29 Οκτωβρίου 1960

Τηλεμαχία Νίξον-Κένεντι

Το 1960, χρονιά που στην Ελλάδα η τηλεόραση αρχίζει να λειτουργεί σε πειραματικό επίπεδο, 70.000.000 τηλεθεατές στις ΗΠΑ καθηλώνονται στις οθόνες τους για να παρακολουθήσουν την τηλεμαχία Νίξον-Κένεντι, ενόψει των αμερικανικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου για το προεδρικό αξίωμα. Το πρώτο debate στην ιστορία κατάφερε σε μία ώρα να αλλάξει ρότα στο ρεύμα των ψηφοφόρων, οι οποίοι γύρισαν την πλάτη τους στον αρχηγό των Ρεπουμπλικανών (Νίξον), κυρίως λόγω της εμφανώς καταβεβλημένης και αγχωμένης εικόνας που εξέπεμπε, σε αντίθεση με εκείνη του δημοκρατικού αντίπαλου του.

«Η αντικειμενική, λοιπόν, εξέτασις των πραγμάτων οδηγεί εις το συμπέρασμα ότι οιοσδήποτε από τους δύο Προέδρους και αν εκλεγή, θα ακολουθήση εις τας γενικάς της γραμμάς την ιδίαν πολιτικήν. Τούτο είναι προφανές εδώ ότι το πιστεύει η κοινή γνώμη και διά τούτο καταβάλλονται τρομερές προσπάθειες από κάθε μερίδα να ευρεθούν διαφοραί που πρώτον να γίνουν πιστευταί και δεύτερον να ωφελούν τον υποψήφιον της μερίδος που τα ευρίσκει.»

Videos
Τηλεμαχία Νίξον-Κένεντι
Φωτογραφίες
Ο σκηνοθέτης δίνει οδηγίες για τη διαδικασία της τηλεμαχίας στον γερουσιαστή Τζον Φ. Κένεντι (καθιστός, με την πλάτη στον φακό). Στην άλλη καρέκλα, ο αντίπαλός του αντιπρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον (AP Photo).