G20: Ενίσχυση της συνεργασίας στις επενδύσεις πρότεινε ο Πούτιν στον Ερντογάν

G20: Ενίσχυση της συνεργασίας στις επενδύσεις πρότεινε ο Πούτιν στον Ερντογάν

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέκταση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου G20 στην Οσάκα.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών τους ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι χαρά του που συναντάται ξανά με τον Ερντογάν και που συζητά μαζί του για αυτά τα ζητήματα.

«Καταρχάς θα ήθελα να παρατηρήσω την αύξηση στις εμπορικές μας συναλλαγές το 2018 κατά 16%. Γνωρίζουμε και οι δύο ότι υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό επενδύσεων ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και από τις δύο πλευρές. Νομίζω ότι πρέπει να ενισχυθούν. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας πλατφόρμας επενδύσεων στα 900 εκατ ευρώ », ανέφερε ο Πούτιν.

Επισήμανε ότι η Τουρκία και η Ρωσία εφαρμόζουν κοινά πρότζεκτ και όπως εξήγησε η Άγκυρα θα συμμετάσχει ως εταίρος στη ρωσική βιομηχανική διοργάνωση Innoprom τον Ιούλιο.

Ο Πούτιν συνέχισε αναφερόμενος στην αύξηση στις διμερείς σχέσεις στον τουρισμό. «Τον περασμένο χρόνο έξι εκατομμύρια τουρίστες από τη Ρωσία επισκέφθηκαν την Τουρκία. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ. Και φυσικά δεν είναι φιλάργυροι. Οι τουρίστες μας ξέρουν πώς να χαλαρώνουν. Τα έσοδα για τους Τούρκους εταίρους μας ανήλθαν σε πέντε δισ δολάρια».

Από την πλευρά του ο Ερντογάν ξεκίνησε τη συνάντηση όπως κάνει πάντα, δηλαδή χαιρετίζοντας τον Πούτιν και χαρακτηρίζοντάς τον έναν «καλό φίλο». «Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι πρόσφατα δώσαμε μια ώθηση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις», τόνισε.

Αναφέρθηκε στην εφαρμογή του πρότζεκτ για το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου, υπογραμμίζοντας ότι η πρώτη μονάδα του θα πρέπει να ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2023. «Από την άλλη, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό ο μη πυρηνικός εξοπλισμός να προέρχεται από την τουρκική αγορά», σημείωσε ο Ερντογάν.

Επισήμανε, τέλος, ότι η αγάπη των ρώσων τουριστών για την χώρα του παρέχει μια επιπλέον ώθηση για την ανάπτυξη της τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή