Επιστροφή της οικονομίας από το ταξίδι στον χρόνο

Επιστροφή της οικονομίας από το ταξίδι στον χρόνο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξαφνικά, η ελληνική οικονομία επιστρέφει στο 2013! Επειτα από όλα όσα ζήσαμε την πενταετία που πέρασε, το ΑΕΠ της χώρας φέτος έφθασε στο επίπεδο που ήταν πριν από πέντε χρόνια. Είναι σαν να ζήσαμε ένα ταξίδι στον χρόνο και διαπιστώνουμε ότι τα προβλήματα που γνωρίζαμε υπάρχουν, απλώς είναι λίγο μεγαλύτερα. Το δυσάρεστο είναι ότι το δημόσιο χρέος είναι μεγαλύτερο από το 2013. Σε απόλυτους αριθμούς, ξεπέρασε τα 358,9 δισ., ενώ το 2013 ήταν λίγο πάνω από 320 δισ. ευρώ. Αυτό που άλλαξε είναι ότι κάποιοι που χαρακτήριζαν τότε «επονείδιστο» το χρέος, το μεγάλωσαν. Φρόντισαν να το αυξήσουν, αφού το 2018 ο καθαρός (νέος) δανεισμός της χώρας ήταν 30 δισ. ευρώ. Αυτό που πριν από πέντε χρόνια ήταν κατακριτέο και «επονείδιστο», έγινε η ευλογημένη «επιστροφή στις αγορές».

Οι «τοκογλύφοι» που μας επέβαλαν το χρέος χρέωναν υψηλό επιτόκιο για να το ξεπληρώσουμε; Οχι. Το ελληνικό Δημόσιο πλήρωνε μικρότερο επιτόκιο από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του «παλαιού καθεστώτος», οι «διεφθαρμένοι γερμανοτσολιάδες», είχαν πετύχει συμφωνίες με τις οποίες το ελληνικό Δημόσιο δανειζόταν με χαμηλό επιτόκιο από 1,61% έως 1,7% τα χρόνια που πέρασαν. Με αυτό το χαμηλό επιτόκιο εξυπηρετήθηκε το δημόσιο χρέος τα προηγούμενα χρόνια και με την υπερφορολόγηση εξοικονομήθηκε το «δημοσιονομικό μαξιλάρι» για να γίνουν προεκλογικές παροχές.

Και τώρα που επιστρέψαμε; Η (επόμενη) κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα. Η σημερινή «έκλεισε» όπως μπορούσε εκκρεμότητες, έκανε προσλήψεις και τακτοποιήσεις και όλοι την αντιμετωπίζουν ως απερχόμενη. Φυσικά και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προς τις οποίες είναι το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους και γνωρίζουν ότι τα πρόσφατα ρουσφετολογικά μέτρα διακινδυνεύουν την ομαλή πορεία της οικονομίας.

Την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει το Euroworking Group, που θα προετοιμάσει την ατζέντα για το Eurogroup της 8ης Ιουλίου. Το «ελληνικό θέμα», δηλαδή τα προεκλογικά μέτρα, δεν περιλαμβάνεται στις δύο θερινές συνεδριάσεις του συμβουλίου. Δεν πρόκειται να διατυπωθούν προειδοποιήσεις και συστάσεις προς την Αθήνα περί δημοσιονομικού κενού. Δεν θέλουν να δείξουν ότι επεμβαίνουν στην προεκλογική κίνηση.

Αλλωστε, και η εκπροσώπηση της χώρας θα γίνει σε υπηρεσιακό και όχι σε πολιτικό επίπεδο. Αντί του αρμόδιου υπουργού, θα συμμετάσχει στέλεχος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Το ίδιο θα συμβεί στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου, το οποίο συνεδριάζει την επομένη των εκλογών, οπότε δεν θα έχει προλάβει να ορκιστεί νέος υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, η πραγματική συζήτηση θα γίνει το φθινόπωρο, όταν η δημοσιονομική εικόνα θα είναι ξεκάθαρη, θα έχουν αποσαφηνιστεί οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης. Στο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της, στα οποία μάλλον θα περιλαμβάνονται και μερικοί «άσοι». Η ανατροπή του αρνητικού κλίματος και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης είναι βέβαιο ότι θα φέρει το τέλος των capital controls καθώς και την αναβάθμιση της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους. Αυτό και μόνον θα αλλάξει την ατμόσφαιρα.

Η γρήγορη ανατροπή της σημερινής εικόνας δεν σημαίνει ότι επιλύθηκαν όλα τα προβλήματα, αλλά επιτρέπει τη διαχείρισή τους διαφορετικά. Η ελληνική οικονομία μπορεί να αρχίσει να χρηματοδοτείται από το νέο QE της ΕΚΤ, αλλά και οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αυξήσουν τα κρατικά ομόλογα που αγοράζουν, αφού έχουν πλέον καλύτερη αξιολόγηση. Τα προβλήματα δεν θα έχουν λυθεί, αλλά θα είναι μια διαφορετική μέρα. Κανονική. Χωρίς τις εξωτικές περιπέτειες που είχαμε συνηθίσει να ζούμε όταν ταξιδεύαμε στα βάθη του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή