου με δημοσιεύσεις της σε κοινωνικά δίκτυα. Η Κανάν κατηγορείται επίσης για προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης με μήνυμά της στο Τwitter το 2013, όπου αναφερόταν στον θάνατο γυναίκας ιδρύτριας κουρδικής αντιστασιακής οργάνωσης στο Παρίσι. Η ίδια υποστηρίζει ότι η δίκη της έχει πολιτικά κίνητρα, ενώ η εισαγγελία έχει προτείνει ποινή κάθειρξης 17 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή