Προς τις κάλπες με φόντο τις Πρέσπες

Προς τις κάλπες με φόντο τις Πρέσπες

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμφωνία των Πρεσπών να παίζει καταλυτικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Το «γαλάζιο» προβάδισμα που παραδοσιακά υπήρχε στη Μακεδονία, έγινε ακόμα πιο εμφατικό στις πρόσφατες ευρωεκλογές και αναμένεται να επιβεβαιωθεί την ερχόμενη Κυριακή. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης πλην του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, που εκλέγεται χωρίς σταυρό, υποψήφιοι θα είναι εκ νέου οι νυν βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Ελενα Ράπτη και Σταύρος Καλαφάτης. Τις υπόλοιπες έδρες –7 έως 8 προβλέπεται να έχει η Ν.Δ.– θα διεκδικήσουν ακόμα ο Στράτος Σιμόπουλος, ο Κόκκορης Παναγιώτης, ο Δημήτρης Σταμάτης, η Αννα Ευθυμίου, ο Δημήτρης Κούβελας και ο Νίκος Ταχιάος. Τη μάχη του σταυρού δίνουν ακόμα ο Δημήτρης Βενιέρης, αδελφός του Κυριάκου Βελόπουλου, ο Δημήτρης Γαλαμάτης, ο Διαμαντής Γκολιδάκης, ο Νίκος Καραγιαννακίδης, η Αφροδίτη Λατινοπούλου, η Βασιλική Νάκου, η Φωτεινή- Νιόβη Παυλίδου, η Ροδάνθη-Σύνθια Σάπικα, η Αναστασία Τζαμπαζλή και η Αντζελα Φίλου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγούν 3 ή μάξιμουμ 4 βουλευτές, που σημαίνει πως κάποιοι εν ενεργεία θα μείνουν εκτός. Μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα ο Ιωάννης Αμανατίδης, ο Αναστάσιος Κουράκης, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και η Κυριακή Τεκτονίδου. Την είσοδό τους στη Βουλή διεκδικούν ακόμα οι δύο αυτοδιοικητικοί σε Περιφέρεια και δήμο, Χρήστος Γιαννούλης και Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Νίκος Παρασκευόπουλος και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Από το ΚΙΝΑΛ, που στην πρώτη περιφέρεια Θεσσαλονίκης εξέλεγε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τη μία –πιθανότατα– έδρα θα διεκδικήσουν ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, η αθλήτρια Κούλα Γιαννακίδου, που έχει υπάρξει προπονήτρια της Βούλας Πατουλίδου, αλλά και ο Χάρης Καστανίδης. Δυναμικά, καθώς εκφράζει την ανανέωση, έχει μπει στην κούρσα και ο Κυριάκος Κυριάκος, επί σειρά ετών κοντά στον ΠΑΟΚ. Από το ΚΚΕ υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο νυν βουλευτής Δελής Γιάννης.

Στην Β΄ Θεσσαλονίκης, οι πρόσφατες ευρωεκλογές έδωσαν νταμπλ σκορ στη Ν.Δ., που πήρε 35,19%, δηλαδή πάνω από το πανελλαδικό της, έναντι μόλις 17,89% του ΣΥΡΙΖΑ. Από τις 9 έδρες που δίνει στο εθνικό Κοινοβούλιο, η Ν.Δ. αναμένεται να βγάλει 4-5, με τους νυν βουλευτές Σάββα Αναστασιάδη και Θόδωρο Καράογλου να είναι φαβορί. Εν ενεργεία βουλευτής είναι και ο Γεώργιος Λαζαρίδης που είχε εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ. Υποψήφιοι θα είναι ακόμα ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η Αικατερίνη Ζιούτα, ο Γιάννης Καραγιάννης, η Παρασκευή Κουρτίδου, η Ανατολή Κωνσταντινίδου, ο Θεοφάνης Παπάς, η Χριστίνα Πλάρα, η Ειρήνη Σημαδοπούλου και ο Κωνσταντίνος Φωτίου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ φαβορί είναι οι νυν βουλευτές Μάρδας Δημήτριος και Φάμελλος Σωκράτης, ενώ δυναμικά έχει μπει στην κούρσα και η δημοσιογράφος Δώρα Αυγέρη. Βουλευτή στη δεύτερη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης εκλέγει και το ΚΚΕ, τον Βαρδαλή Αθανάσιο.

Στην τετραεδρική Ημαθία το πιθανότερο σενάριο είναι να βγάλει 3 έδρες η Ν.Δ. και 1 ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο του 4-0, όπως συνέβη σε αρκετές 4εδρικές για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Από τη Ν.Δ. προβάδισμα έχει ο νυν βουλευτής Απόστολος Βεσυρόπουλος και οι Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Νίκη Καρατζιούλα και Φώτης Κουτσουπιάς θα δώσουν μάχη για τις υπόλοιπες θέσεις. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη μία έδρα θα διεκδικήσουν οι νυν βουλευτές Φρόσω Καρασαρλίδου, Γιώργος Ουρσουζίδης και Χρήστος Αντωνίου, αλλά και ο «μεταγραφείς» από το κέντρο Αγγελος Τόλκας.

Στο Κιλκίς που δίνει 3 έδρες, το πιθανότερο σενάριο είναι να πάει 1 έδρα στη Ν.Δ., 1 στον ΣΥΡΙΖΑ και 1 στο ΚΙΝΑΛ που σε αυτή την περίπτωση θα την πάρει από τη Χρυσή Αυγή. Από τη γαλάζια παράταξη το προβάδισμα έχει ο νυν βουλευτής Γιώργος Γεωργαντάς ενώ και ο Κώστας Κιλτίδης δίνει δυναμικό αγώνα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιοι είναι η Ειρήνη Αγαθοπούλου, ο Αναστάσιος Καπνίδης, ο Γεώργιος Περπερίδης, ο Πέτρος Φούρας και η Σοφία Ψαρρά. Από το ΚΙΝΑΛ πιθανολογείται πως την έδρα –εάν κερδηθεί– θα πάρει ο Στέφανος Παραστατίδης.

Πέλλα, Πιερία

Στην 4εδρική Πέλλα, επίσης αναμένεται να εκλέξει 3 βουλευτές η Ν.Δ. Πλην του νυν βουλευτή Γιώργου Καρασμάνη, την επάνοδό του στο Κοινοβούλιο θα διεκδικήσει ο Διονύσης Σταμενίτης, ενώ τις υπόλοιπες έδρες διεκδικούν επί ίσοις όροις ο Βασίλης Βασιλειάδης, η Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη και ο Στάθης Φουντουκίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ τη 1 έδρα που πιθανότατα θα βγάλει, θα διεκδικήσουν οι νυν βουλευτές Θοδώρα Τζάκρη και Γιάννης Σηφάκης.

Ιδια κατανομή προβλέπεται και για την Πιερία. Από τις 4 έδρες, οι 3 αναμένεται να πάνε στη Ν.Δ. Ο Κώστας Κουκοδήμος που εξελέγη το 2015 είναι πλέον δήμαρχος Κατερίνης. Τις έδρες θα διεκδικήσουν ο Κουλκουδίνας Σπύρος, η πρώην βουλευτής Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ο Σάββας Χιονίδης και ο Θεόδωρος Τόνας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι υποψήφιοι οι νυν βουλευτές Σκούφα Ελισσάβετ, Χαρίλαος Τζαμακλής και Αστέριος Καστόρης.

Σέρρες, Χαλκιδική

Στις 6εδρικές Σέρρες που στις πρόσφατες ευρωεκλογές καταγράφηκε διαφορά ρεκόρ σχεδόν πάνω από 20 μονάδες μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να εκλέξει από 3 έως 4 βουλευτές. Ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα είναι το φαβορί, ενώ και η Φωτεινή Αραμπατζή, νυν βουλευτής αναμένεται να εκπροσωπήσει εκ νέου τον νομό στο Κοινοβούλιο. Τις υπόλοιπες έδρες διεκδικούν οι Θεόφιλος Λεονταρίδης, Τάσος Χατζηβασιλείου και Δημήτρης Γκολέμης, ενώ το ψηφοδέλτιο συμπληρώνουν η Ιωάννα Μπάτζιου, Σοφία Μπιτζίδου, και Ανδρομάχη Χιώτη-Κελεμπέκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βγάλει 1 έδρα, καθώς έχει χαμηλό ποσοστό, ενώ εκπροσώπηση θα έχει και το ΚΙΝΑΛ και ένα ακόμα μικρό κόμμα.

Τέλος, στη Χαλκιδική, που δίνει 3 έδρες, το προβάδισμα από τη Ν.Δ. το έχει ο Γιώργος Βαγιωνάς. Αν η Ν.Δ. βγάλει δεύτερη έδρα θα τη διεκδικήσουν ο Γρηγόρης Τάσιος, ξενοδόχος στο επάγγελμα και ο Ευθύμιος Καρανάσιος, πρώην βουλευτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή