Το παρελθόν της ιστιοπλοΐας «συνάντησε» το παρόν και το μέλλον στις Σπέτσες

Το παρελθόν της ιστιοπλοΐας «συνάντησε» το παρόν και το μέλλον στις Σπέτσες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκάφη με ιστορία που αγγίζει ή και ξεπερνάει τον ένα αιώνα ζωής, σκάφη ανυπολόγιστης αξίας, αλλά και πανέμορφα καΐκια έδωσαν για ένατη χρονιά «ραντεβού» στο Μπογάζι των Σπετσών για να πάρουν μέρος στη Ρεγκάτα των κλασικών και παραδοσιακών σκαφών που διοργανώνει ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος.

Η Ρεγκάτα των Σπετσών άρχισε την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί σήμερα.

Το παρελθόν της ιστιοπλοΐας «συνάντησε» το παρόν και το μέλλον στις Σπέτσες-1

Ανάμεσα όμως στα ξυλόγλυπτα σκαριά βρίσκεται και ένα σκάφος που, σε σχέση με αυτά που αγωνίζονταν, έμοιάζει σα να έχει… δραπετεύσει από το μέλλον. Πρόκειται για το «Νάκρα 17», τη «φόρμουλα» της ολυμπιακής ιστιοπλοΐας, το οποίο έφερε στο νησί της Μπουμπουλίνας η «καπετάνισσα» Σοφία Μπεκατώρου προκειμένου να το «συστήσει» στους ανθρώπους της θάλασσας και όχι μόνο. 

Το παρελθόν της ιστιοπλοΐας «συνάντησε» το παρόν και το μέλλον στις Σπέτσες-2

Στη διοργάνωση συμμετέχουν σκάφη από την Ελλάδα και το εξωτερικό και η ομορφιά των πολύχρωμων εικόνων συναγωνίζεται με την ομορφιά του αθλήματος της ιστιοπλοΐας. Σκούνες, τρικάταρτα, δικάταρτα, μονοκάταρτα, ketch, με φλόκους, αερόφλοκους, ράντες, κουντρίνια, και μπαλόνια σε διάφορα χρώματα, για άλλη μια χρονιά, έδωσαν εικόνες που θύμιζαν πίνακες ζωγραφικής, με «καμβά» ένα νησί που, ανά τους αιώνες, έχει συνδέσει την ιστορία και την ανάπτυξή του με το υγρό στοιχείο.

Το παρελθόν της ιστιοπλοΐας «συνάντησε» το παρόν και το μέλλον στις Σπέτσες-3

Στα εντυπωσιακά σκαριά με τις ναυπηγικές γραμμές των διαφορετικών δεκαετιών βρέθηκαν Έλληνες και ξένοι πρωταθλητές αλλά και φίλοι του αθλήματος. Με την «Glaramara», η οποία από τις ακτές της Τανγκέρης και την Κυανή Ακτή πλέει τα τελευταία χρόνια στα νερά του Αιγαίου, αγωνίζονται οι «χάλκινοι» Ολυμπιονίκες των 470 Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής ενώ στο τιμόνι της βρίσκεται ο πρωταθλητής των Φινν Γιάννης Μιτάκης. Οι «χάλκινες» Ολυμπιονίκες του 2008 (Ίνγκλινγκ) Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη είναι στην παραδοσιακή λέμβο «Χρυσιής», ένα ξυλόγλυπτο κομψοτέχνημα.

Το παρελθόν της ιστιοπλοΐας «συνάντησε» το παρόν και το μέλλον στις Σπέτσες-4

Και μέσα σε όλες αυτές τις πανέμορφες εικόνες που ταξιδεύουν τον θεατή στο παρελθόν, υπάρχει και το Foiling «Νάκρα 17» της Σοφία Μπεκατώρου και του Μιχάλη Πατενιώτη, ένα σκάφος που είναι το πιο σύγχρονο στις ολυμπιακές κατηγορίες. Πρόκειται για το μοναδικό σκάφος που βρίσκεται μέχρι σήμερα στη χώρα μας και το έχουν αγοράσει οι δύο πρωταθλητές με στόχο να διεκδικήσουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Φυσικά, δεν παίρνει μέρος στη διοργάνωση αλλά οι δύο ιστιοπλόοι το έφεραν στις Σπέτσες με στόχο να το «γνωρίσουν» στους φίλους της ιστιοπλοΐας και να μυήσουν τα νέα παιδιά σε αυτή την, τεχνολογικά προηγμένη, κατηγορία. «Θέλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά τις γνώσεις μας για τα ιπτάμενα σκάφη. Η ελληνική ιστιοπλοΐα διαθέτει παρελθόν, παρόν και πρέπει να φροντίσουμε να έχει και ένα αντίστοιχο μέλλον», τόνισε στην «Κ» η «χρυσή» Ολυμπιονίκης.   

Το παρελθόν της ιστιοπλοΐας «συνάντησε» το παρόν και το μέλλον στις Σπέτσες-5

Στους χορηγούς επικοινωνίας της διοργάνωσης είναι και «Η Καθημερινή».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή