Μάθημα για τη Βρετανία το πάθημα της Ελβετίας

Μάθημα για τη Βρετανία το πάθημα της Ελβετίας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρήξη που επήλθε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ελβετία αναφορικά με τη διαπραγμάτευση μετοχών ελβετικών εταιρειών αποτελεί προάγγελο των δεινών που θα αντιμετωπίσει η Βρετανία. Η απόφαση των Βρυξελλών να μην ανανεώσουν την προνομιακή μεταχείριση που επεφύλασσε έως τώρα στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης θα δυσχεράνει τις συναλλαγές και θα τις καταστήσει πιο δαπανηρές. Ανάλογα προβλήματα θα αντιμετωπίσει η Βρετανία αν στα τέλη Οκτωβρίου αποσπαστεί από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. H Βρετανία, όμως, έχει λιγότερες αντιστάσεις από την Ελβετία.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην αναγνωρίζει πλέον το ελβετικό χρηματιστήριο SIX ως ισότιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων υποκινείται από πολιτικά κίνητρα. Οι κανόνες που διέπουν το ελβετικό χρηματιστήριο είναι ίδιοι με εκείνους της Ε.Ε. Η κίνηση της Κομισιόν στοχεύει, όμως, στο να εντείνει την πίεση στη Βέρνη και να  την αναγκάσει να υπογράψει συμφωνία που θα απλουστεύει τις διμερείς σχέσεις. Μια συμφωνία που έχει ήδη καθυστερήσει πολύ. Η ρήξη, όμως, συνεπάγεται λιγότερες  συναλλαγές στην Ελβετία, καθώς οι περισσότεροι επενδυτές που αγοράζουν και πωλούν μετοχές, όπως, για παράδειγμα, της Roche ή της Nestle, έχουν έδρα στην Ε.Ε. Και βέβαια μπορούν να μεταφέρουν τις συναλλαγές τους σε χρηματιστήρια στην Ε.Ε. Γι’ αυτό και η Βέρνη προχώρησε σε αντίποινα απαγορεύοντας τη διαπραγμάτευση των ελβετικών μετοχών σε οποιοδήποτε από τα χρηματιστήρια της Ε.Ε. Ευελπιστεί, έτσι, πως θα επιστρέψει στην αλπική χώρα το 30% των συναλλαγών ελβετικών μετοχών που έως τώρα  εκτελούνται στα χρηματιστήρια της Ε.Ε. Εκείνοι που έχουν να χάσουν περισσότερο από όλους είναι οι επενδυτές. Δεδομένου ότι οι συναλλαγές θα επιστρέφουν στη Ζυρίχη, οι επενδυτές θα έχουν λιγότερες επιλογές και θα πληγεί ο ανταγωνισμός.

Επιπλέον, οι εξελίξεις μπορεί να απομακρύνουν τις συναλλαγές από τα χρηματιστήρια και να τις μεταφέρουν στην εξωχρηματιστηριακή αγορά, να τις μετατρέψουν δηλαδή σε ιδιωτικές συν αλλαγές μεταξύ των κατόχων τίτλων. Στην αγορά αυτή, όμως, υπάρχει λιγότερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τόσο τις τιμές όσο και τον όγκο των συναλλαγών.

Στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, θα υπάρξουν ανάλογα προβλήματα εφόσον το χρηματιστήριο του Λονδίνου δεν θα έχει πλέον ισότιμο καθεστώς με τα χρηματιστήρια της Ε.Ε. Οι διαπραγματευτές από την Ε.Ε. θα μεταφέρουν τις συναλλαγές στη Γηραιά Ηπειρο αφαιρώντας από την αγορά του Λονδίνου σημαντικό όγκο συναλλαγών. Περισσότερο από το 1/3 των συναλλαγών μετοχών της Ε.Ε. διεξάγεται αυτή τη στιγμή μέσω Βρετανίας. Στο 30% αυτών των συναλλαγών συμμετέχει κάποια πλευρά χώρας της Ε.Ε., σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας. Αυτό σημαίνει πως θα χαθούν συναλλαγές αξίας περίπου 2,7 δισ. ευρώ την ημέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Breakingviews.

Σε αντίθεση με τη Βέρνη, το Λονδίνο δεν έχει πολλούς τρόπους να αντιδράσει. Θα μπορούσε να διακόψει τις συναλλαγές των βρετανικών μετοχών στη Γηραιά Ηπειρο. Κάτι τέτοιο, όμως, θα είναι αμελητέο και δεν θα αναπληρώσει τις χαμένες συναλλαγές. Εχοντας γνώση των κινδύνων, οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα στη Βρετανία προσπαθούν ήδη να διασφαλίσουν πλατφόρμες συναλλαγών στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ ή σε άλλα χρηματιστήρια της Ε.Ε. Η κυβέρνηση της Βρετανίας, πάντως, δεν έχει κανέναν προφανή τρόπο να αμβλύνει τις συνέπειες του Brexit. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή