Στα άδυτα της Ιεράς Οδού, μια ελεγεία για τις στρώσεις του χρόνου

Στα άδυτα της Ιεράς Οδού, μια ελεγεία για τις στρώσεις του χρόνου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περιήγηση μέσα στο ημίφως της έκθεσης «+9» στην Ιερά Οδό 18-20 σε οδηγεί σε μία εμπειρία στο όριο δύο κόσμων, του πάνω και του κάτω. Σαν μια Νέκυια, σαν μια πορεία στις όχθες της Αχερουσίας, η επαφή με τη διασπορά των έργων σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας σε αυτόν τον χώρο γεννά αισθήματα στα όρια μιας ψευδαίσθησης. Είναι το νέο εικαστικό πρότζεκτ του επιμελητή Κώστα Πράπογλου, ο οποίος φέτος επιστρέφει με την πρόταση και το κόνσεπτ του «+9».

Ο τίτλος και μόνο (αλλά και η θέση της έκθεσης στη γεωγραφία της Αθήνας) υποδηλώνει τη συνάφεια με τη ψυχική και ιστορική διαστρωμάτωση. Στην Ιερά Οδό, απέναντι από το αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, ο χώρος της έκθεσης (που κανονικά έχει χρήση μουσικής σκηνής) στέκεται εννέα μέτρα πάνω από τα ταφικά μνημεία της αρχαίας Αθήνας, από τα θαμμένα ίχνη του αθηναϊκού παρελθόντος. Οι 16 εικαστικοί τριών γενεών που προσκλήθηκαν από τον Κώστα Πράπογλου διαχειρίστηκαν έννοιες κύκλου του χρόνου, ροής, μνήμης και προβολής στο μέλλον. Τα εννέα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, στα οποία ανιχνεύει κανείς θραύσματα παρελθούσας ζωής, προκαλούν τη σκέψη για τα εννέα μέτρα που θα γεννήσει ο χρόνος και που αυτά επίσης κάποτε θα καταχωθούν. Μέσα στον αυτοσχέδιο εκθεσιακό χώρο, που όμως μοιάζει σαν να φτιάχτηκε για να υποδεχθεί το «+9», ο επισκέπτης εισέρχεται σε ένα τοπίο άχρονο. Θα μπορούσε να είναι ένα προϊόν φαντασίας, ή ένας σπασμός παραίσθησης. Χρειάζονται λίγα λεπτά ώστε να γίνει η μετάβαση από το φως του δρόμου στο ημίφως του εκθεσιακού χώρου.

Σταλάζει, λεπτό το λεπτό, η δύναμη των έργων, διεσπαρμένων σε κοιλότητες και αναβαθμούς, σε πλατώματα και κόγχες. Ο επισκέπτης τα ανακαλύπτει ορισμένες φορές απρόοπτα, άλλες φορές οδεύει να τα συναντήσει, τις περισσότερες φορές επιθυμεί να ξανακάνει τη διαδρομή έχοντας ήδη την εμπειρία της πρώτης θέασης. Τα έργα είναι εγκαταστάσεις και βίντεο, σχόλια πάνω στη μνήμη και τον χρόνο, απρόσμενες συναντήσεις με σκιές από όνειρα και προβολές. Ο Κώστας Πράπογλου είναι ένας τολμηρός επιμελητής. Εχει όραμα και φτιάχνει θελκτικό χαρμάνι καλλιτεχνών. Σε αυτήν την έκθεση συμμετέχουν οι Λυδία Ανδριώτη, Αντώνης Βολανάκης, Κλειώ Γκιζελή, Λυδία Δαμπασίνα, Διοχάντη, Ελένη Ζούνη, Γιάννης Κονταράτος, James M. Lane, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Μανώλης Μπαμπούσης, Εύη Σαββαΐδη, Νίκος Τρανός, Δέσποινα Χαριτωνίδη, Ζωή Χατζηγιαννάκη, Ευάγγελος Χατζής. Είναι μια εμπειρία που αθροίζεται, έργο το έργο.

Ομαδική έκθεση «+9». Επιμέλεια και concept design Κώστας Πράπογλου. Ιερά Οδός 18-20 (σταθμός μετρό Κεραμεικός). Εως 12 Ιουλίου (Τρ., Τετ., Πέμ., Παρ. 14.00-20.00). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή