Ο Βελόπουλος, ο Γιάνης και ο Κοέλιο

Ο Βελόπουλος, ο Γιάνης και ο Κοέλιο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μυαλό ενός ψηφοφόρου του Βελόπουλου είναι ένα μυαλό τετράγωνο, που λένε, το οποίο ακολουθεί με αυστηρότητα την οδό της επαγωγής. Ξυπνάει, ας πούμε το πρωί, πρέπει να πληρώσει ΔΕΗ, δεν έχει τα χρήματα, θυμώνει, θυμάται την Αλωση της Πόλης και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, αν ο Πατριάρχης ξαναλειτουργήσει στην Αγιά Σοφιά, δεν θα χρειάζεται ούτε ΔΕΗ ούτε τίποτε. Αν αργότερα στο καφενείο τον ρωτήσουν πού τα ’μαθε όλ’ αυτά, θα συστήσει στους αμόρφωτους να διαβάσουν καμιά επιστολή του Ιησού για να ξεστραβωθούν. Αφού δε αποφανθεί ότι όλοι οι πολιτικοί είναι λαμόγια και όλοι οι γιατροί σου ζητάνε φακελάκια για να σου βγάλουν τη χολή, γι’ αυτό χρειάζεται η θανατική ποινή, θα πεταχτεί από το καφενείο για να τσακωθεί. Αιτία του τσακωμού είναι κάποιος οδηγός ο οποίος δεν μπορεί να περάσει επειδή ο ψηφοφόρος του Βελόπουλου έχει παρκάρει στη μέση του δρόμου. Θα του φωνάξει ότι έχει χώρο και για φορτηγό, εκείνος θα του απαντήσει ότι δεν μπορεί να περάσει γιατί δεν έχει φορτηγό, φωνές, κορναρίσματα κι αυτός θα τους κάνει τη χάρη να μαζέψει το όχημα. Επιστρέφοντας σπίτι, θα αγοράσει ένα καρπούζι δεκαπέντε κιλών από τον πλανόδιο της γωνίας, αυτούς που λένε Ρομά, και μέχρι να το παγώσει στο ψυγείο θα μονολογεί μέσ’ απ’ τα δόντια του: «Και μετά με ρωτάνε γιατί να ψηφίσω Βελόπουλο». Απλά πράγματα.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά με το μυαλό του ψηφοφόρου του Γιάνη. Αυτός θαυμάζει την οικονομική του σκέψη. Δεν την καταλαβαίνει, αλλά του θυμίζει τη «Φαλακρή τραγουδίστρια», που επίσης δεν την είχε καταλάβει αλλά του άρεσε πολύ. Γενικά του αρέσουν πράγματα που δεν καταλαβαίνει. Η φράση «αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες» τον εντυπωσιάζει ακόμη. Ο ίδιος το μόνο που έχει καταφέρει να πει είναι «αγάπη μου, άργησα και η τράπεζα είχε κλείσει». Εκείνη τον ρωτάει: «Πού σερνόσουν όλη μέρα;». Ερώτηση που δεν έκανε η σύζυγος του Γιάνη στον Γιάνη. Τότε που έκλεισαν οι τράπεζες αυτός χρωστούσε τα μαλλιά της κεφαλής του και επιτέλους είχε μια γερή δικαιολογία να μην πληρώσει. Ο Γιάνης είναι και trendy. Του αρέσει το ντύσιμό του, τα σκούρα ριχτά με τον αέρα του σκεπτόμενου τετρακέφαλου. Με τη γυναίκα του τον αποκαλούν «ο Πάολο Κοέλιο της οικονομίας». Αυτή αγαπάει το διάβασμα και επειδή αγαπάει μόνον ό,τι μπορεί να καταλάβει έχει διαβάσει τα άπαντα του Κοέλιο. «Από το Διάστημα τα σύνορα είναι παράλογα», είπε ο Γιάνης. «Αν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να το πετύχεις», έγραψε ο Πάολο και το επαναλαμβάνει καθημερινά η σύζυγος. «Ναι, αλλά ο Γιάνης είναι καθηγητής», τη διόρθωσε ο σύζυγός της. Κι έχει κι αυτήν την ιδέα για το νόμισμα που δεν είναι νόμισμα και γι’ αυτό δεν έχει μνημόνια.

Απλά πράγματα, όμως καμιά φορά ακόμη και τα απλούστερα πράγματα απαιτούν σύνθετη σκέψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή