Κλιμακώνεται η ένταση στη Λιβύη – Τούρκοι στρατιώτες κρατούνται από δυνάμεις του Χάφταρ

Κλιμακώνεται η ένταση στη Λιβύη – Τούρκοι στρατιώτες κρατούνται από δυνάμεις του Χάφταρ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι Τούρκοι στρατιώτες κρατούνται από δυνάμεις του ανατολικού λιβυκού στρατού, πιστές στον στρατάρχη Χάλιφα Χάφταρ, δήλωσε η Αγκυρα, προσθέτοντας ότι αν δεν απελευθερωθούν άμεσα, η οργάνωση θα αποτελέσει «στόχο».

Πριν λίγο, δυνάμεις του Χάφταρ ανέφεραν ότι κατέρριψαν τουρκικό μη επανδρωμένο σκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, Μιτίγκα, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι πτήσεις.

Η Τουρκία στηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία την Τετάρτη απέκρουσε επίθεση δυνάμεων του αυτοαποκαλούμενου Εθνικού Λιβυκού Στρατού, οι οποίες προσπαθούν εδώ και τρεις μήνες να καταλάβουν την πρωτεύουσα της χώρας.

Η Αγκυρα έχει προμηθεύσει με drones και φορτηγά τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρωθυπουργό της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σεράζ, τον οποίο στηρίζει και η Δύση, ενώ οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν την υποστήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

«Η κράτηση των έξι πολιτών μας από τις παράνομες δυνάμεις που συνδέονται με τον Χάφταρ είναι μία ενέργεια, που αντιστοιχεί σε ληστεία και πειρατεία. Αναμένουμε την άμεση απελευθέρωση τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας πώς σε αντίθετη περίπτωση οι δυνάμεις του Χάφταρ θα αποτελέσουν «στόχο».

Την Κυριακή, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι οποιαδήποτε απειλή από τις δυνάμεις του Χάφταρ θα τιμωρείτο και ότι η Αγκυρα έχει λάβει μέτρα για να αποφευχθούν οι επιθέσεις.

«Καθώς συνεισφέρουμε στην εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, οποιαδήποτε απειλητική στάση ή επίθεση θα έχει σοβαρότατες συνέπειες. Θα απαντηθεί με τον πιο σκληρό και αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Ακαρ, σύμφωνα με τοπικά μέσα.

με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή