Ανάκαμψη δύο ταχυτήτων στη αγορά ακινήτων

Ανάκαμψη δύο ταχυτήτων στη αγορά ακινήτων

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανομοιόμορφη εξακολουθεί να είναι η πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων και κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2019, ακολουθώντας την τάση που έχει γίνει εμφανής ήδη από τις αρχές του 2018. Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την Εθνική Νομισματική Πολιτική, που δημοσιεύτηκε χθες, «η αύξηση της ζήτησης και η ενίσχυση των τιμών αφορούν στοχευμένες θέσεις και κατηγορίες ακινήτων, οι οποίες διαθέτουν επενδυτικά χαρακτηριστικά και προσελκύουν ζήτηση, κυρίως από χρήστες και επενδυτές από το εξωτερικό. Ειδικά ο τουρισμός και οι συναφείς με αυτόν χρήσεις και θέσεις φαίνεται να δέχονται την πλειονότητα των επενδυτικών κεφαλαίων και να διαμορφώνουν τις τρέχουσες συνθήκες ζήτησης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στην πράξη, τα παραπάνω μεταφράζονται σε υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον για διαμερίσματα και κτίρια που βρίσκονται πλησίον ή εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης, σε περιοχές όπως η Πλάκα, το Μοναστηράκι, το Γκάζι, του Ψυρρή, το Κουκάκι, το Μετς, ο Νέος Κόσμος, το Παγκράτι, το Μεταξουργείο και το Θησείο. Πρόκειται για περιοχές οι οποίες θεωρούνται ιδανικές για την εκμετάλλευση κατοικιών, μέσω του τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Αντίστοιχα, ζήτηση εμφανίζουν και τα ξενοδοχειακά ακίνητα ή κτίρια που μπορούν να μετατραπούν σε ξενοδοχεία στις παραπάνω συνοικίες. Το ίδιο ισχύει και για ακίνητα τουριστικού χαρακτήρα σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς, όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Χαλκιδική, η Κέρκυρα και η Πάρος.

Στον αντίποδα, η ζήτηση από Ελληνες αγοραστές για χρήση πρώτης κατοικίας δεν παρουσιάζει ακόμα σημαντική δυναμική, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τον χαμηλό ρυθμό της οικοδομικής δραστηριότητας για νέες κατοικίες, αλλά και χρηματοδότησης από τις τράπεζες για νέα στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα με την ανάλυση της ΤτΕ, η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης για κατοικίες και νέους επαγγελματικούς χώρους θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης και την κλαδική σύνθεση του ΑΕΠ, την περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης και του διαθέσιμου εισοδήματος και τη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Οπως τονίζεται, η τάση σταθεροποίησης και ενίσχυσης των τιμών εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα με διαφοροποιήσεις, τόσο στους επιμέρους ρυθμούς όσο και στις τάσεις των τιμών σε τοπικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 πανελλαδικά, έναντι αύξησης της τάξεως του 1,6% για το σύνολο του 2018 και 2,6% για το τέταρτο τρίμηνο του περυσινού έτους. Σημειωτέον ότι οι αξίες υποχώρησαν κατά 1% το 2017. Κατά το πρώτο τρίμηνο, η αύξηση των νεόδμητων διαμερισμάτων άγγιξε το 4%, ενώ για τα παλαιότερα ακίνητα (ηλικίας άνω των πέντε ετών) η άνοδος των τιμών πώλησης διαμορφώθηκε στο 3,9%. Για το σύνολο του 2018, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η αύξηση των τιμών σε σχέση με το 2017 ήταν 1,8% για τα νέα διαμερίσματα (έναντι μείωσης 0,8% το 2017) και 1,4% για τα παλαιότερα διαμερίσματα (έναντι μείωσης 1,2% το 2017).

Πρωταγωνιστεί η Αθήνα

Η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας πρωταγωνιστεί, δεδομένου ότι η πορεία των τιμών κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2019 ήταν ακόμα ταχύτερη, με αύξηση της τάξεως του 5,8% (από 2,5% στο σύνολο του 2018 και 4,3% κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους). Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη η αύξηση κατά το πρώτο τρίμηνο άγγιξε το 3,9%, ενώ στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας η άνοδος ήταν της τάξεως του 1,9%. Οι τιμές πώλησης στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (κυρίως με έντονο τουριστικό χαρακτήρα) αυξήθηκαν κατά 2,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή