Φράουλες, σαντιγί και… ώρα για Γουίμπλεντον

Φράουλες, σαντιγί και… ώρα για Γουίμπλεντον

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι είναι το «SW19» και γιατί χιλιάδες πακέτα από… φράουλες το γράφουν στη συσκευασία τους αυτές τις μέρες στην Αγγλία;

Πρόκειται για τον ταχυδρομικό κώδικα της νοτιοδυτικής περιοχής (South West) του Λονδίνου υπ’ αριθμόν 19 και αφορά τη συνοικία του Γουίμπλεντον, όπου το διάσημο «All England Club» υποδέχεται από τη Δευτέρα και για δύο εβδομάδες το κυρίως ταμπλό της κορυφαίας διοργάνωσης τένις στον κόσμο.

Οσο για τις φράουλες, αυτές αποτελούν το παραδοσιακό έδεσμα των φίλων του τένις, μαζί με άφθονη σαντιγί, στις εξέδρες των γηπέδων του Γουίμπλεντον, αλλά και στους καταπράσινους λόφους γύρω από τις εγκαταστάσεις.

Και τι θα δουν φέτος εκεί οι φίλοι του αθλήματος; Το Γουίμπλεντον είναι ίσως το λιγότερο προβλέψιμο τουρνουά, και αυτή είναι και η μαγεία του, πέρα από τη μυρωδιά του χορταριού. Ετσι, οι προβλέψεις δίνουν και παίρνουν (όπως και τα στοιχήματα, άλλωστε για την Αγγλία μιλάμε), αλλά τα κατά τεκμήριο φαβορί είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς στους άνδρες και η Ασλι Μπάρτι στις γυναίκες.

Με τους Στέφανο Τσιτσιπά και Μαρία Σάκκαρη στην πρώτη γραμμή και πάλι, όπως και στο φετινό Ρολάν Γκαρός, το ελληνικό ενδιαφέρον αναμένεται μεγάλο, καθώς ο μεν Στέφανος έχει τον αριθμό 7 της κατάταξης και μπαίνει στη διοργάνωση κόντρα στον Ιταλό Τόμας Φαμπιάνο, ενώ η Μαρία, με τον αριθμό 31, αντιμετωπίζει στον πρώτο γύρο την Αμερικανίδα Μπερνάρντα Πέρα.

Το σύστημα κατάταξης στο ταμπλό των ανδρών είναι διαφορετικό από των γυναικών: Ενώ στις γυναίκες ακολουθείται πιστά η παγκόσμια κατάταξη της WTA, στους άνδρες οι διοργανωτές χρησιμοποιούν δική τους κατάταξη με βασικό παράγοντα τις συνολικές επιδόσεις των τενιστών στο χορτάρι.

Αποτέλεσμα της παράδοσης αυτής στο Γουίμπλεντον είναι να βρίσκεται φέτος στο Νο 3 του ταμπλό ο Ραφαέλ Ναδάλ, αντί για το Νο 2 όπου βρίσκεται στην παγκόσμια κατάταξη, καθώς ο πολυνίκης του τουρνουά, Ρότζερ Φέντερερ παίρνει αυτός τη δεύτερη θέση, που σημαίνει ότι ώς τον τελικό θα αποφύγει τον κορυφαίο στην κατάταξη Τζόκοβιτς. «Δεν μου φαίνεται σωστό το σύστημα», δήλωσε ενοχλημένος ο Ναδάλ, αλλά τελικά η χθεσινή κλήρωση τον έφερε στο ίδιο μέρος του ταμπλό με τον Φέντερερ. Ετσι, αν δεν πέσουν θύματα έκπληξης, θα λύσουν τις διαφορές τους στα ημιτελικά.

Την ώρα που ο 37χρονος Φέντερερ μπαίνει ως δεύτερος και ο 33χρονος Ναδάλ ως τρίτος, στο ταμπλό των γυναικών θα μπει για πρώτη φορά στην ιστορία μια 15χρονη Αμερικανίδα. Η Κόρι «Κόκο» Γκοφ κατέστη η νεότερη τενίστρια που θα παίξει στο κυρίως ταμπλό αφότου το Γουίμπλεντον έγινε ανοιχτό τουρνουά (δηλαδή και εκτός μελών του ομίλου).

Βεβαίως, τα φαβορί στις γυναίκες είναι άλλα, αφού πέρα από την Μπάρτι, επικρατέστερες θεωρούνται και η περυσινή νικήτρια Αντζελίκ Κέρμπερ και η Ναόμι Οζάκα. Η καινοτομία του φετινού Γουίμπλεντον είναι το τάι μπρέικ στο πέμπτο σετ των ανδρών, καταργώντας την ανάγκη για διαφορά δύο γκέιμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή