BBC: Απογοητευμένοι οι νέοι Ελληνες από την επαναστατική ρητορική

BBC: Απογοητευμένοι οι νέοι Ελληνες από την επαναστατική ρητορική

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναλυτικό ρεπορτάζ για την Ελλάδα, με τίτλο «Γιατί οι απογοητευμένοι νέοι ψηφοφόροι γίνονται πιο συντηρητικοί», δημοσίευει σήμερα το BBC, εν όψει των εκλογών της Κυριακής.

Μιλώντας κυρίως με νέους Έλληνες, η δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου, Τζέσικα Μπέιτμαν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τελικά «ο κυνισμός αναδύθηκε από τα χρόνια της επαναστατικής ρητορικής, η οποία δεν συνοδεύτηκε από ορατή αλλαγή».

«Οπως πολλοί νέοι Έλληνες, ο 22χρονος Τάσος Σταυρίδης σκοπεύει να αφήσει τη χώρα του αφότου τελειώσει τις σπουδές του στις πολιτικές επιστήμες», αναφέρεται στο άρθρο και προστίθεται ότι με την ανεργία στους νέους να αγγίζει το 40%, περίπου 350.000 με 400.000 απόφοιτοι πανεπιστημίων έχουν μεταναστεύσει από το 2010.

«Οι περισσότεροι φίλοι μου σκοπεύουν επίσης να φύγουν. Στην Ελλάδα οι μισθοί είναι τόσο χαμηλοί και η οικονομική κατάσταση τόσο άσχημη», σχολιάζει ο 22χρονος.

Στις εκλογές της Κυριακής, οι νέοι άνθρωποι όπως ο Σταυρίδης δεν θα ψηφίσουν ένα ριζοσπαστικό κόμμα με προσανατολισμό τη νεολαία, όπως το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει η Μπέιτμαν, σημειώνοντας πως στις ευρωεκλογές του Μαΐου «η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ηλικίας 18 έως 24 ετών (30,5%) στήριξε τη Νέα Δημοκρατία, το παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα που θεωρείται ευρέως υπεύθυνο για την κρίση που εξακολουθεί να τους επηρεάζει».

«Η αλήθεια είναι ότι κατηγορώ και αυτούς για την κρίση», υποστηρίζει ο κ. Σταυρίδης. «Πιστεύω όμως ότι ο Μητσοτάκης έχει κάνει πολλές αλλαγές, συμφωνώ με το οικονομικό σχέδιο που έχει αυτό το κόμμα και πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση», τονίζει.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η 19χρονη Ζωή Μπαμπάολου από τη Θεσσαλονίκη εκτιμά ότι ίσως τώρα είναι καλύτερη ώρα για «επιστροφή σε κάτι πιο ασφαλές». «Την τελευταία φορά που η οικογένειά μου υποστήριξε την αριστερά, τελικά ήταν πολύ χειρότερα», σχολιάζει εξηγώντας ότι οι γονείς της αισθάνονται πολύ απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, οι νέοι έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους και δεν ελπίζουν πια, καταλήγει.

«Δεν είμαι τόσο περήφανος για τις κοινωνικές πολιτικές της Ν.Δ. για να είμαι ειλικρινής, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι όταν βελτιωθεί η οικονομία, ο κοινωνικός φιλελευθερισμός θα είναι ευκολότερο να εφαρμοστεί», αναφέρει ο 22χρονος.

«Το 2015 ψηφίσαμε με βάση την ιδεολογία και δεν είδαμε καμία αλλαγή. Τώρα με ενδιαφέρουν περισσότερο τα οικονομικά αποτελέσματα», καταλήγει η Ζωή Μπαμπάολου.

Αυτό το αίσθημα κυνισμού είναι ολοφάνερο μιλώντας με τους νέους στην Ελλάδα, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή